TÉMA

Uchazeči

Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících poklesu opět stoupla

Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících poklesu stoupla letos v červenci na 3,5 procenta z červnových 3,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR. Počet lidí bez práce proti červnu vzrostl o více než devět tisíc na 258 933. Volných míst naopak mírně ubylo, a to přibližně o tisícovku na 285 627. Meziroční nárůst nezaměstnanosti byl výraznější. Lidí bez práce bylo loni v červenci asi o osmnáct tisíc méně než letos a podíl nezaměstnaných činil 3,3 procenta.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:08|

Německá armáda bojuje s nedostatkem nováčků. Zaměří se víc na ženy a přistěhovalce

Německá armáda chce v příštích osmi letech nalákat do svých řad dalších dvacet tisíc vojáků. Zájem o službu v ozbrojených silách ale dlouhodobě klesá. Že se plány Bundeswehru nepodaří splnit, připouští už i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, podle něhož je v armádě málo žen a lidí s přistěhovaleckými kořeny. V Německu stárne populace a nedostatek pracovních sil trápí všechna odvětví.
2. 8. 2023|

Nezaměstnanost v únoru stagnovala, volných míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o dva tisíce na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 10:42|

Vnitro vyzvalo k nápravě chyb sedm z 21 zájemců o Hrad

Ministerstvo vnitra vyzvalo k nápravě chyb sedm z jednadvaceti osobností, které podaly kandidaturu na post prezidenta republiky. Zřejmě nejznámější z oslovených uchazečů je podnikatelka a někdejší místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská, která před čtyřmi lety neúspěšně kandidovala do Senátu za Stranu práv občanů Zemanovce. Výzvy ve středu ministerstvo zveřejnilo na svém webu.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 20:01|

Zákon má nedostatky, financování prezidentské kampaně tak nemusí být zcela transparentní, řekl Sivera

Kampaň uchazečů o funkci prezidenta republiky je v plném proudu, ministerstvo vnitra oznámilo, že se do klání přihlásilo 21 lidí. Financování jejich kampaně sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jeho člen František Sivera v Interview ČT24 řekl, že zákon, který vymezuje financování prezidentské kampaně, má nedostatky a kampaň některých kandidátů nemusí být kvůli tomu zcela transparentní.
9. 11. 2022|

Na vysoké školy míří silné ročníky, konkurence je větší. Největší zájem je o zdravotnické a pedagogické obory

Vysoké školy hlásí velký počet zájemců o studium, největší konkurence je v případě zdravotnických, pedagogických, ale i ekonomických oborů. České televizi to potvrdila víc než polovina z deseti oslovených univerzit napříč Českem. Podle ministerstva školství stojí za vysokým počtem přihlášek o studium zejména větší počet devatenáctiletých, kteří jsou nejčastějšími zájemci. Celkový počet podaných přihlášek se může ještě navýšit, na některých školách je totiž stále možné se o studium ucházet.
15. 8. 2022|