Bek navrhl zvýšit tarify pedagogických pracovníků o sedm procent

Brífink ke zvýšení platových tafirfů pro pedagogy (zdroj: ČT24)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) navrhl vládě zvýšit platové tarify pedagogických pracovníků o sedm procent. Návrh je podle něho výsledkem jednání se školskými odbory. Zvýšení tarifů se netýká jen učitelů, upozornil v úterý šéf školských odborů František Dobšík a návrh označil za solidní kompromis. Bek a Dobšík o dohodě informovali na společném brífinku. Podle Dobšíka to pro učitele představuje nárůst řádově od 2200 do 3200 korun měsíčně.

Bek uvedl, že takový postup umožňuje ponechat dostatečnou částku na výkonnostní odměňování pedagogů od ředitelů škol. „Je to suma, která je z hlediska různých typů institucí, které ve školství fungují, proveditelná,“ informoval ministr. Model financování je podle něj poměrně komplikovaný. „Některé školy by si jistě mohly dovolit o něco větší navýšení tarifů, ale pak jsou tady zařízení jako domovy mládeže, kde by výraznější navýšení už mohlo být na úkor výkonnostních složek platu,“ dodal.

Školské odbory podle Dobšíka požadovaly desetiprocentní zvýšení tarifů pro všechny skupiny. U kompromisních sedmi procent má určitou obavu, jak to budou vnímat ostatní, přiznal. Připomněl vládní prohlášení a to, že učitelů je nedostatek a je potřeba zvyšovat atraktivitu tohoto povolání. Kabinet začátkem října oznámil, že se dohodl s odbory na růstu platů ve veřejné sféře pro příští rok o 1400 korun. Dohoda se týká platových skupin jedna až čtyři.

Podle vládou schváleného návrhu rozpočtu ministerstva školství by měl resort v příštím roce pracovat s bezmála 291 miliardami korun. Navržený rozpočet školství zahrnuje peníze na zvýšení platů učitelů na úroveň sto třiceti procent průměrné mzdy. Bek upozornil, že zákon o 130 procentech hovoří jako o celkovém objemu peněz, nejde jen o tarify.