Klienti Sberbank musí své úvěry dál splácet, upozorňuje banka. V případě porušení smlouvy hrozí sankce

Závazek klientů Sberbank CZ řádně splácet své úvěry stále trvá, třebaže ústavu Česká národní banka (ČNB) odebírá licenci. Ve čtvrtek o tom informovala sama Sberbank CZ, její klienti mají své splátky úvěrů zasílat na účty, jež jim písemně doručila. V případě nesplácení úvěrů mohou klientům hrozit sankce. Ministerstvo financí také avizovalo, že pomoc obcím, které mají účty u Sberbank a nyní se nemohou dostat k penězům, bude řešit individuálně.

Banka ujistila klienty, že účty stanovené ke splácení úvěrů nejsou dotčené opatřeními ČNB z 28. února 2022 vedoucím k odebráním licence. V případě, že by klienti banky chtěli využít možnosti částečného nebo úplného splacení svých úvěrů u Sberbank CZ, mohou tak i nadále učinit v souladu s podmínkami stanovenými v jejich úvěrové smlouvě.

Klienti banky již také obdrželi instrukce ohledně dalších splácení svých úvěrů, jsou také k dispozici na webových stránkách banky. V případě jakýchkoli dotazů Sberbank CZ zákazníkům doporučuje, aby se na ní obrátili prostřednictvím zákaznického centra nebo e-mailu.

Strach a nervozita

„Chápu, že pro klienty Sberbank je těžké pochopit, že mají dál řádně platit splátky. Je pochopitelné, že jsou nervózní a mají strach. Ale je důležité, aby dál plnili své závazky. Pokud by tak nečinili, porušili by smlouvy a hrozily by jim sankce. Navíc by se mohli připravit o mnohdy výhodné úrokové sazby, jelikož ty vyletěly raketově vzhůru,“ řekl právník působící na katedře finančního práva Univerzity Karlovy Lukáš Zrůst.

„Kdo má úvěr od Sberbank, musí jej řádně platit, případně jej může předčasně doplatit nebo přejít k jiné bance. To vše tak, jako by to dělal u kterékoliv jiné banky,“ dodal.

Krizi české Sberbank, která patří pod střechu stejnojmenné ruské banky, spustila invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Garanční systém finančního trhu začal předminulou středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům. Celkem jde o 106 tisíc klientů a výplatu 24,2 miliardy korun.

Komerční banka za dva týdny vyřídila 50 400 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 19,1 miliardy korun, což je 79 procent vkladů. Garanční systém přes Komerční banku vyplatí sto procent vkladů klientů, maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele.

Garanční systém finančního trhu v pondělí nezahájil výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem bylo to, že mu Sberbank CZ nedodala nezbytné podklady. Fond ve středu také informoval na svém webu, že pozastavil výplatu náhrad vkladů klientům v insolvenčním řízení, kteří jsou v režimu oddlužení. Odvolává se přitom na stanovisko ministerstva spravedlnosti, podle kterého má fond vyplatit náhrady insolvenčním správcům. Týká se to zhruba šesti tisíc klientů Sberbank.

Postižené obce se nemohou dostat ke zhruba pěti miliardám

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek avizoval, že jeho resort bude s obcemi, které měly peníze u Sberbank a nemohou se k nim nyní dostat, jednat individuálně. Také nabídl poškozeným obcím, že by jim stát v květnu mohl vyplatit příspěvek na výkon státní správy za celý rok dopředu. Do řešení pomoci bude zřejmě také zapojena Národní rozvojová banka.

Ministr připomněl, že problém s uzavřením Sberbank zkomplikoval situaci zhruba 180 obcím a pěti krajům, které se tak nemohou dostat ke zhruba pěti miliardám korun na účtech banky. 

Ze schváleného rozpočtu na letošní rok vyplývá, že celkem všechny obce mají letos nárok na příspěvek na výkon státní správy 10,2 miliardy korun. Částka je bez Prahy. Stanjura dodal, že by vyplacení příspěvku nezatížilo dodatečnými výdaji státní rozpočet, jen by se fakticky změnilo načasování výplaty peněz.

Podle předsedy Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla se drtivá většina obcí dokáže s problémy kolem účtů vypořádat. Prioritou při pomoci státu bude podle něj především financování neodkladných investic. Zároveň varoval obce, aby nevyužívaly při vymáhání jakýchkoliv prostředníků, protože situace půjde vyřešit standardním způsobem. Lukl se také vyjádřil ve prospěch individuálního řešení problémů obcí. Plošná pomoc by totiž podle něj zřejmě narazila na pravidla EU ohledně státní podpory.

Stanjura také vyzval zastupitele obcí, aby problémů kolem Sberbank nezneužívali v kampani před podzimními komunálními volbami. „Obce peníze v naprosté většině uvidí. Podle expertů je vysoká pravděpodobnost, že se podaří zpeněžit majetek Sberbank. Žádná obec tak nebude kvůli tomu v nouzi,“ dodal Stanjura.