TÉMA

Marže

Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva

Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.
3. 4. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Ceny potravin půjdou s jarem podle Prouzy dolů. Záleží na řetězcích, míní Agrární komora i ministerstvo

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by v nadcházejících měsících mělo dojít k ustálení cen potravin. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle Jana Doležala z Agrární komory se ovšem ještě v únoru ceny potravin budou podílet na dalším růstu inflace. Podle něj jsou to řetězce, kdo o cenách potravin rozhoduje. Situaci vidí podobně i Jindřich Fialka z ministerstva zemědělství. Výrazný tlak na obchody podle něj mohou ale vyvinout samotní spotřebitelé.
12. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 14:18|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Benzin za týden mírně zlevnil, nafta dál zdražuje a stojí přes 47 korun

Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytiků ceny v nejbližším období klesnou.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 19:33|

Ministerstvo zemědělství by chtělo snížit DPH na potraviny. Prouza a Pýcha nevěří, že to projde

Ministerstvo zemědělství vybírá kategorie základních potravin, u nichž by rádo snížilo DPH. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro Otázky Václava Moravce. Hosté pořadu –⁠ prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha –⁠ však nevěří, že by k tomu došlo.
23. 10. 2022|

Ceny paliv dál rostou, za naftu řidiči zaplatí téměř 47 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru průměrně zdražila nafta na 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července. Podle ministerstva financí stojí za zdražováním pohyb cen na evropské burze.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:12|

Ministerstvo financí zjistilo výrazný pokles marží u nafty

Srpnové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný pokles u nafty, kde se marže přiblížila loňskému celoročnímu průměru a činí 3,60 koruny za litr. U nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se marže prodejců minulý měsíc také snížily, pokles ale nebyl tak výrazný a nynějších 4,80 koruny za litr je stále vysoko nad loňskými hodnotami, sdělil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Ministerstvo podle něj nyní nepřistoupí k cenové regulaci.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:23|

Průměrná cena benzinu v Česku spadla po řadě měsíců pod 42 korun

Cena benzinu v Česku poprvé za více než pět měsíců klesla pod 42 korun. Litr naturalu se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 41,99 koruny za litr. Před týdnem byl o 2,42 koruny dražší. Na nejnižší úroveň od prvního březnového víkendu klesla cena nafty. Za litr dieselu teď řidiči dají průměrně 43,45 koruny, což je o 1,66 koruny méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 09:16|

Marže u čerpacích stanic byly v červenci nepřiměřené, tvrdí ministerstvo financí

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni, řekl mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš Weiss. S kontrolami bude MF pokračovat nejméně do konce září. Vyjádření petrolejářů ČTK shání.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 13:24|

Ceny benzinu a nafty klesají příliš málo a pomalu, upozorňují analytici. Pumpaři se brání

Paliva v Česku sice oproti minulému týdnu mírně zlevňují, podle analytiků ale jejich ceny stále neodpovídají vývoji na trhu. Od začátku června v tuzemsku navíc stále platí snížená spotřební daň o 1,50 na litr benzinu a nafty. Řidiči ale takový pokles cen pocítili jen na pár dní. Nejlevnější benzin v Evropě tankují řidiči ve Slovinsku, naopak vyšší ceny než u čerpacích stanic v Česku mají v Rakousku, Itálii a v Řecku. Za naftu nejméně zaplatí řidiči v Polsku.
22. 7. 2022|

Cena benzinu je na novém rekordu. V průměru se už přibližuje ke 48 korunám

Ceny pohonných hmot v Česku opět vzrostly. Natural 95 za týden zdražil o 1,14 koruny na průměrných 47,69 korun za litr. Nafta se pak prodává v průměru za 46,94 koruny za litr, a je tak o 1,17 koruny dražší než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle ministerstva financí za to nemohou prodejci, jejichž marže naopak klesaly.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 21:41|

ČTÚ vypracoval nový návrh na regulaci pro mobilní operátory. Zohlednil připomínky Komise

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravil nový návrh na regulaci velkoobchodního mobilního trhu. Chce tak mít možnost trojici síťových operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone přímo regulovat ceny velkoobchodních služeb. Nový návrh, který zohledňuje připomínky Evropské komise, jež předchozí znění zamítla, zveřejnil na svých stránkách. Jako první o tom informoval server Lupa.cz. Na připomínky k novému návrhu ČTÚ vypsal měsíční veřejnou konzultaci.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 18:02|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

