České jahody podraží až o padesát procent. Samosběry budou v omezené míře

Cena českých jahod vzroste kvůli dubnovým mrazům u některých prodejců až o padesát procent. České televizi to potvrdily vybrané české jahodárny. Cena stoupne i u samosběrů. Ty začnou už v druhé polovině května, o týden až dva dříve než v loňském roce.

„Velkoobchodní cenu budeme navyšovat o padesát procent,“ uvádí majitel společnosti Berry Servis s. r. o. Luboš Pokorný. Kvůli dubnovým mrazům společnost přišla o sedmdesát až osmdesát procent úrody. „Kdyby to dobře dopadlo, tak letošní úroda bude poloviční oproti loňskému roku,” doplňuje Pokorný. 

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka nebylo ve finančních ani technických silách farmářů pokrýt celkový objem polí. „Téměř všechny metody, které pěstitelé tradičně používají, selhaly. Letošní mrazy způsobily katastrofu,” doplňuje Ludvík.

„Z loňských 126 korun jsme zatím zvýšili cenu na 186 korun,” říká majitel farmy Jahody Kunratice Michal Jakoubek. „Nejvíce zasažené jsou středně rané odrůdy, takže zhruba za tři týdny bude množstevní propad,“ dodává Jakoubek se slovy, že nebude klasická špička sezony. Neví, jestli společnost vůbec poskytne samosběry.

Samosběr od poloviny května

Řada pěstitelů ale zvolila opačnou strategii – kvůli nižší úrodě na trhy nevyrazí, namísto nich plánují pořádat pouze samosběry. „Velkoobchod zrušíme celkově, samosběr pro lidi ale bude,“ říká Lenka Vomáčková z Ovocných sadů Bříství. Společnost doufala, že samosběry odstartuje už tuto neděli 12. května, kvůli chladnějším nocím teď ale odhadují začátek samosběru v polovině příštího týdne.

Tam, kde úroda zbyla, ale samosběry začnou oproti předchozím sezonám zhruba o týden až dva dřív. „Celá sezona je o dva týdny urychlená,“ vysvětluje Michal Jakoubek, že situaci způsobila teplá zima.

Podobně jako při prodeji na trzích i u samosběru dojde k navýšení ceny ovoce za kilogram. „Samosběry letos nepůjdou pod 85 korun, jinak to finančně nemůže vyjít,“ komentuje situaci majitel firmy Albaflor Jiří Sixta. Většina jahodářů ceník samosběru ještě nezveřejnila, shodují se ale na navýšení o zhruba deset korun na kilo. 

Cena českých jahod se v průběhu sezony bude vyvíjet nejen podle počasí, ale i velkoobchodních cen jahod z dovozu. Podle předsedy Ovocnářské unie cena jahod v porovnání s jiným ovocem dlouhodobě roste. „Ani z dovozu a v akci nekoupíte jahody pod sto korun za kilo,“ popisuje Martin Ludvík situaci v supermarketech. Podle Státního zemědělského intervenčního fondu se v obchodech na konci dubna kilogram jahod prodával v průměru za 136,50 korun.