TÉMA

Ovocnáři

Česká úroda ovoce zažívá jedno z největších poškození za sto let

Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody, kterou zničily mrazy, budou kolem 1,3 miliardy korun. Kritické bude pro ovocnáře 1. pololetí příštího roku, kdy jim budou chybět tržby za jablka, upozornil předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Podle zveřejněného odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31 430 tun ze 138 963 tun. Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let.
1. 7. 2024Aktualizovánovčera v 15:58|

České jahody podraží až o padesát procent. Samosběry budou v omezené míře

Cena českých jahod vzroste kvůli dubnovým mrazům u některých prodejců až o padesát procent. České televizi to potvrdily vybrané české jahodárny. Cena stoupne i u samosběrů. Ty začnou už v druhé polovině května, o týden až dva dříve než v loňském roce.
11. 5. 2024|

Vláda debatovala o pomoci ovocnářům. Konkrétní částku ale nedohodla

Ministři projednali pomoc ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Na konkrétní částce ze státního rozpočtu se ale nedohodli. Naopak schválili zjednodušení povolovacích procesů a požadavků pro stavby nových jaderných bloků v Česku. Kabinet podpořil i novely zákonů o rozpočtovém určení daní či o nemocenském pojištění, podle ní by ošetřovné od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním.
7. 5. 2024Aktualizováno7. 5. 2024, 17:22|

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
25. 4. 2024Aktualizováno25. 4. 2024, 21:37|

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

V noci na pondělí se objeví skoro v celé zemi mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy – hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.
10. 4. 2022|

Ceny jablek v srpnu stouply na rekordních téměř padesát korun za kilogram

Ceny jablek, která jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v zemi, v srpnu v obchodech vzrostly na nejvyšší úroveň v historii. Kilogram se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve třetím srpnovém týdnu prodával v průměru za 49,59 koruny. Meziročně to představovalo zdražení o 66 procent, protože loni ve stejné době stál kilogram jablek 29,82 koruny. S novou sklizní by ceny měly podle ovocnářů klesnout.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 16:16|

Ovocnáři i majitelé palíren se už těší. Úroda švestek by měla být letos nadprůměrná

Letošní úroda švestek bude po letech nadprůměrná, odhadují analýzy zpracované pro Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Naopak sklizeň meruněk byla hodně pod pětiletým průměrem. Mohou za to hlavně jarní mrazy, které kvetoucí stromy spálily.
11. 8. 2020|

Velká voda leckde spláchla naději na dobrou úrodu. Nyní ovocnáři zachraňují, co zbylo

Výrazné stopy po sobě zanechala u některých pěstitelů velká voda, která se o víkendu prohnala Českem. Přerušen tak byl například tradiční samosběr levandule, zkomplikovala se sklizeň jahod a méně bude v některých regionech třešní. A to ještě na některých místech čekají ovocnáři v nejbližší době další příval dešťů.
18. 6. 2020|

V meruňkových sadech v noci hořely ohně. Ovocnáři se brání proti mrazu

Sadaři ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se snaží ochránit kvetoucí stromy před mrazem. Zapálili proto v noci ohně. Do jaké míry se to povedlo a zda přece jen bude úroda, uvidí v dalších dnech. Podle předpovědi počasí mají ranní mrazíky pokračovat dál.
25. 3. 2020|

Sklizeň ovoce loni klesla o čtvrtinu. Na vině jsou jarní mrazy

Sklizeň ovoce v České republice loni klesla meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Důvodem byly jarní mrazy. S výjimkou meruněk, malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent. Výsledky sklizně spočítal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 10:44|

Na Znojemsku se už pustili do sklizně třešní. Mráz jim příliš neublížil

Na Znojemsku začíná dozrávat první ovoce, a sběrači už nastoupili na rané třešně. Zatím musí  hlavně odlišovat ty správné plody od malých, prasklých či deformovaných, které skončí například v marmeládách. Ty správně zralé třešně – sladké, tmavě červené a dostatečně velké – čeká často zahraniční „kariéra“.
11. 6. 2019|

Škody z jarních mrazů přesáhnou 100 milionů korun, odhadují ovocnáři

Letošní jarní mrazy poškodily nejvíc sady v severních a západních Čechách, celkem škody na ovoci půjdou přes 100 milionů korun. O situaci informoval předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Přesné vyčíslení bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června.
6. 6. 2019|
Počasí

Ovocnáři sčítají škody. Mrazivé dny jim sáhly na letošní úrodu

Noční a ranní mrazivé teploty z posledních dnů a týdnů vadí ovocnářům. Někteří už nyní uvádějí, že mají po úrodě. Jednou z nejpostiženějších oblastí je podle pěstitelů západ Čech.
15. 5. 2019|