Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže

Otázky Václava Moravce: Debata o digitalizaci přijímaček na střední školy (zdroj: ČT24)

Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.

Ministr školství uvedl, že doufá v zavedení elektronických přihlášek už v příštím roce a také ve zrychlení jejich vyhodnocování. „Doufám, že alespoň ta emocionálně vypjatá doba čekání, která je v tom současném modelu nekonečně dlouhá, by měla odpadnout. Nechci to ale závazně slíbit, protože to, jestli se nám to podaří, závisí na tom, jestli se nám v Poslanecké sněmovně podaří včas změnit příslušnou legislativu,“ uvedl. 

Považuje za jasné, že vzhledem k ekonomické a rozpočtové situaci nesežene tolik peněz jako někteří jeho předchůdci. „Ale šel jsem si do té židle sednout s tím, že něco udělám s těmi největšími problémy,“ uvedl s tím, že digitalizaci resort zvládnout může.

Bek předpokládá, že legislativní úpravu bude nutné vládě předložit už po vládních prázdninách, tedy v srpnu. Na elektronizaci přijímaček však budou muset proběhnout výběrová řízení, přihlášky se přitom posílají už v březnu. „S takovou věcí určitě nemůžeme jít v režimu legislativní nouze. Ale při dobré vůli a shodě klíčových aktérů si myslím, že dokážeme tu nezbytnou lhůtu stihnout,“ řekl.

Schjebalová nepovažuje za realistické, že by se elektronizaci přijímaček podařilo schválit do roka. „Podle mě je to zapotřebí vyřešit do konce prosince, protože my už v lednu musíme zveřejnit kritéria přijímacího řízení,“ upozornila s tím, že schválení do konce března by nestačilo.

Problém ředitele CERMAT

Berkovcová ujistila, že ANO v tomto ministra Beka podpoří. Digitalizaci přijímacího řízení také vnímá jako nezbytnost. „Chtěla bych ale upozornit na jednu věc, a to, že CERMAT se uvnitř nachází v takovém technickém rozkladu, že tomu hlavnímu klíčovému informačnímu systému, který má řešit přijímací a maturitní zkoušky, vyprší teď ve středu smlouva na zajištění procesu. Ředitel Miroslav Krejčí měl zavčas vyhlásit výběrové řízení, ale nevyhlásil,“ upozornila.

„Já jsem byl ujištěn panem ředitelem Krejčím, že to CERMAT zvládne,“ uvedl ministr školství s tím, že je to zodpovědnost právě ředitele Krejčího. Bek také potvrdil, že pokud by tuto situaci nezvládl, byl by odvolán. Berkovcovou to ale neuklidnilo, protože Krejčí měl podle ní vyhlásit výběrové řízení půl roku předem, což neudělal. Bek dodal, že zatím nemá důvod zasahovat. 

Proč byl zrušen výkaz o přihlášených a přijatých dětech?

Podle Beka je správné zavést jiný systém evidence nabídky míst na střední školy, protože jeden z českých krajů upozornil na to, že ministerstvo zrušilo výkaz o přihlášených a přijatých uchazečích v prvním kole přijímaček. Bek o tom údajně nevěděl a upozornil, že se to nestalo za jeho působení v resortu. 

Schejbalová řekla, že tento výkaz se nevyplňuje už minimálně dva roky. Výkaz byl tak zrušen zřejmě už v roce 2021. Tehdy byl v čele resortu Robert Plaga (ANO). „My hlásíme počty kraji, tedy zřizovateli, u nás hlavnímu městu Praha, ale tento výkaz byl opravdu zrušen,“ potvrdila Schejbalová.

Jaká je aktuální situace v Česku, ale Schejbalová říct přesně nedokázala, podle ní je to v každém kraji jiné. „Jiná situace je v Praze a v prstenci okolo ní, jiná situace je ve velkých městech jako Brno, a jiná je také v malých městech, kde není takový zájem o gymnázia,“ uvedla. Podle Schejbalové stále probíhá takzvané doplňování, které by mohlo skončit až v průběhu prázdnin. 

Bek také upozornil, že ministerstvo školství dnes nemá relevantní data, na základě kterých by se dalo říct, kolik dětí se podařilo na střední školy umístit a jaká je celková situace. „Pořád nemáme ten definitivní obraz, což považuji za fatální chybu současného modelu,“ řekl.

Více zájemců

Absolventů devátých tříd základních škol bylo letos více než loni, přibývá jich každým rokem. Konkrétně letos byl nárůst o jedenáct tisíc studentů. Tato vlna je predikovatelná, protože se ví, kolik dětí se kdy narodilo, navíc před odpovídajícím počtem let byly takto plné školky a základní školy.

Počty žáků 9. tříd základních škol
Zdroj: ČT24

Podle Berkovcové se však ukazuje, že s kapacitou ve školách to není až tak špatné, jak se ještě před několika týdny hovořilo. „V celkovém součtu je v České republice o třetinu víc míst v prvních ročnících středních škol, než je vůbec uchazečů. Teoreticky se ani nemůže stát, že by se dítě nedostalo nikam, ale možná se nedostane na vysněnou školu,“ řekla.

Berkovcová zopakovala, že situace je kraj od kraje jiná. Podle ní je to asi nejhorší v Praze, kam se stahují studenti i ze Středočeského kraje. „I když Praha také nabízí mnohem více míst pro svoje deváťáky, tak tím, že se tam tlačí studenti ze středních Čech či jiných krajů, tak tam vzniká ten přetlak, hlavně tedy u gymnaziálních oborů,“ míní.