„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Zemědělci protestovali v Praze (zdroj: ČT24)

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.

S demonstranty se sešel ministr Výborný. „Jsem si vědom složité situace českého i evropského zemědělství,“ prohlásil. Doplnil, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat. Lidé na něj pískali a pokřikovali hesla: „Demisi“ a „Výborný do hnoje“. Na místě bylo podle odhadu ČTK několik stovek lidí, úvodem zazněla státní hymna.

„Vláda nám slibovala, že nebude zvyšovat daně, slibovala to všem občanům. Co se stalo? Navýšili nám daně z nemovitých věcí s dopadem dvou miliard do našeho podnikání,“ prohlásil prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal. „Vláda říká, že nebude jednat pod tlakem, ale máme my hospodařit pod tlakem těch neuvěřitelných nákladů, které nám tato vláda zvyšuje,“ prohlásil také.

Ministr zemědělství Marek Výborný přišel hájit postoj vlády mezi demonstranty (zdroj: ČT24)

Obilí ze zemí mimo EU

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha i Doležal se ve čtvrtek postavili proti levnému dovozu ze třetích zemí, a to především obilí z Ukrajiny. Roste podle nich ale také import obilovin a olejnin z Ruska. Proti dovozu ze zemí, které nemusí splňovat stejné podmínky jako ty v Evropské unii, je potřeba zemědělce bránit, protože jinak ztrácejí svou konkurenceschopnost, upozornili.

Podle zástupců nevládních zemědělských organizací je potřeba, aby komodity ze třetích zemí splňovaly stejné podmínky jako ty v Evropské unii, jinak čeští zemědělci ztratí konkurenceschopnost.

Výborný reagoval, že problém není jen ukrajinské obilí, ale především ruské, kterého je v Evropě příliš. „Budeme s premiérem požadovat, aby se obilí a olejniny (z Ruska, pozn. red.) dostaly na sankční seznam. Nemá tu co dělat a tím nepříznivě tlačit na ceny,“ řekl.

Pýcha uvedl, že zemědělci bojují o svou existenci a za svou práci nedostávají adekvátně zaplaceno. „Slyšíme jenom sliby,“ prohlásil.

„Pro rok 2024 jsme dokázali dát dohromady mimořádnou pomoc ve výši dvě miliardy korun. Z toho 500 milionů bude v rámci posílení národních dotací, zbytek bude navýšení původně očekávaného balíčku 1,5 miliardy korun na tři miliardy směrem k podpoře investic,“ řekl dopoledne ministr Výborný dopoledne. „Přišel jsem s příslibem podpory dvou miliard korun na rok 2025,“ dodal.

Podle ministra již vláda koná kroky ke snížení administrativy. „Nebudu jednat pod ultimáty a nemám žádné další ústupky. Hraji férovou hru,“ řekl ministr s odkazem na „finální balíček podpory českého zemědělství“, který představil v pátek. Pomoc pro zemědělce je podle něj potřeba dělat adresně, což se neshoduje s nedaněním dotací, které požadují organizátoři protestů. Vláda podle ministra také protestujícím neustoupí v otázce snížení daně z nemovitosti.

„Já oceňuji, že pan ministr přišel, ale že by nám přinesl nějakou novou pozitivní informaci, o které bychom nevěděli, tak to nebylo,“ podotkl Pýcha.

Podle Výborného je nutné lépe komunikovat. Právě v komunikaci mezi vládou a farmáři je podle něj zásadní problém. Rozeslal proto všem českým zemědělským podnikům a farmám dopis s vysvětlením, že vláda si situaci zemědělců uvědomuje a hodlá se jí nadále zabývat. Výborný chce také podle programu výjezdního zasedání vlády ve středu v Jablonci nad Nisou projednat jedno z opatření k podpoře zemědělců.

Hnůj před Úřadem vlády

Jeden z protestujících zemědělců složil před Úřadem vlády hnůj, kterým zasypal i tramvajové koleje, a tím zkomplikoval provoz městské hromadné dopravy, uvedla Policie České republiky na síti X. Řidiče, který hnůj vysypal, policisté zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. Hrozí mu pokuta ve výši až dvacet tisíc korun. 

Použití hnoje nebylo v plánu protestu, ale organizátoři se od toho nedistancují, řekla mluvčí Agrární komory. Ministr Výborný respektuje právo protestovat, vysypání hnoje ale považuje za neférový přístup, uvedl na síti X.

