Polští zemědělci přitvrzují. Blokují dálnice a vysypali ukrajinské obilí z vlaku, Kyjev to odsoudil

Události: Protest polských zemědělců (zdroj: ČT24)

V Polsku začala rozsáhlá demonstrace zemědělců, kteří protestují proti klimatické politice Evropské unie a dovozu levnějších zemědělských produktů. Svoji nespokojenost vyjádřili na více než dvou stech místech v celé zemi, včetně velkých měst, blokovali i hraniční přechody s Ukrajinou a důležité silniční tahy. K úterním demonstracím se podle médií přidali i polští dopravci, včelaři a myslivci. Polští rolníci také vysypali v obci Medyka u hranic ukrajinské obilí z vlaku. Kyjev incident odsoudil a vyzval Evropskou komisi k reakci. Ukrajinští řidiči kamionů v reakci chystají sérii protestů na hranicích.

Polsko v úterý mělo zasáhnout celkem 260 protestů, na většině míst traktory vyrazily blokovat silnice, dálnice, podjezdy či nadjezdy v pravé poledne, informoval zpravodaj ČT Andreas Papadopulos s tím, že třeba u Vratislavi už ale protestující začali dříve a blokovali ranní špičku.

Dopravní zácpy se tvoří také u Poznaně, Lodže nebo Toruně, napsala polská stanice TVN 24 na svém webu. Demonstrace má trvat do pozdního odpoledne. Farmáři očekávají radikální rozhodnutí, včetně toho nejdůležitějšího, čímž je pozastavení dovozu produktů z Ukrajiny, uvádí TVN 24 s odkazem na rozhovory s rolníky u Poznaně.

Polští zemědělci také avizovali, že zesílí své protesty na hranicích s Ukrajinou. Mluvčí odborového svazu polských rolníků Solidarność Adrian Wawrzyniak ohlásil „totální blokádu veškeré dopravy na hraničních přechodech“, kde chtějí zemědělci blokovat nejen nákladní, ale také osobní dopravu. Výjimkou podle něj bude vojenská pomoc. Wawrzyniak ohlásil také blokády polských přístavů a silnic.

Andreas Papadopulos hovořil o protestech polských zemědělců (zdroj: ČT24)

Green Deal a levné ukrajinské zboží jako problém

Nejnovější protesty znamenají eskalaci, protože předchozí demonstrace polských autodopravců a zemědělců nezablokovaly všechny hraniční přechody, píše agentura Reuters. Podle Papadopulose mají polští zemědělci seznam zhruba dvaceti požadavků. Jedním z nich je i to, aby Varšava neimplementovala Green Deal, tedy unijní Zelenou dohodu pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. To polská vláda označila za nesplnitelné, uvedl zpravodaj s tím, že kabinet nicméně přislíbil, že bude v Bruselu vyjednávat ústupky.

Zemědělci dále nechtějí, aby byli povinni čtyři procenta ze svých obhospodařovaných hektarů nechávat neosetá, aby půda měla dostatek času na regeneraci. V tomto ohledu již Evropská komise na ústupky přistoupila, upozornil Papadopulos. Polští zemědělci si stěžují rovněž na dovoz levnějšího zboží, zejména z Ukrajiny. Poukazují na to, že kvůli tomu se jim jejich vlastní produkce nevyplácí.

„Naše mlýny jsou plné ukrajinského zboží, nechtějí brát to naše. A když už ho vezmou, je ho tak málo, že nám to nepřinese žádné zisky,“ stěžuje si Łukasz Markowicz, organizátor protestu v obci Sierakowice Prawe, asi 70 kilometrů od Varšavy. Po dvanácté hodině se tam shromáždilo několik stovek traktorů, které vyjely blokovat hlavní tahy směrem na metropoli. Provoz na dálnici do Varšavy komplikovaly až do 18 hodiny, na některých místech neprojela ani sanitka.

