Polsku bychom v případě napadení samozřejmě pomohli, ujistil Zeman po setkání s Dudou

Události: Prezident Zeman se setkal se svým polským protějškem Dudou (zdroj: ČT24)

S vojenskými poctami prezident Miloš Zeman přivítal v úterý po třetí hodině odpolední v Náchodě svůj polský protějšek Andrzeje Dudu. Zeman po společném jednání ujistil, že v případě napadení Polska nebo jakéhokoliv jiného členského státu Severoatlantické aliance by Česko samozřejmě poskytlo pomoc. Duda připsal výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) o tom, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, který později korigoval, vypjaté předvolební atmosféře, kterou při kandidatuře na prezidentský post sám zažil.

Babiš v nedělní diskusi v České televizi opakovaně řekl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc. Později výroky korigoval. Prohlásil, že kolektivní obranu NATO nikdy nezpochybnil, jen si nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka. Politici podle něj musejí usilovat o mír a zabránit válce. Uvedl také, že požádal prezidenta Zemana, aby totéž sdělil prezidentu Dudovi při setkání v Náchodě.

„Považuji za naprosto samozřejmé, že v případě, kdy by Rusko, protože kdo jiný byl v této otázce obsažen, napadlo ať už Polsko, baltské státy nebo jakéhokoliv jiného člena Severoatlantické aliance, pak už z důvodu článku 5, ale také z důvodu spojeneckých svazků, které s těmito zeměmi máme, ba i z důvodu pudu sebezáchovy, což platí i o České republice, bychom samozřejmě byli povinni, a dokonce bychom to udělali i rádi, poskytnout pomoc těmto zemím,“ ujistil Zeman po setkání s Dudou.

Setkání prezidentů Česka a Polska (zdroj: ČT24)

V souvislosti s Babišovým výrokem zmínil volební kampaň. „Já jsem na našem setkání definoval kampaň jako občanskou válku svého druhu. Některá prohlášení, která mohou být i vytržena z kontextu, působí jako rozbuška,“ dodal Zeman. Varoval také před „předvolební hysterií“.

Zdůraznil, že otázka byla hypotetická. „K tomu bych dodal, že ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou i otázku o pomoci Ukrajině z toho prostého důvodu, že nikdo neočekával ruský útok na Ukrajinu, a přesto k tomu došlo,“ uvedl. Zmínil, že Babišova vláda se svými rozhodnutími podílela na rozmístění českých jednotek v Pobaltí.

Duda zdůraznil, že Babiš odpovídal na teoretickou otázku, přičemž povinnosti plynoucí ze smlouvy o NATO jsou naopak praktické a závazné. „Prezidentská kampaň je politickým soubojem jednoho proti jednomu na nejvyšší úrovni, jsou to obrovské emoce, které kulminují v debatách,“ řekl. Otázka na Babiše podle něj nebyla „úplně chytrá“, moderátor se podle něj mohl zeptat například na jeho postoj při případném útoku na Slovensko.

Polský prezident reagoval i na výrok svého bulharského protějšku Rumena Radeva, že posílání zbraní na Ukrajinu je jako hašení požáru benzinem. „Prezident byl kdysi hlavním náčelníkem vzdušných sil a ze své zkušenosti vím, že otázka na generála na poskytnutí armádního vybavení do jiné země vždy způsobí, že mu vyrazí slzy do očí,“ žertoval. Žádný voják nechce přijít o zbraně, pro politiky to bývá snazší, dodal.

Prezident Miloš Zeman se setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou
Zdroj: David Taneček/ČTK

Palata: Otrávená kapka a obrovsky nešťastný výrok

Výkonný ředitel Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vít Dostál v pořadu Události, komentáře uvedl, že podle jeho názoru Babišovo vyjádření ovlivnilo úterní setkání hlav obou států minimálně.

„Bylo to setkání, které proběhlo přímo na polsko-české hranici – jde o symbol toho, že hranice má být místem kontaktu a společných iniciativ a projektů. Nikoli něčím, co nás rozděluje a těžko se překonává. Druhým aspektem je, že oba konkrétní prezidenti k sobě mají skutečně blízko a přes některé rozdílné názory a přístupy – týkající se i politiky vůči Rusku – je vidět, že navázali dobrý osobní kontakt,“ zhodnotil Dostál.

