TÉMA

Ministr školství

Reportéři ČT: To oni. Exministři i kraje odmítají vinu za problémy s kapacitou středních škol

Vysilující období mají za sebou letošní deváťáci a také jejich rodiče. Na střední školy se hlásilo nebývalé množství uchazečů a zdaleka ne každý z nich se dostal na školu, na niž chtěl. Bezprostředně se s následky musí potýkat nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN), ale potýká se s tím, nač se mohli posledních patnáct let připravovat jeho předchůdci – ministři za Zelené, Věci veřejné, ODS, ČSSD (dnes SOCDEM), ANO a STAN. Bylo jich od roku 2008 dvanáct. Část z nich oslovili Reportéři ČT a vesměs od nich uslyšeli, že se o dostatečnou kapacitu měly postarat hlavně kraje, které zřizují střední školy. Krajští politici ale naopak tvrdí, že je to záležitost dlouhodobé koncepce, kterou má mít ministerstvo.
27. 6. 2023|

Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže

Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.
11. 6. 2023|

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.
2. 5. 2023|

Ministr školství Balaš skončí ze zdravotních důvodů ve funkci. Nahradit ho má Bek

Vladimír Balaš (STAN) skončí na vlastní žádost ve funkci ministra školství. Důvodem jsou podle něj dlouhodobé zdravotní problémy. Seznam Zprávám řekl, že má přetrvávající potíže po prodělání covidu-19. Poslanecký mandát si zatím ponechá. Rezignaci příští týden projedná vedení hnutí. Podle šéfa resortu vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana by Balaše mohl minimálně dočasně ve funkci nahradit současný ministr pro evropské záležitosti a stranický kolega Mikuláš Bek. Ten nominaci přijal. Balaš je ministrem zhruba tři čtvrtě roku, od konce loňského června.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 20:38|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

V Česku žijí rodiče ruského ministra školství. Majetky, které nakoupili v 90. letech, prověřují české úřady

České úřady prověřují další nemovitosti kvůli vazbám na lidi blízké režimu Vladimira Putina. Jsou mezi nimi i karlovarské byty rodiny ruského ministra školství Sergeje Kravcova, který mimo jiné nařizuje školám, aby hájily ruskou agresi proti Ukrajině. V jednom z karlovarských bytů bydlí jeho rodiče.
6. 2. 2023|

Česko a Ukrajina si budou vzájemně uznávat předměty na školách

Česká republika a Ukrajina uzavřely dohodu o spolupráci ve vzdělávání. Jejím cílem je mimo jiné sjednotit postup ve výchově a výuce. Pro ukrajinské školáky se například omezí on-line výuka z ukrajinských škol. V úterý to uvedli ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a jeho ukrajinský protějšek Serhij Škarlet, kteří podepsali bilaterální smlouvu. Týká se všech stupňů vzdělávání. Ukrajina a Česko si budou vzájemně uznávat své vzdělávací programy a obsah výuky.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:39|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|

Plaga a Gazdík rezignovali na post poradce ministra školství

Někdejší ministři školství Robert Plaga (za ANO) a Petr Gazdík (STAN) v pátek oznámili rezignaci na posty poradce a člena politického kabinetu současného šéfa resortu Vladimíra Balaše (STAN). O rezignaci Plagy informoval server Seznam Zprávy, Gazdík to poté oznámil na Twitteru. Plaga rezignaci odůvodnil kroky ministra Balaše týkajícími se vzdělávací politiky a právě Gazdíkovým angažmá v jeho poradním týmu. Balaš výtky bývalého ministra za ANO odmítl.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 18:15|

Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|

Čaputová jmenovala tři nové ministry, diplomacii povede dosavadní velvyslanec v Česku Káčer

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po odchodu liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) z vládní koalice jmenovala tři nové ministry, a to zahraničí, hospodářství a spravedlnosti. Šéfem diplomacie se stal dosavadní velvyslanec v České republice Rastislav Káčer, který je stejně jako jeho předchůdce Ivan Korčok znám svými prozápadními názory. Koalice zatím nevybrala nového ministra školství, úřad proto dočasně povede premiér Eduard Heger, jehož vláda po odchodu SaS do opozice přišla o většinu ve sněmovně.
13. 9. 2022|

Ministr školství Balaš odjel do Kyjeva, bude jednat o pomoci ukrajinským žákům v Česku

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přijal pozvání ukrajinského ministerstva vzdělávání a vědy navštívit Ukrajinu. V průběhu dne zde bude jednat o pomoci, kterou Česko poskytuje ukrajinským žákům a studentům v oblasti vzdělávání, a také o možnostech další spolupráce. Podrobnosti ministr sdělí ve čtvrtečním brífinku.
23. 8. 2022|

30 let zpět: Nedostatky v sexuální a rodinné výchově

Interrupcí končilo v ČSFR téměř každé třetí těhotenství. Podle odborníků bylo jednou z příčin nízké používání antikoncepce, způsobené mimo jiné i nedostatečným povědomím o možné ochraně. Více v reportáži natočené ke Světovému dni populace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 7. 2022|

