EK vyčlenila na pomoc českým ovocnářům přes 370 milionů korun

Brífink ministra zemědělství Marka Výborného ke kompenzacím pro ovocnáře (zdroj: ČT24)

Evropská komise uvolní 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy korun) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku a v dalších zemích. Pro tuzemské pěstitele ovoce vyčlení 15 milionů eur (asi 378 milionů korun), uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Další peníze poskytne Česko z národních zdrojů. Podle ministra jsou největší škody v ovocnářství. Informoval, že kompenzace se budou týkat zemědělců, u kterých byla škoda na více než polovině úrody.

Ministr podotkl, že pojistit nelze všechny druhy ovoce a zeleniny, kompenzace by podle něj měla mít motivační charakter. Cílem podle Výborného je, aby zemědělci, kteří mají možnost pojištění, tuto možnost využili. Celkové škody jsou podle ministra předběžně odhadovány na 1,3 miliardy korun.

Evropská komise navrhla uvolnit z rezerv 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy korun) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku, kteří byli nedávno postiženi nepříznivým počasím nebývalého rozsahu. Zároveň chce Komise podpořit také portugalské producenty vína. Členské státy návrh schválily, uvedla EK v tiskovém prohlášení.

Pro Rakousko vyčlenila EK deset milionů eur, dalších 37 milionů dostanou polští zemědělci a 15 milionů připadne Portugalsku. Všechny země mohou tuto unijní podporu doplnit až o dvě stě procent z vnitrostátních prostředků.

„Velké klimatické a tržní výkyvy, kterým tito zemědělci čelili, znovu ukazují, jak důležitá je silná zemědělská rezerva v rozpočtu společné zemědělské politiky (SZP), která posílí stabilitu tváří v tvář stále vážnějším a nepředvídatelnějším krizím,“ uvedl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. „Stabilita našich zemědělců je základem stability naší společnosti. Komise je proto nyní i v budoucnu bude v jejich těžkých chvílích podporovat,“ dodal.

Kompenzace nepokryjí sto procent škod

Pomoc od EU pro tuzemské zemědělce tedy doplní ještě peníze z české státní pokladny. „Pracovně počítáme s částkou 100 milionů korun ze státního rozpočtu,“ řekl na tiskové konferenci ministr Výborný. Žádosti bude stát přijímat asi během září či října.

„Ani zdaleka nebudeme schopni kompenzovat sto procent škod. To jsem říkal od začátku,“ sdělil ministr s tím, že ovocnářům to nicméně pomůže přečkat nynější složité období. Podpora z EU by měla dorazit do konce kalendářního roku.

Události: EK rozhodla o kompenzacích pro zemědělce (zdroj: ČT24)

Česko, části Rakouska a části Polska zasáhly letos na jaře nebývalé mrazy, které po nezvykle mírných březnových teplotách výrazně zasáhly sady i vinice. V Polsku způsobily další škody i kroupy. „Vnitrostátní orgány budou rozdělovat pomoc přímo zemědělcům, aby jim nahradily jejich ekonomické ztráty,“ uvedla EK ve svém prohlášení.

Rakousko, Polsko a Česko budou muset o rozdělené podpoře zpětně informovat unijní exekutivu a oznámit jí například kritéria pro výpočet jednotlivé podpory. Platby farmářům v Česku, Rakousku a Polsku musí být podle Evropské komise provedeny do 31. ledna 2025, pro portugalské producenty vína platí termín do 30. dubna 2025.