Téměř 90 tisíc dětí vyplnilo přijímací testy na střední školy. Uchazečů je nejvíc za desítky let

UDÁLOSTI: Začaly přijímací zkoušky na střední školy (zdroj: ČT24)

Na obzvlášť velký nápor zájemců se musely letos připravit střední školy. Deváté třídy těch základních opouští přes sto tisíc žáků – to je nejvíce za posledních třicet let. O středoškolské vzdělání má zájem 89 729 z nich. Přesto některé školy evidují menší zájem než dřív. To hlavně proto, že děti omezily množství gymnázií, na která se hlásí, a druhou přihlášku podávají spíše na střední odborné školy.

Přijímací zkoušky na střední školy jsou letos jiné, než bývaly, hned ve dvou ohledech. Jednak ze základních škol přichází nejvíce dětí od doby, kdy do středoškolských let dorostla „Husákova“ mládež. Na střední školy se letos hlásí o deset tisíc dětí více než loni. A jednak se vedle českých dětí pokoušejí na střední školy dostat i ty, které utekly před válkou z Ukrajiny.

Ti měli při přijímačkách úlevu od testů z češtiny. Místo nich podstoupili ústní pohovory. Podle ředitelky pražského Gymnázia profesora Jana Patočky Jany Drake museli ukrajinští uchazeči o studium na její škole pracovat s textem a také konverzovat. 

Přestože je deváťáků letos hodně, ne všechny střední školy evidují více přihlášek než v minulých letech. Podle některých ředitelů letos změnili žáci strategii. Zatímco dříve podávali přihlášky na dvě gymnázia, letos jedno z nich vyměnili za střední odbornou školu – v obavě, že by se nakonec nemuseli dostat nikam.

Například zmíněné Patočkovo gymnázium na Novém Městě v Praze dostalo letos 97 přihlášek, zatímco loni jich bylo 230. Naproti tomu na střední zdravotnickou školu v Českých Budějovicích přišlo k přijímacím zkouškám téměř 500 žáků. „Je to na hraně kapacity školy, v současné době máme zaplněnou v podstatě celou školu,“ upozornil zástupce ředitele František Lonsmín.

„Zásadním způsobem letos chování ovlivnil mediální obraz a strach z nedostatku kapacit. Rodiče i v lokalitách, kde to vůbec nebylo potřeba, taktizovali více,“ míní náměstkyně ministra školství Martina Běťáková. Podle dat ministerské organizace Cermat, která přijímací zkoušky koordinuje, se letos zvýšil počet přihlášek na střední odborné školy o 15 procent, zatímco na čtyřletá gymnázia pouze o pět procent.

Celkově letos přišlo na střední školy 212 344 přihlášek, což je o třináct procent více než loni. Uchazeči mohli podat přihlášku na dvě školy, případně ještě navíc na sportovní gymnázia. Jednotné přijímací zkoušky skládali z matematiky a češtiny. Na test z matematiky měli 70 minut, na češtinu 60 minut.