Ceny potravin půjdou s jarem podle Prouzy dolů. Záleží na řetězcích, míní Agrární komora i ministerstvo

1. část OVM: Vysoké ceny potravin (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by v nadcházejících měsících mělo dojít k ustálení cen potravin. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle Jana Doležala z Agrární komory se ovšem ještě v únoru ceny potravin budou podílet na dalším růstu inflace. Podle něj jsou to řetězce, kdo o cenách potravin rozhoduje. Situaci vidí podobně i Jindřich Fialka z ministerstva zemědělství. Výrazný tlak na obchody podle něj mohou ale vyvinout samotní spotřebitelé.

„Pevně doufám, že už to nebudou v únoru čtyři procenta, větší pokles přijde na jaře. Objeví se minimálně jarní zelenina z domácí produkce, to je věc, která každý rok snižuje cenu potravin, s jarem půjdou ceny níž,“ poznamenal k situaci v obchodech Prouza. Myslí si, že vše bude záležet také na tom, co si někteří dodavatelé potravin dovolí.  

Doležal předpokládá, že ještě v únoru budou ceny potravin vysoké. Zároveň upozornil, že rozhodně není pravdou, že by je zemědělci určovali. „Jsou to přímo řetězce, ty je prodávají spotřebiteli. My máme skutečně jen deset procent podílu. Kdyby chleba zdražil o deset korun, tak cena suroviny tvoří jen málo. Řetězce v tuto chvíli mohou rozhodnout, zda bude levněji, nebo ne,“ upozornil. 

Za pokračujícím zdražováním potravin v maloobchodě podle Prouzy nestojí maloobchodní řetězce, ale zneužívání inflace a dominantního postavení ze strany dodavatelů. „Máte dva až tři velké dodavatele. Pokud chcete mít produkci od českých dodavatelů, tak si můžete vybrat mezi jedním nebo druhým. A ti vás drží pod krkem, rozhodně mezi nimi nefunguje žádná hospodářská soutěž. Velmi často se domlouvají, jaké ceny budou obchodu nabízet,“ myslí si.

„Máme jasná data, která ukazují, že u ceny zemědělských výrobců nedošlo ani k promítnutí vyšších nákladů. Dokonce to máme ve statistice Českého statistického úřadu, který říká, že zemědělci nebyli schopni promítnout vyšší náklady do výkupních cen,“ ohradil se Doležal.

Spotřebitel může ovlivnit ceny

Vrchní ředitel sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství Jindřich Fialka si myslí, že hlavní podíl na zvyšování cen mají maloobchodní řetězce. „Pokud mají obchodní řetězce obchodní přirážku jednotlivých vertikál až ve výši 175 procent u konzumních brambor, u jablek 110 procent, tak je na divákovi, jak se k tomu postaví,“ dodal v debatě České televize.

Podle něj má výraznou sílu k ovlivnění cen spotřebitel, který může tlačit na snižování cen drahých produktů.

Na Slovensku se obchodní řetězce zavázaly, že u patnácti základních položek nebudou navyšovat marži, v Česku obchodníci podle Prouzy touto cestou nepůjdou a ministerstvo zemědělství je podle Fialky k tomu ani nebude vyzývat.

Podle Eurostatu ceny potravin v Česku v prosinci meziročně vzrostly o 27,2 procenta, na Slovensku to bylo o 29 procent a v Maďarsku o 49,6 procenta. Naopak ve Francii potraviny zdražily o 13,1 procenta a v Německu o 20,5 procenta. Světový index cen potravin již deset měsíců klesá.