Luboš Palata, komentátor Deníku, byl kritičtější. Připomněl, že výrok šéfa ANO a současného prezidentského kandidáta je dominujícím tématem zejména v polských médiích. „Je to otrávená kapka, úplně hloupě puštěná v rámci volební kampaně a obrovsky nešťastný výrok – když budu diplomatický –, který dokázal ty česko-polské vztahy otrávit tak jako máloco za posledních mnoho a mnoho let,“ vyjádřil se Palata.

„Hlavně se to děje v naprosto šílené době,“ zdůraznil. „Polsko hraničí s ruskou Kaliningradskou oblastí, která je velkou letadlovou lodí plnou zbraní, na Varšavu míří ruské rakety a Polsko je opravdu velmi zásadně angažované na Ukrajině. V tuhle chvíli představitel sousední přátelské země, která je navíc v této situaci nejsilnějším spojencem Polska, řekne takovýhle nesmysl,“ konstatoval Palata.

Události, komentáře: Dostál a Palata o setkání prezidentů Zemana a Dudy v Náchodě (zdroj: ČT24)

Zeman: Politik musí počítat s tím, že ho nemilují všichni

Zeman se na úterní tiskové konferenci vyjádřil také k probíhající prezidentské kampani. Kandidát Petr Pavel vyzval v úterý Babiše ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítá mu to, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny. Babiš oznámil, že kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň, a požádal policii o dočasnou ochranu.

„Každý politik musí počítat s tím, že není milován sto procenty obyvatel své země. Že u některých obyvatel dokonce nejen není milován, ale je přímo nenáviděn. To samozřejmě platí o obyvatelích jakékoliv země,“ podotkl Zeman.

Dosluhující prezident doplnil, že je potřeba reagovat s klidem, pokud možno i s úsměvem. „Někdy vás vypískají, někdy na vás házejí vajíčka. Na mě jednou dokonce házeli bagety. Když se občan zbaví tak chutného pokrmu, jako je bageta, musel mě velmi nemilovat. A jak vidíte, přežil jsem to,“ řekl Zeman.

Hlavy států podle Zemana dále mluvily o situaci na Ukrajině, ale také o otázkách česko-polské spolupráce mezi regiony. Zeman kritizoval Česko za pomalý postup dálnice D11 směrem k polským hranicím. „Poláci jsou proti tomu se svou rychlostní silnicí S3 u české hranice v Královci, zatímco dálnice D11 končí u Jaroměře a na další úsek do Trutnova ještě nemá územní rozhodnutí,“ připomněl redaktor ČT Vlastimil Weiner.

Polského prezidenta čekalo v Náchodě přivítání s vojenskými poctami, asistovala čestná jednotka a hudba hradní stráže. Zeman připomněl, že šlo o dvanácté setkání s Dudou za dobu, co jsou oba prezidenty svých zemí. Duda řekl, že věří, že se společně ještě sejdou, ačkoliv už Zemanův prezidentský mandát končí.

Setkání mezi českým a polským prezidentským párem se bude zřejmě brzy opakovat, cestu za severním sousedem totiž podle dosavadních vyjádření plánují v případě zvolení i oba prezidentští kandidáti.

Prezident Miloš Zeman se setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou (zdroj: ČT24)

Setkání na náměstí

Po jednání prezidentů se Zeman setkal se starostou Janem Birkem (ČSSD) a občany na Masarykově náměstí. Zemana vítali příznivci i odpůrci. Jeho kritici vyvěsili na náměstí velké rudé trenýrky. Protestující rozvinuli také transparenty.

Oba prezidentské páry se pak ještě setkaly v polském městě Kudowa-Zdrój, kde zakončily setkání společnou večeří. Podle Weinera i na ní probíhala debata o regionální spolupráci. 

Zeman návštěvu Náchoda, na kterou jej pozval starosta Birke, zahájil v úterý dopoledne prohlídkou centra města. Starostovi na tiskové konferenci po jednání s Dudou poděkoval za pozvání.