„Zdviháme varovný prst,“ komentoval Nekula kontroly marží u potravin

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jednal se zástupci zemědělců, zpracovatelů a obchodu kvůli kontrole marží u některých potravin. Podle ministra se shodli na tom, že je potřeba co nejrychleji prosadit novelu zákona o významné tržní síle. Aktuální kontroly označil Nekula za „varovně zdvižený prst“ ministerstva, které údajně už dříve zaznamenalo neúměrně vysoké marže u některých potravin. Jeho resort chce údajně dosáhnout toho, aby obchodníci a další členové dodavatelského řetězce nezneužívali současné situace a nezvyšovali své marže uměle.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:56|

Válka na Ukrajině může zapříčinit české ekonomice šok. Stagflaci se ale vláda může vyhnout, shodují se ekonomové

Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh přináší další nejistotu, což se odráží také v růstu marží. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutovala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
10. 4. 2022|

Je nutné snížit administrativní zátěž pro občany, kteří potřebují pomoc, shodli se Stanjura, Zamrazilová a Hůle

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové je zásadním krokem pro pomoc skupinám obyvatel ohroženým zvyšující se cenou energií zjednodušení složité administrativy. Uvedla to v pořadu Události, komentáře. Souhlasí s ní ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který zmínil, že se zjednodušením procesů žádostí o příspěvky bude zabývat vláda. Vedoucí dluhového poradenství organizace Člověk v tísni Daniel Hůle v diskuzi varoval, že kvůli nárůstu cen může do složité situace spadnout až milion českých domácností.
8. 4. 2022|

Vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl Stanjura po jednání s petrolejáři. Rozhodne do konce dubna

Výsledky šetření cen pohonných hmot nejsou uspokojivé a zcela vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda podle něj o tomto kroku rozhodne nejpozději na konci dubna. Kabinet už ve středu rozhodl, že spotřební daň z pohonných hmot bude o korunu a 50 haléřů nižší. Podle dopravců, kterým zdražení nafty či benzinu zásadně zvýšilo náklady, to však nestačí, byť každou úlevu vítají. I podle opozice je koruna padesát na litr málo, volá po cenovém stropu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 21:07|

Ministerstvo má první výsledky kontrol cen paliv na čerpacích stanicích. Regulace není třeba, hlásí

Kontroly prodejních cen pohonných hmot českých čerpacích stanic zatím neprokázaly potřebu regulace. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo ministerstvo financí (MF). Podle prvních předběžných výsledků cenové kontroly provozovatelé čerpacích stanic zvyšováním cen pohonných hmot převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze. Povinnost denních hlášení nicméně bude pokračovat. Náměstek ministra financí Roman Binder (ODS) upřesnil, že monitoring potrvá do konce dubna.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 16:47|

Ukrajinská krize bude mít na českou ekonomiku větší dopad než covid, obává se Dlouhý

Politici i ekonomové v pořadu Události, komentáře diskutovali o dopadech extrémního růstu cen pohonných hmot. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obhajoval kontrolu marže prodejců, podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) ale nová vládní opatření obyčejným lidem nepomůžou. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se obává, že současná krize bude mít na ekonomiku větší dopad než covid.
10. 3. 2022|

Pohonné hmoty dál zdražují, firmy zvyšují ceny výrobků i služeb až o desítky procent

Cena benzinu v průměru přeskočila sedmatřicet korun za litr, nafta šestatřicet. To zvyšuje tlak na domácnosti i firmy. Ceny se přitom odvíjejí od situace na světových trzích, které reagují na nedostatek suroviny. Analytici očekávají, že se situace zlepší zřejmě až v příštím roce. Pohonné hmoty tak ještě pár týdnů zřejmě zdražovat budou.
15. 11. 2021|

Je to závod o nejnižší cenu, myslí si šéf zemědělců Doležal. Podle Prouzy jde o kvalitu a dostupnost potravin

Agrární komora zvažuje protestní akce kvůli jednání obchodních řetězců. Zemědělcům vadí, že řetězce prodávají zboží s větší marží. Prezident Agrární komory Jan Doležal uvedl, že čeští zemědělci jsou schopni zajistit do obchodů kvalitní potraviny, obchodníci ale nejsou schopni za ně zaplatit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza si myslí, že se ale tuzemští farmáři pomalu přizpůsobují požadavkům obchodních řetězců. Podle něj často nejsou schopni produkty kvalitně zpracovat nebo zabalit. O cenách potravin v Česku diskutovali zástupci obou stran v Otázkách Václava Moravce.
27. 6. 2021|