Odpor k potratům spojuje křesťany, ultrapravici i ruské oligarchy, říká obhájce sexuálních práv Datta

Niel Datta o propagandě týkající se potratů či práv LGBT (zdroj: ČT24)

Konzervativní hnutí brojící proti potratům jsou čím dál profesionálnější, řekl v Událostech, komentářích jejich ideový protivník Neil Datta, který vede síť evropských zákonodárců odhodlaných hájit práva žen na interrupci i zájmy sexuálních menšin. Upozornil na loňskou studii, podle níž plyne velká část financí do konzervativních spolků z Ruska.

„V posledních deseti letech se velmi konzervativní hnutí založená na náboženství zprofesionalizovala. Chtějí změnit společnost tak, aby více odpovídala jejich názorům,“ uvedl Datta.

Vznikly mezinárodní sítě, kde se tato hnutí potkávají a plánují společné strategie. „Například Aliance pro rodinu z České republiky má úzké vazby na polská hnutí. Můžeme tak vidět, co nás může čekat. Například polské názory na potraty a menšiny by se tímto kanálem mohly dostat i do Česka,“ upozornil. 

„Rozdmýchávání kulturních válek“ z velké části platí Rusko

Citoval loňskou studii, podle níž mezi lety 2009 a 2018 přišlo do konzervativních skupin více než 700 milionů eur (asi 17 miliard korun). „Když jsme se podívali na zdroje, tak asi 80 milionů pochází z USA a 180 milionů z Ruska,“ upřesnil. 

Upozornil na to, že několik ruských oligarchů vytvořilo „továrny na vliv“, které mají za úkol ovlivňovat veřejné mínění. „Zvou i lidi ze Západu a snaží se je využít pro svou konzervativní a proputinovskou agendu, která je proti právům LGBT nebo proti právům na potrat,“ uvedl Datta s tím, že zapojení do těchto „továren“ je možné pozorovat i z Česka. 

„Konzervativní organizace najdou v Rusku partnera, někoho, kdo jim rozumí, kdo je podporuje. Konečně mohou vzhlížet k někomu, kdo s nimi souzní. Tímto způsobem se Rusové snaží dostat k jednotlivým hráčům v USA i Evropě,“ řekl tajemník.

Datta zmínil například Světový kongres rodin, který je podle něj místem, kde je možné vidět americké křesťanské zástupce pravice, Evropskou ultrapravici, ruskou církev, ruské oligarchy i zástupce zmíněných hnutí. „Ti všichni se tam setkávají, fotí se spolu. Mají ten společný cíl,“ popsal.