Brífink ministra zemědělství Marka Výborného k protestu zemědělců v Praze (zdroj: ČT24)

Policie zajistila kvůli přestupkům dva lidi

Hnůj by bylo možné začít odstraňovat už kolem jedenácté hodiny, ale před Strakovou akademií se v daném čase již začali scházet zemědělci na demonstraci, která začala v poledne. Proto se policie rozhodla ho odklidit až po konci akce, zmínila redaktorka ČT Tereza Šedivá. Hromada hnoje byla krátce po třetí hodině odpoledne podle zpravodaje ČTK již odklizená.

Policie zajistila i muže, který přelezl plot u Úřadu vlády. Vedle toho byli policisté odpoledne přivoláni k dopravní nehodě traktoru, který vjel do protisměru, a osobního auta.

Čtvrteční protest zemědělců způsobil ráno ve špičce v centru Prahy dopravní kolaps, hnůj na kolejích odklonil tramvaje a více než hodinová zpoždění měly i některé autobusové linky městské hromadné dopravy. Z hlavního města začali farmáři se svou technikou odjíždět kolem 13:30. 

Dopolední průběh protestu

Podle Šedivé se zemědělci ráno pokusili zatarasit vchod do Strakovy akademie balíky slámy. Na traktorech a dalších strojích, které projížděly okolo vládní budovy, měli transparenty „Zachraňme českou půdu“ nebo „Zastavme likvidaci českého zemědělství“.

Zemědělci kolem sedmé hodiny vyrazili na okružní jízdu okolo Letenských sadů po trase nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova ulice, ulice Milady Horákové, Veletržní ulice, ulice Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády. Zemědělci uvedli, že na trasu se podle odhadu vejde šest až sedm set strojů. Pokud jich bude více, budou parkovat na Letné nebo je policie odkloní na jinou trasu.

„Očekáváme, že do Prahy dorazí šest set až sedm set traktorů. V tuto chvíli budeme možná někde na polovině,“ řekl dopoledne Jan Doležal. Dodal, že traktory a protestující ze vzdálenějších krajů dorazí během dne. V 8:30 dorazily čtyři desítky traktorů z Plzeňska.

Podle odhadů organizátorů do Prahy nakonec přijelo zhruba osm set kusů zemědělské techniky. 

Zemědělci si ráno určili shromaždiště ve Vestci, Jesenici, Letňanech, v Nové Vsi u Českého Brodu, v Kněževsi a Hostivici. „Kolem šesté hodiny zemědělci měli vyrazit do centra města. Při té příležitosti pojedou po Severojižní magistrále. Policisté a vedení města očekávají, že může dojít ke komplikacím,“ řekla redaktorka ČT Natálie Lošková.

Z Letňan vyrazilo před půl šestou asi třicet traktorů a další zemědělské techniky směrem na Letnou. Původně se měly stroje seřadit na parkovišti u obchodního centra. Šlo ale o soukromý pozemek a protestující neměli od OC Letňany povolení k zaparkování, ochranka jim proto přístup k parkovišti zatarasila. Vozidla se tak seřadila na křižovatce a první část traktorů z Mladé Boleslavi a okolí vyjela směrem do centra Prahy asi o půl hodiny dříve, než bylo v původním plánu.

Vláda neřeší naše problémy, zní od zemědělců

Hlavními organizátory protestu jsou Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, podle kterých vláda neřeší jejich problémy. Žádají mimo jiné slevu na sociálním pojištění, což by mělo podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat, vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem a také nedanit evropské provozní dotace. Redaktorka ČT Šedivá také zmínila požadavek na „aktivní hájení českých zájmů“ vůči bezcelnímu dovozu obilí z Ukrajiny.

„Situace v tuzemském agrárním sektoru není dobrá a neustále se zhoršuje. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by našim chovatelům a pěstitelům skutečně pomohly,“ uvedl Doležal.

Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovala

Výborný minulý týden uvedl, že vláda některým požadavkům vyšla vstříc, podle farmářů však taková pomoc nestačí. Ministr deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Od čtvrtečního protestu se distancovalo vedení Asociace soukromého zemědělství. Její předseda Jaroslav Šebek uvedl, že za současný stav sektoru nese zodpovědnost také Agrární komora a Zemědělský svaz, které se na vytváření zemědělské politiky ve velké míře podílely. „Je holým faktem, že tyto organizace nemají žádnou dlouhodobě udržitelnou koncepci zemědělství a přicházejí jen s populismem dalších finančních požadavků na stát a daňové poplatníky,“ prohlásil.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od tehdejšího protestu distancovaly.