Na covid se testuje stále méně. V úterý se nákaza potvrdila u více než 33 tisíc lidí

V úterý přibylo v Česku 28 239 nově potvrzených případů covidu-19, což je o čtvrtinu méně než před týdnem. U dalších 5054 lidí mají hygienici podezření na opakovanou nákazu. To je v mezitýdenním srovnání o zhruba 1500 případů méně. Výrazně nižší byl ale také počet provedených testů. V nemocnicích bylo v úterý 3733 lidí, u kterých byl covid potvrzen. Počet hospitalizovaných je tak o pět procent nižší než ve stejný den předchozího týdne. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Počty nově potvrzených případů covidu klesají v mezitýdenním srovnání už osmý den v řadě. V přepočtu na sto tisíc obyvatel připadalo v Česku k úterý 1305 nových případů za poslední týden, zatímco v pondělí to bylo téměř čtrnáct set.

Nejvyšší týdenní incidenci vykazují kraje Jihomoravský a Moravskoslezský, kde na sto tisíc obyvatel připadá 1553, respektive 1471 případů. Naopak v Karlovarském kraji je to pouze 991 případů. Incidenční číslo nižší než tisíc vykázal některý z regionů naposledy 24. ledna letošního roku.

Méně se testuje

Úbytek nově odhalených případů může ale přinejmenším zčásti souviset s poklesem počtu testů. V úterý jich laboratoře podle průběžných výsledků provedly 98 tisíc, zatímco o týden dříve to bylo 136 tisíc a v úterý 1. února se počet prověřených vzorků blížil k 185 tisícům. Počty provedených testů klesají v mezitýdenním srovnání téměř celý únor.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, se už dvanáctým dnem v řadě drží pod hodnotou jedna. To znamená, že šíření epidemie zpomaluje. Momentálně má hodnotu 0,77.

V nemocnicích bylo v úterý 3733 pacientů s potvrzeným covidem. Stav 272 z nich lékaři hodnotí jako těžký. V mezitýdenním srovnání ubylo téměř dvě stě hospitalizací. Počet pacientů v těžkém stavu naopak za stejnou dobu stoupl o 33.

Od začátku epidemie se v Česku prokazatelně nakazilo covidem téměř 3,5 milionu lidí. Zemřelo 37 991 z nich. Za úterý přibylo do statistik zatím sedmnáct úmrtí, v předchozím týdnu to bylo v průměru čtyřiapadesát denně. Lednový denní průměr byl třiatřicet případů.

Výrazně nižší zájem o očkování

Kromě testování klesá zájem veřejnosti také o očkování chránící proti těžkému průběhu covidu. Zdravotníci v úterý podali 9572 dávek vakcíny, zatímco o týden dříve jich aplikovali téměř šestnáct tisíc. V lednu se průměr v pracovních dnech blížil 68 tisícům dávek.

Od začátku vakcinace na sklonku roku 2020 bylo v Česku podáno skoro 17,3 milionu dávek, z toho 3,9 milionu tvořily boostery, tedy posilovací dávky očkování. Dokončenou vakcinaci má téměř 64 procent obyvatel Česka. Mezi dospělými je to přes 74 procent.

Pandemický zákon opět ve sněmovně

Sněmovna opět projednává novelu pandemického zákona, kterou minulý týden vetoval Senát. SPD i tentokrát zahájilo obstrukce, například šéf hnutí Tomio Okamura v úterý mluvil až šest hodin. Předchozí schvalování vládní předlohy trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin.

Proti pandemickému zákonu ve středu v Praze protestovalo několik desítek lidí. Protest svolala opětovně iniciativa Chcípl PES, podle jejíchž zástupců je novela protiústavní a zneužitelná. V první hodině demonstrace, která začala v 10:00, byl protest pokojný. Okolo 11:00 začali demonstranti pískat na píšťalky a svůj nesouhlas s novelou pandemického zákona dávat najevo také rytmickým bubnováním. Na pořádek ve vymezeném prostoru před sněmovnou dohlíželi policisté.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu také odsoudil zveřejnění soukromých adres poslankyň a poslanců, kteří pandemickou novelu podpořili. Vyzval k tomu i ostatní členy sněmovny bez rozdílu politické příslušnosti. Oznámil, že policie už podniká opatření na ochranu rodin sedmdesáti členů sněmovny, jejichž adresy zveřejnilo uskupení Otevřeme Česko - Chcípl PES. „Tohle není útok na jednotlivé poslance a poslankyně. Tohle je útok na naše blízké,“ řekl Rakušan.