TÉMA

Michaela Kleňhová

Ministerská kontrola v Cermatu odhalila desítky pochybení ve veřejných zakázkách

Kontrola hospodaření Centra zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), kterou udělalo ministerstvo školství (MŠMT), potvrdila chyby ve vztahu s firmou Konica Minolta. Ta pro státní organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek od roku 2010 tiskla a kompletovala testy. Chyby kontroloři odhalili v zadávacím řízení i při plnění smlouvy. Ve veřejných zakázkách Cermatu zjistili celkem 29 pochybení. MŠMT nyní vyhodnocuje, jak je napravit. Resort to napsal v aktuální tiskové zprávě. Podle generálního ředitele Konica Minolta Business Solutions Pavla Čurdy zajišťovala firma při spolupráci s Cermatem provoz přesně podle zadání ministerstva.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 13:09|

Novým ředitelem Cermatu se stal odborník na IT Miroslav Krejčí

Novým ředitelem Cermatu se stal odborník na kybernetickou bezpečnost a informační systémy Miroslav Krejčí. Do funkce ho jmenoval ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Bývalá ředitelka Cermatu Michaela Kleňhová skončila v květnu poté, co ji kvůli nespokojenosti s řízením a hospodařením organizace odvolal bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN). Cermat je organizací ministerstva školství, má na starosti zejména státní maturity a jednotné přijímací zkoušky.
12. 9. 2022|

Do výběrového řízení na vedení Cermatu se přihlásil jediný kandidát. Ministerstvo prodloužilo lhůtu

Ministerstvo školství řeší budoucnost Cermatu, vlastní příspěvkové organizace, která má na starosti maturity. Hledá nového ředitele, protože instituce má podle resortu finanční i odborné nedostatky. Do výběrového řízení se však přihlásil jediný zájemce, a tak ministerstvo musí soutěž prodloužit.
22. 7. 2022|

Na ministerstvu školství skončí náměstek, který přivedl poradce obviněného v kauze Dozimetr

Ministerstvo školství čeká další personální obměna v souvislosti s kauzou Dozimetr. Šéf resortu Vladimír Balaš (STAN) naznačil, že skončí náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl. Podle Balaše přivedl na úřad jako poradce Luďka Šteffela, který je nyní jedním z obviněných v kauze, jež se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku. Ministr ale chce, aby Štábl svůj odchod oznámil sám.
22. 7. 2022|

Poslanec STAN Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství, potvrdil Rakušan

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek večer po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN. Někteří odborníci pochybují, zda se kandidát na ministra orientuje v regionálním školství.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:51|

Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|