Ministr školství Balaš odjel do Kyjeva, bude jednat o pomoci ukrajinským žákům v Česku

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přijal pozvání ukrajinského ministerstva vzdělávání a vědy navštívit Ukrajinu. V průběhu dne zde bude jednat o pomoci, kterou Česko poskytuje ukrajinským žákům a studentům v oblasti vzdělávání, a také o možnostech další spolupráce. Podrobnosti ministr sdělí ve čtvrtečním brífinku.

Ministr školství se během návštěvy plánuje setkat s ministrem vzdělávání a vědy Serhijem Škarletem, se zástupci kyjevské univerzity nebo Ukrajinským centrem pro hodnocení kvality vzdělávání, se kterým spolupracuje Česká školní inspekce.

Jednání se budou týkat zejména pomoci, kterou Česká republika poskytuje ukrajinským žákům a studentům, ale také možností další spolupráce.

Na cestě do Kyjeva Balaš navštívil Lvovskou národní univerzitu Ivana Franka, kde hovořil s jejím vedením. V tiskové zprávě ministerstva Balaš připomněl, že na univerzitě ve Lvově studoval mimo jiné autor Mezinárodní listiny lidských práv, termínu „zločiny proti lidskosti“ a zakladatel moderního mezinárodního práva Hersch Lauterpacht.

„I proto, že si vážím zdejší kvality výuky, jsem s rektorem Volodymyrem Melnykem hovořil především o možných variantách spolupráce s českými vysokými školami,“ uvedl Balaš. Ministr sám má z dřívějška zkušenosti jako vysokoškolský pedagog i děkan. 

Zhruba třetinu ukrajinských uprchlíků v Česku tvoří děti a mládež

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Od počátku invaze jich podle ministerstva vnitra získalo víza zhruba 416 tisíc. Přesný počet utečenců před válkou, kteří pobývají v České republice, není znám, část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

V červnu úřady odhadovaly, že v Česku zůstává asi 280 až 300 tisíc běženců. Děti a mládež ve věku do osmnácti let tvořily podle ministerstva vnitra k 22. červnu asi třetinu.

Na nový školní rok se v Česku do tříd zapsalo zatím kolem sedmapadesáti tisíc žáků z Ukrajiny, řekl minulý týden ministr. Původní odhad byl asi 130 tisíc, tedy víc než jeden celý ročník českých dětí.

Přesnější počet bude jasný v září. Loni v září nastoupilo podle ministerstva do prvních tříd základních škol zhruba 108 tisíc dětí a do školek kolem 116 tisíc.

Některé školy hlásily kvůli začleňování uprchlíků už na jaře uplynulého školního roku potíže s kapacitou. Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum čtyřiatřicet žáků ve třídě a školkám na osmadvacet dětí.

Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.