TÉMA

Sberbank CZ

Výplata věřitelů české Sberbank začne v půlce března

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes patnáct tisíc, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 16:14|

Správkyně Sberbank CZ nemůže zahájit výplatu věřitelů banky, jeden se odvolal

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 milionů korun, informovala v úterý Lužová.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:56|

Věřitele zkrachovalé Sberbank vyplatí ve většině případů Komerční banka, uvedla správkyně

Věřitele zkrachovalé Sberbank CZ vyplatí v absolutní většině případů Komerční banka, která již má zkušenosti s výplatou náhrad z Garančního fondu. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, kdy peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v Česku, a to výhradně v českých korunách. Informovala o tom insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 12:47|

Soud schválil výplatu 57 miliard zhruba šestnácti tisícům věřitelů Sberbank CZ

Městský soud v Praze v pondělí povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba šestnácti tisícům věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Upozornil na to server e15.
13. 11. 2023|

Úvěroví klienti Sberbank CZ přešli do České spořitelny. Po roce mohou plně využívat finanční služby

Poslední dubnový víkend přešli úvěroví klienti Sberbank CZ do České spořitelny. Po více než roce mohou tito klienti od května opět v plné míře využívat finanční služby, které jim bude poskytovat spořitelna. Té budou nyní hradit své závazky. Řekla to insolvenční správkyně Jiřina Lužová. Spořitelna za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila 41,053 miliardy korun.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 12:21|

Správkyně Sberbank podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrů banky

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová v pátek podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku předpokládá, že věřitelé budou vypořádáni ve druhé polovině roku 2023.
16. 12. 2022|

Antimonopolní úřad povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia Sberbank CZ, která letos přišla o bankovní licenci. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.
7. 12. 2022|

Soud poslal Sberbank CZ do konkurzu

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ, dceřinou společnost největší ruské banky. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodává majetek dlužníka a výtěžek se rozděluje mezi jeho věřitele.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 09:16|

Sberbank CZ přišla o licenci, soud ji poslal do likvidace

Česká národní banka odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Rozhodnutí nabylo právní moci posledního dubna. Důvodem odebrání licence byla skutečnost, že Sberbank nebyla schopna plnit své závazky vůči klientům, uvádí ČNB. Městský soud v Praze v pondělí odpoledne poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Situaci Sberbank CZ navázané na Rusko zhoršil odliv vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 17:55|

Sberbank CZ se nepostavila proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence, míří k likvidaci

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky (ČNB) o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila tak i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl v sobotu ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
30. 4. 2022|

Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
21. 4. 2022|

Klienti Sberbank musí své úvěry dál splácet, upozorňuje banka. V případě porušení smlouvy hrozí sankce

Závazek klientů Sberbank CZ řádně splácet své úvěry stále trvá, třebaže ústavu Česká národní banka (ČNB) odebírá licenci. Ve čtvrtek o tom informovala sama Sberbank CZ, její klienti mají své splátky úvěrů zasílat na účty, jež jim písemně doručila. V případě nesplácení úvěrů mohou klientům hrozit sankce. Ministerstvo financí také avizovalo, že pomoc obcím, které mají účty u Sberbank a nyní se nemohou dostat k penězům, bude řešit individuálně.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 17:29|

Sberbank CZ omezuje karetní transakce. Pobočky v pondělí neotevře

Banka Sberbank CZ spadající pod střechu ruské Sberbank oznámila na svých internetových stránkách, že dočasně omezila všechny karetní transakce, zastavené zůstává i internetové bankovnictví. Své pobočky v pondělí neotevře. Důvodem je podle banky výrazný odliv vkladů klientů kvůli konfliktu na Ukrajině.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 19:48|