Garanční systém odkládá výplatu náhrad institucionálním klientům Sberbank, chybí mu podklady

Garanční systém finančního trhu během pondělka nakonec nezahájí výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem je to, že banka nedodala nezbytné podklady, uvedl garanční systém. Česká národní banka již 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.

O nejnovějším vývoji Garanční systém také informoval Českou národní banku. Dotčeným institucionálním klientům se za způsobené komplikace omluvil. Garanční systém zároveň ubezpečil institucionální klienty, že jejich nárok pro výplatu náhrad pohledávek z vkladů nezaniká. Náhrady pohledávek z vkladů jim budou vyplaceny po dodání podkladů ze strany Sberbank CZ a jejich zpracování.

„Jde o minoritní podíl institucionálních institucí, kde je sama Sberbank CZ závislá na jejich součinnosti, a dosud potřebné podklady neobdržela,“ tvrdí vedení Sberbank CZ. Banka uvedla, že se snaží o co nejrychlejší dořešení záležitosti. „Konkrétně jde o jednu platební instituci a asi sedm tisíc úschoven, kde čekáme na dodání podkladů. Ostatní podklady byly dodány,“ dodala banka.

Garanční systém začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ z řad fyzických osob 9. března. Celkem jde o 24,2 miliardy korun. Většinu již vyplatil.

Garanční systém vyplácí sto procent vkladů klientů, maximálně však do základního limitu 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

Náhrady institucím zatím nelze spočítat

„Sberbank CZ spolupracuje, ale stále ještě dává dohromady podklady za vlastní účty klientů, respektive účty, kde je klient uveden jako skutečný vlastník prostředků (advokátní úschovy, insolvence). Vzhledem k tomu, že tedy neznáme ještě všechny nároky plynoucí klientům ze základních náhrad, nelze zahajovat výplaty náhrad institucionálních, nehledě na to, že banka zatím nemá připraveny podklady,“ uvedl Garanční systém. Dokud nebude vědět, kolik mají klienti na účtech, které patří do základní náhrady, nelze podle něj spočítat institucionální náhrady.

V hotovosti mohou lidé vybrat peníze na 40 vybraných pobočkách Komerční banky, u kterých je prodloužená otevírací doba od 08:00 do 18:00. Bezhotovostně je možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky.

Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnily podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.