Poslanec STAN Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství, potvrdil Rakušan

Události: Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství (zdroj: ČT24)

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek večer po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN. Někteří odborníci pochybují, zda se kandidát na ministra orientuje v regionálním školství.

Po setkání s Balašem se předseda vlády setká v pondělí večer na zámku v Lánech staké  prezidentem Milošem Zemanem, který podle ústavy členy kabinetu jmenuje na návrh premiéra.

Předsednictvo STAN mělo ve čtvrtek vybírat ze tří osobností. V pátek odpoledne Balaš potvrdil, že je v úzkém výběru. „Myslím, že je to velká výzva. Petr Gazdík připravil koncepci, která by nás měla dovést k prosperitě ve školství. Je dobře, že se na ni naváže,“ sdělil Balaš v rozhovoru pro ČT24. O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala už dříve.

Balaš dříve říkal, že si umí představit řadu jiných kandidátů, kdyby ale volba padla na něj, věděl by, kam a s kým se ubírat. V rozhovoru dále sdělil, že podle něj Rakušana mohly přesvědčit jeho mezinárodní zkušenosti, v akademickém prostředí se pohybuje léta a má manažerské schopnosti. Chce mimo jiné řešit otázku začlenění ukrajinských dětí do českých škol i vzrůstající ceny energií, kterým musí čelit jejich zřizovatelé.

Kandidátem na ministra školství je Vladimír Balaš (zdroj: ČT24)

Balaš působil jako pedagog na několika vysokých školách. Na Západočeské univerzitě v Plzni stál u zrodu tamní právnické fakulty a byl jejím prvním děkanem. S Plzní ho pojí i politika, kde byl ještě jako nestraník tehdy za ODS místním zastupitelem. Od poloviny 90. let také vedl Ústav státu a práva Akademie věd.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí. „Jsem proto rád, že jsme po Petru Gazdíkovi našli dalšího vysoce kompetentního kandidáta pro tento resort. Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví,“ soudí Rakušan.

Rozumí Balaš regionálnímu školství?

Zástupci organizace EDUin - Informačního centra o vzdělávání připomněli, že Balaš se pohyboval v oblasti vysokých škol, neorientuje se ale podle nich v oblasti regionálního školství. „Přitom právě tam je aktuálně potřeba řešit nejvíc problémů,“ sdělila organizace ČTK. Rakušan k tomu v ČT24 řekl, že nikdo nemůže být odborník ve všech oblastech, nepochybuje ale o tom, že Balaš resort zvládne.

„Novému ministru věru není co závidět a českému školství bohužel jakbysmet. Klíčové hned po jeho nástupu do funkce bude především to, zda přijme dosavadní kontinuitu, přihlásí se ke Strategii vzdělávací politiky 2030+ a postaví se do řady za ministry (Roberta) Plagu a Gazdíka a bude dále pokračovat v rozpracovaných věcech,“ uvedl programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.

„Myslím, že Vladimír Balaš bude posilou vlády, protože jeho znalosti mezinárodní politiky, mezinárodního práva, jsou úctyhodné,“ sdělil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podobně se vyjádřil i místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátečních Událostech, komentářích. Připomněl, že za týden začíná české předsednictví EU. „A v tomto ohledu si myslím, že to je správná volba. Pan Balaš je expertem i na mezinárodní politiku,“ uvedl. Věří také, že v otázce školství bude zachována kontinuita po Gazdíkovi, a to zejména v klíčových koncepčních bodech.

„Nemůžu říct ani dobrý, ani špatný, protože o něm vůbec nic nevím. Nevím, jaké jsou jeho kompetence, co umí,“ prohlásil ve vysílání ČT24 předseda sněmovního školského výboru Ivo Vondrák (ANO). 

Člen sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu Julius Špičák (ANO) míní, že to, jak se kdo osvědčí ve vedoucí funkci, se pozná až tehdy, kdy v ní je. Ocenil Balašův obsáhlý životopis. „Na druhou stranu, jak řekl kolega Vondrák, jeho názory a schopnost vystupovat vůbec neznám,“ dodal.

UK: Vladimír Balaš, kandidát na ministra školství (zdroj: ČT24)

Množství úkolů před Gazdíkovým nástupcem

Gazdík, který oficiálně ve funkci skončí 30. června, chce svému nástupci nějakou dobu radit. Ministerstvo opustí po půl roce. Demisi oznámil v neděli poté, co vyšly najevo jeho dřívější kontakty s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Vládní úřad v době výměny ministrů řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny či úpravy učebních plánů škol. Balaš by měl také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku, za níž stojí podle policie organizovaná skupina. Dalším stíhaným je už bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.