„Podle ukrajinských dat jsou na hranicích asi tři tisíce kamionů, které tam čekají a jsou blokovány nejen polskými zemědělci, ale i autodopravci nebo třeba myslivci, kteří se do toho protestu měsíc, co je vyhlášen, zapojují,“ podotkl zpravodaj. „Došlo k incidentům, kdy polští zemědělci otevřeli zaplombované vlaky a našli v nich řepku, nebo některé kamiony podezírají z toho, že převážejí i přes to stále platné národní embargo řepku nebo pšenici. Vysypali zhruba tunu zboží, pšenice z jednoho ze zaplombovaných vlaků,“ uvedl Papadopulos.

Protestující polští zemědělci v Gdaňsku
Zdroj: Reuters/Lukasz Glowala

Hádání Kyjeva s Varšavou

Ukrajinští dopravci mezitím oznámili, že v reakci na blokády polských rolníků zahájí protesty na třech společných hraničních přechodech, které potrvají do poloviny března.

Kyjev tvrdí, že ukrajinský zemědělský export přes východní Evropu nepoškozuje trhy EU. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí prohlásil, že situace na hranicích demonstruje „erozi solidarity“. Pouze pět procent ukrajinského zemědělského exportu podle něj překročilo hranice s Polskem. V kauze jde spíše o politiku než o obilí, řekl Zelenskyj. „Potřebujeme společná rozhodnutí, racionální rozhodnutí, abychom tuto situaci vyřešili,“ dodal.

Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Vasyl Zvaryč řekl, že je to nedostatek úcty k práci ukrajinských zemědělců v podmínkách ruské agrese. „Ostře odsuzujeme, že demonstranti v Medyce vysypali ukrajinské obilí. Policie by měla rázně reagovat a potrestat ty, kdo poruší zákon,“ napsal Zvaryč na síti X, kde jednání polských farmářů označil za ostudu a hanbu.

Náměstek polského ministra zemědělství Michal Kolodziejczak kritiku odmítl a navrhl, aby se Zelenskyj přišel „podívat na problémy polských farmářů“ sám. Polský ministr zemědělství Czeslaw Siekierski dříve uvedl, že Varšava jedná s Kyjevem a dohoda omezující dovoz by mohla být uzavřena do konce března. Jeho ukrajinský protějšek Mykola Solskyj v pondělí řekl, že Kyjev je „připraven na všechny možnosti“ a hledá konstruktivní řešení.

Kabinet Donalda Tuska se snaží farmářům pomoct prodat miliony tun úrody, která leží ladem. Nevylučuje ani jednostranné embargo na ukrajinské plodiny. Takový krok by ale Kyjev zřejmě oplatil a tím poškodil třeba polské mlékaře.

Načítání...

Polsko je klíčovým spojencem Ukrajiny. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu dodávalo napadené zemi vojenskou pomoc, poskytuje útočiště milionům válečných uprchlíků. Přes jeho území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc od západních spojenců. Blokády hranic z polské strany nicméně vztahy narušily, podotkl Reuters. Ukrajina tvrdí, že blokády ovlivňují její obranyschopnost a napomáhají Moskvě.

Velké protesty chystají i slovenští zemědělci

Zemědělci v současnosti protestují v řadě evropských zemí, kromě Polska také ve Francii či Německu. Nelíbí se jim nízké ceny produktů, rostoucí náklady, levný dovoz a omezení vyplývající z opatření EU proti změně klimatu. V pondělí protestovala také část zemědělců v Praze. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu.

Na čtvrtek ohlásili demonstrace i farmáři ze Slovenska. Protesty, které organizuje Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) mají být největší svého druhu v historii země, namířeny budou hlavně proti opatřením Evropské unie v oblasti zemědělství.

Slovenští farmáři se sejdou se svými českými kolegy na hraničním přechodu Holíč/Hodonín, kde krátce zablokují i dopravu, uvedli v úterý zástupci SPPK, která je největší stavovskou organizací slovenských farmářů. Zemědělci se chtějí shromáždit na 37 místech po celé zemi, kromě zmíněného hraničního přechodu s Českem také například na hranici s Polskem.