Komunální volby: ANO zvítězilo ve většině krajských měst, Praha se blíží k sečtení

ANO vyhrálo komunální volby ve většině statutárních měst, ze 13 krajských měst mělo před nedělní jednou hodinou v noci jisté vítězství v osmi z nich. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v Brně zvítězila koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL, která nakonec první místo uhájila. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. V Plzni SPOLU těsně předstihlo ANO.

Tradičně ostře sledované jsou volební souboje o velká města – mimo jiné o Prahu a Brno. Zde ale pravidelně trvá sčítání odevzdaných hlasů řadu hodin a nejinak je tomu i tentokrát. V Brně bylo po 23:30 sečteno bezmála 99 procent všech okrsků, v Praze přes 89 procent.

V řadě krajských měst je už jasno. V OlomouciHradci KrálovéKarlových Varech, Ústí nad Labem, Zlíně, Jihlavě, Pardubicích či Ostravě vítězí hnutí ANO. Ve všech těchto městech strana zvítězila i před čtyřmi lety. V Plzni naopak ANO o vítězství z roku 2018 těsně přišlo na úkor koalice SPOLU.

Brífink z volebního štábu koalice SPOLU k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích uspěla ODS se ziskem 29 procent hlasů. V Brně po sečtení více než 92 procent okrsků vedla kandidátka Společně (ODS a TOP 09) s bezmála 25 procenty hlasů před ANO s necelými 21 procenty získaných hlasů. Ani zde se po sečtení všech okrsků pořadí nezměnilo.

Brífink z volebního štábu ANO k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

V komunálních volbách letos uspěl například vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPOZ), kterého voliči znovu vyslali do zastupitelstva Osvětiman na Uherskohradišťsku. Figuroval na druhé pozici vítězné kandidátky nazvané Osvětimany, která v městysu získala 27,06 procenta hlasů.

Brífink volebního štábu SPD k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

V Pohořelicích na Brněnsku vyhrála volby Přísaha s lídrem Robertem Šlachtou. Hnutí, které bývalý policista založil, kandidovalo v komunálních volbách poprvé. Ve Šlachtově rodných Pohořelicích získalo 41,29 procenta hlasů.

Před čtyřmi lety bylo ze stran nejúspěšnější ANO

Celkové vítězství v komunálních volbách obhajuje letos ze stran opoziční hnutí ANO, které před čtyřmi lety obdrželo 16,8 procenta hlasů a nejlépe uspělo ve velkých městech. Druhá byla ODS (14,9 procenta hlasů) a třetí Piráti (9,3 procenta).

Brífink z volebního štábu Pirátů k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Nejvíce obecních mandátů ovšem v roce 2018 díky zisku v menších městech a na vesnicích získala KDU-ČSL (3654) před hnutími STAN a SLK (dohromady 2749) a ODS (2600). ČSSD před čtyřmi lety získala 1955 zastupitelů, ANO 1684, KSČM 1470. Za TOP 09 bylo zvoleno 454, za Piráty 358 a za SPD 161 zastupitelů. Ve většině velkých měst letos vítězství obhajovalo ANO, které obsadilo křesla 14 z 26 primátorů.

Nejvíce křesel v zastupitelstvech ale obsadili posledně tradičně nezávislí kandidáti a jejich sdružení vzhledem k tomu, že kandidují i v malých obcích, kde strany kandidáty nemají. Před čtyřmi lety obdrželi zhruba čtvrtinu všech hlasů a obsadili 44 367 zastupitelských míst. Obecními zastupiteli chtělo být 195 214 kandidátů. S ohledem na zhruba 62 tisíc míst v zastupitelstvech obcí, měst nebo městských částí uspěl v průměru zhruba každý třetí z nich.

Brífink volebního štábu STAN k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Oficiálně budou výsledky obecních voleb zveřejněny po pondělním projednání Státní volební komisí pravděpodobně v úterý ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne tak začne ubíhat desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit se stížnostmi na správní soudy.