Prezident jmenoval novým ministrem školství Vladimíra Balaše

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval ministrem školství poslance hnutí STAN, ústavního právníka Vladimíra Balaše. Ve funkci nahradil dosavadního šéfa resortu Petra Gazdíka (STAN), který podal demisi k 30. červnu. Důvodem jeho odchodu z funkce jsou kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Demisi Gazdíka prezident přijal v pondělí, na pravidelné schůzce mu ji předal premiér Petr Fiala (ODS).
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 20:12|

Chci rozhodovat podle tvrdých dat, revoluci nečekejte, vzkázal kandidát na ministra školství Balaš

Vladimír Balaš (STAN), kterého ve středu plánuje prezident Miloš Zeman jmenovat novým ministrem školství, v pondělních Událostech, komentářích mimo jiné prozradil, že na nabídku resort vést nekývl okamžitě, naopak se nejprve radil například se svou ženou. Po nástupu do úřadu nechystá revoluci, chce maximálně využít tým, který už tam působí. Rozhodování chce Balaš co nejvíce založit na tvrdých datech.
27. 6. 2022|

Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámil, že hlava státu ve středu jmenuje Vladimíra Balaše, poslance hnutí STAN a ústavního právníka, novým ministrem školství. V úterý se Zeman s Balašem sejde. Ten chce v čele resortu pokračovat v koncepci, kterou nastavil bývalý ministr Robert Plaga (za ANO) a nynější končící šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Balaš to řekl už odpoledne po zhruba půlhodinovém jednání na Úřadu vlády s premiérem Fialou. Rozhovor s předsedou vlády označil za přátelský a neformální.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:10|

Fiala probere se Zemanem kandidáta na ministra školství, opozice žádá větší rekonstrukci vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) bude v pondělí v podvečer jednat s prezidentem Milošem Zemanem o novém ministru školství. Už odpoledne se má také sejít s kandidátem na tento post, poslancem a právníkem Vladimírem Balašem (STAN). Opoziční hnutí ale volají kvůli kauze kolem pražského dopravního podniku i po širší rekonstrukci kabinetu.
26. 6. 2022|

Poslanec STAN Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství, potvrdil Rakušan

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek večer po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN. Někteří odborníci pochybují, zda se kandidát na ministra orientuje v regionálním školství.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:51|

Polčáka bych vyzval k rezignaci, řekl Bartoš. Kdyby byl sám v pozici Gazdíka, vzdal by se i poslaneckého mandátu

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Interview ČT24 uvedl, že jeho strana nechce odchod STAN z vlády kvůli kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kdyby se však taková situace týkala Pirátů, europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl kontakty na obviněného podnikatele Michala Redla, by vyzval k rezignaci. Podobně by uvažoval i v případě konce mandátu poslance a dosluhujícího ministra školství Petra Gazdíka (STAN).
23. 6. 2022|

STAN začíná hledat ministra školství. Kandidáta chce Rakušan vybrat do konce týdne

Starostové a nezávislí začínají hledat nástupce Petra Gazdíka ve vládě. Předseda hnutí Vít Rakušan dal v neděli najevo, že by končícího ministra školství mohl nahradit některý ze senátorů. Nejraději by ale byl, kdyby se novým šéfem resortu stal někdo, kdo je s hnutím nejen spřízněn, ale je i jeho členem. V rozhovoru pro Radiožurnál se zmínil i o eventualitě návratu Roberta Plagy do čela ministerstva. První návrhy chce Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. Kandidáta hodlá vybrat do konce týdne, následovat budou konzultace s prezidentem Milošem Zemanem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 23:16|

Hubáčková v Lánech podpořila jádro, chce dořešit otravu Bečvy. Gazdík hovořil o změnách výuky i maturit

Anna Hubáčková, která by měla být ministryní životního prostředí v budoucí vládě Petra Fialy (ODS), hovořila o svých plánech na příští čtyři roky s prezidentem Milošem Zemanem. Věnovali se budoucnosti energetiky, v rozhovoru podpořila jádro. Neshodují se na kanálu Dunaj–Odra–Labe. Před ní navštívil hlavu státu i kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Po jednání řekl, že se na většině věcí shodli. Probrali covidovou situaci ve školách i vizi na příští čtyři roky. V minulých dnech přijal Zeman dalších pět ministerských kandidátů v abecedním pořadí.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:56|

Na doučování půjdou stovky milionů, slibuje Plaga. Jde podle něj i o návrat do kolektivu

Dětí, které se nezúčastnily distančního vzdělávání, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) hodně, ale odpovídá to počtu dětí, které mají problémy s docházkou i za normálních okolností. Aby ony i další žáci dohnali vše, co jim zkomplikovalo uzavření škol v době vrcholů pandemie, dostanou školy příští rok na doučování čtvrt miliardy korun. Dalších sto milionů půjde na letní doučovací tábory, řekl Plaga. Rozhovor s ministrem školství ve Studiu 6 vedla Jolka Krásná.
3. 5. 2021|

Babiš prý chystá odvolání Blatného i Plagy. Nevíme o tom, řekli oba po jednáních s premiérem

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO) neslyšeli od premiéra Andreje Babiše (ANO), že by je chtěl ve středu odvolat, ačkoli byli v úterý na několika společných jednání. Že by měli oba ministři ve vládě skončit, uvedly CNN Prima News a server iDnes.cz s odvoláním na nejmenované zdroje.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 20:22|