U Sberbank měl své peníze nejen Kraj Vysočina, ale i některé školy a další příspěvkové organizace

Uzavřené pobočky Sberbank (zdroj: ČT24)

Kromě Kraje Vysočina, který má na účtech banky Sberbank přes dvě miliardy korun, používaly tuto banku také některé příspěvkové organizace kraje. V bance měly na devíti účtech několik stovek milionů korun. Do banky vložila v uplynulých letech peníze řada měst, obcí i krajů. Například Praha nebo Moravskoslezský a Jihomoravský kraj.

Hlavní účet u Sberbank měla Projektová kancelář Kraje Vysočina, některé organizace využívaly Sberbank pro vedlejší účty nebo rezervy, patří mezi ně i Krajská správa a údržba silnic nebo některé školy. Nemocnice Jihlava měla na depozitním účtu víc než deset milionů korun. 

Kraj Vysočina, který měl na konci minulého týdne u Sberbank asi 3,9 miliardy korun, převedl po zhoršení situace v bance část peněz do České národní banky. U Sberbank zůstalo asi 2,365 miliardy korun. Kraj by se k těmto penězům náměstka hejtmana Miroslava Houšky (KDU-ČSL) mohl dostat, pokud někdo banku Sberbank koupí a dostane k dispozici aktiva, která v bance jsou.

Kraj nyní sestavuje nový finanční plán, který nedostupnost více než dvou miliard zohlední. Zatím ve schváleném rozpočtu neškrtal. Rozpočet letošního roku je necelých 16 miliard korun, krajské hospodaření roku předchozího skončilo v přebytku asi 1,68 miliardy korun.

Praha a další kraje

Do Sberbank vložila v uplynulých letech peníze řada obcí i krajů. Novému Městu na Moravě se během čtvrtka podařilo dostat ze spořícího účtu u Sberbank přes třicet milionů korun. Nedostupných zůstává šest milionů. „Připravujeme se na to, že ta cesta k nim bude složitější a že se k nim nedostaneme v termínu do 60 dnů,“ řekl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Uherský Brod má na dvou účtech ve Sberbank dohromady jednadvacet milionů, které jsou teď nedobytné. Problém to může být například pro letos plánovanou opravu školního hřiště. „Počítám, že to bude trvat čtvrt, nebo půl roku, než se dozvíme jaké množství peněz se vrátí,“ řekl místostarosta Uherského Broru Petr Vrána (nez.).

Moravskoslezský kraj má na účtu zhruba 350 milionů korun, které nestihl převést. „Peníze tam máme. Účet jsme vypověděli už před nějakou dobou, kdy se ukázalo, že to může být rizikové. Bohužel ty peníze tam jsou teď zmraženy,“ uvedl v pondělí hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza upřesnil, že jde o peníze na termínovaném vkladu. „Byla tam výpovědní lhůta třicet dnů. To znamená, že ihned, kdy konflikt začal, byl termínovaný vklad vypovězen, ale běží třicetidenní lhůta. Pravděpodobně budeme jedním z těch, kteří se budeme hlásit do konkursu,“ podotkl Kotyza.

Pražský magistrát má na spořícím účtu u Sberbank 160 milionů korun, které dosud nestihl převést. Účet už město vypovědělo. Situaci řeší s ministerstvem financí a Českou národní bankou. Z banky metropole v minulém týdnu převedla dalších 620 milionů korun.

Jihomoravský kraj je na tom lépe. „Podařilo se stáhnout téměř všechny peníze z běžného i spořícího účtu,“ řekl 25. února hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Kolik peněz kraj v bance měl, ale nesdělil.

Sberbank CZ sice působí v Česku, její majetkové zázemí je však v Rusku. Po vpádu ruské armády na Ukrajinu se banka dostala do potíží. Klienti začali své peníze vybírat a účty rušit. Tvořily se fronty, banka pak v pátek odpoledne své pobočky uzavřela, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce. Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Pobočky zůstávají uzavřené.