Zákon má nedostatky, financování prezidentské kampaně tak nemusí být zcela transparentní, řekl Sivera

Interview ČT24 – František Sivera (zdroj: ČT24)

Kampaň uchazečů o funkci prezidenta republiky je v plném proudu, ministerstvo vnitra oznámilo, že se do klání přihlásilo 21 lidí. Financování jejich kampaně sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jeho člen František Sivera v Interview ČT24 řekl, že zákon, který vymezuje financování prezidentské kampaně, má nedostatky a kampaň některých kandidátů nemusí být kvůli tomu zcela transparentní.

„Na kampaň může darovat peníze kdokoliv, bez ohledu na to, odkud pochází, může darovat jakoukoliv částku bez omezení. Dar nemusí být ukotven smluvně v papírové podobě. Jsou to věci, které jsou hodně liberální a při kontrolách kampaní je složité je přesně dohledávat,“ tvrdí Sivera. 

Je podle něj také problematické, že za uchazeče v podstatě celou kampaň může vést druhá osoba, například jeho podporovatel. A zájemce o prezidentskou funkci nemusí mít ze svého volebního účtu v podstatě žádný výdaj, pokud nechce. 

Podle Sivery nemůže jeho úřad nutit podporovatele uchazečů, aby rozkryli zdroje svých příjmů, a závisí tedy na nich, do jaké míry chtějí tyto informace zveřejnit. Sivera to označil jako nedostatek zákona, který brání tomu, aby prostředky použité na kampaň byly zcela transparentní. 

Uchazeči musí zjišťovat informace o dárcích

Dodal, že kandidát musí zjistit informace o svém dárci. Aby mohl vést v souladu se zákonem evidenci dárce, musí sám zjistit například jméno a příjmení, datum narození, obec, odkud dárce pochází.

„To v minulých volbách u některých kandidátů činilo velké problémy, protože nebyli schopni to doložit a potom tu evidenci neměli zcela v souladu se zákonem,“ vzpomíná Sivera. 

Kandidát musí tyto informace zveřejnit tři dny před prvním kolem voleb a ti, kteří se dostanou do druhého kola, musí opět zveřejnit informace o dárcích i tři dny před druhým kolem. Všichni nakonec ještě musí zveřejnit zprávu, kde uvedou všechny své příjmy a výdaje. 

Nevyužité peníze půjdou na dobročinnost

Možná penalizace za pochybení se podle Sivery pohybuje do částky 500 tisíc korun. Zatím ale úřad žádnou takto vysokou pokutu neudělil. 

Úřad podle Sivery monitoruje i sociální sítě jednotlivých uchazečů a jejich reklamu, ať velkoplošnou, či články v tištěných médiích. Hlídá jejich transparentní účet a to, aby na webových stránkách informace o financování kampaně zveřejňovali. 

Peníze z transparentního účtu podle něj mohou být využity pouze na kampaň, a pokud na účtu uchazeče zůstanou nevyužité prostředky, tak i v případě, že jeho kandidatura nebude uznána ministerstvem vnitra – pokud nesplní všechny podmínky – musí tyto prostředky převést na veřejně prospěšné účely. 

Celý rozhovor můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.