TÉMA

Náhrady

Senát schválil misi vojenských policistů k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Senát podle očekávání schválil misi až patnácti českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Souhlasil rovněž s vysláním dvou desítek armádních instruktorů do afrického Nigeru. Vyslání je podmíněno ještě souhlasem sněmovny, která by o vládním návrhu měla rozhodovat nejdříve příští týden. Horní komora taky podpořila návrh zákona o kompenzaci zdravotnickým zařízením v souvislosti s epidemií koronaviru.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:38|

Klienti Sberbank musí své úvěry dál splácet, upozorňuje banka. V případě porušení smlouvy hrozí sankce

Závazek klientů Sberbank CZ řádně splácet své úvěry stále trvá, třebaže ústavu Česká národní banka (ČNB) odebírá licenci. Ve čtvrtek o tom informovala sama Sberbank CZ, její klienti mají své splátky úvěrů zasílat na účty, jež jim písemně doručila. V případě nesplácení úvěrů mohou klientům hrozit sankce. Ministerstvo financí také avizovalo, že pomoc obcím, které mají účty u Sberbank a nyní se nemohou dostat k penězům, bude řešit individuálně.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 17:29|

Začala výplata vkladů klientům Sberbank. Česká národní banka varuje před dezinformacemi

Garanční systém finančního trhu (GSFT) začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ. Během středečního dopoledne banka obsloužila zhruba sedm tisíc klientů a vyplatila jim náhrady vkladů za 3,7 miliardy korun, z toho v hotovosti zhruba sto milionů korun. Náhrady se budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025. V souvislosti s krachem Sberbank CZ upozornila také Česká národní banka na šířící se dezinformace o stabilitě českého bankovního sektoru. Jsou podle ní zcela nepodložené a mohou být vyhodnoceny jako šíření poplašené zprávy, tedy trestný čin.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 19:11|

Přibylo 55 tisíc nakažených covidem. Dál se plní nemocnice, ubývá ale těžkých případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 47 220 nových případů a dalších 8004 lidí mělo pozitivní test, u nějž bylo podezření na reinfekci. Celkem tedy vzrostlo množství nakažených o 55 224. Plní se nemocnice, covidových pacientů v nich je více než po čtvrtku, ale i více než minulý týden. Ubývá však pacientů v těžkém stavu.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:16|

Platy politiků mají vzrůst o šest procent. Návrh na jejich zmrazení ani nedostal šanci

Poslancům a senátorům vzroste od ledna jejich měsíční plat o 5,5 tisíce korun. Ministři si polepší o 10,5 tisíce měsíčně. A například prezident o téměř 18 tisíc. Podle nejnovějších dat statistiků to spočítala Česká televize. Platy ústavních činitelů poslanci navázali na průměrnou mzdu v české ekonomice a rostou na rozdíl od platů učitelů, policistů či hasičů automaticky. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v létě platy politiků zmrazit. Poslanci se ale zákonem odmítli zabývat. Mimo jiné s argumentem, že ho premiér předložil pozdě.
18. 9. 2021|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|