Sněmovna jednala i přes noc, schůzi opět zasáhly obstrukce SPD

Senátem vetovaná novela pandemického zákona se vrátila do sněmovny. Politici připouštěli v dolní komoře dlouhou debatu, předchozí schvalování trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin. I v úterý odpoledne zahájilo hnutí SPD obstrukce, předseda Tomio Okamura využil svého přednostního práva a mluvil téměř šest hodin. Ani po celé noci se poslanci nedostali k hlasování o podobě programu schůze, která má vést k hlasování o pandemické novele.

Pandemická novela by měla být prvním bodem řádné schůze. SPD ovšem zahájila v úterý při úpravách programu další obstrukce, aby zabránila schválení pandemického zákona. Šéf SPD Tomio Okamura mluvil s přednostním právem téměř šest hodin.

Okamura uvedl, že poslanci jeho hnutí navrhnou projednání svých 21 předloh. Sám se rozhodl navrhnout další desítku bodů. Sdělil, že cílem jeho hnutí je zabránit přijetí nejen novely pandemického zákona, ale také zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta nebo doplnění rad České televize a Českého rozhlasu. Obvinil vládní koalici ze snahy politicky ovládnout obě veřejnoprávní média. „To je neuvěřitelné, to je totalita,“ prohlásil.

Okamura odmítl výtky, že nemluví k věci, i když hovořil například o rušení cukrovarů. Protestoval proti tomu, aby se ve vlastní debatě k pandemickému zákonu omezila řečnická doba na maximálně deset minut na jednoho řečníka. Požadoval, aby sněmovna projednala „umlčování politických oponentů“.

Vládní koalici obvinil šéf SPD z arogance moci, kabinet podle něj odmítá řešit růst cen, a naopak zdražuje potraviny. „Jediné, co děláte, že jste poštvali celníky proti občanům, kteří si šli nakoupit levně do Polska,“ prohlásil. Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) označil Okamura za bezskrupulózního člověka, který se chce SPD mstít a zneužívá svůj úřad pro politický boj, neboť hnutí má být ministerstvem údajně zařazeno mezi dezinformátory.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala chtěl, aby dolní komora předřadila v programu návrh na zvýšení daňových slev. Jeho kolega z hnutí Oldřich Černý navrhoval, aby se jedním z prvních bodů schůze stala novela, která by zakázala zakrývání obličeje na veřejnosti. Další poslankyně hnutí Iveta Štefanová chce, aby se sněmovna přednostně zabývala předlohou o zrušení soudních exekutorů.

Z řad poslanců SPD zaznívaly i návrhy na zařazení zcela nových bodů, které v návrhu programu nejsou. Podle Jaroslava Bašty by se dolní komora měla zabývat situací kolem Ukrajiny a podle Jaroslava Foldyny průjezdem amerického vojenského konvoje přes Česko na Slovensko. 

Koaliční většina ve sněmovně má sílu návrhy SPD na doplnění programu zamítnout. Počátkem února se sněmovna dostala kvůli obstrukcím SPD ke schválení programu až po 23 hodinách od začátku jednání.

Návrhy změn v programu zaznívaly také z řad ANO. Poslankyně Berenika Peštová prosazuje přednostní projednání doprovodné novely k předloze o zákazu některých jednorázových plastových výrobků, který už dříve sněmovna v úvodním kole projednala. Její stranická kolegyně Jana Pastuchová žádá po vládě informace o čerpání příspěvku na bydlení v souvislosti se zdražením energií.

Jednání se protáhlo do rána

Očekávalo se, že rozsáhlá bude už diskuse právě v úvodním bloku, v němž poslanci navrhují změny programu schůze. Po Okamurově řeči jednání na několik hodin zablokovaly procedurální nejasnosti.

Kvůli nepřítomnosti ministrů byl totiž šéf SPD přerušen (bez vládních zástupců nemůže sněmovna jednat), poté dal předsedající schůze Jan Skopeček (ODS) hlasovat o tom, že dolní komora může jednat i po půlnoci. Plénum tuto možnost sice odsouhlasilo, podle ANO a SPD ale přeskočením Okamurovy řeči došlo k porušení jednacího řádu.

„Byl flagrantně porušen zákon a všechno, co si dovedeme představit,“ poznamenal v Událostech, komentářích místopředseda poslanců z ANO Patrik Nacher. Podle jeho slov je kvůli tomuto hlasování ve hře i ústavní žaloba. Vládní strany odmítají, že by jednací řád porušily.

Sám Okamura označil hlasování o nočním jednání za „protidemokratický puč“, „nastupující totalitu a diktaturu“. Předsedající schůze ho prý měl nechat jeho vystoupení dokončit až do 21:00, kdy jednací den sněmovny obvykle končí. Šéf SPD také kritizoval premiéra a někdejšího místopředsedu sněmovny Petra Fialu (ODS) za to, že proti postupu nezakročil.

Pře sněmovnu na několik hodin paralyzovala, jednací pat se bez úspěchu pokoušelo odblokovat zasedání vedení dolní komory s šéfy klubů i stran. „Jsme po jednání grémia, k žádné dohodě jsme nedospěli,“ konstatoval po jedenácté večer šéf poslanců SPD Radim Fiala a vzal si dvouhodinovou klubovou přestávku. Znovu se poslanci sešli ve čtvrt na dvě ráno, aniž by bylo schválení pořadu schůze v dohledu. 

Nacher versus Výborný: Vleklé jednání o pandemickém zákonu (zdroj: ČT24)

Přehlasovat Senát

Pandemická novela, která jednání sněmovny blokuje, především rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na závěr listopadu. Senátoři i její další kritici poukazují na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Pro přehlasování veta horní komory je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů jich má při kompletní účasti 108. „Je to nástroj pro zvládání pandemie a mírnější než nouzový stav, kdy se omezily práva a svobody občanů,“ prohlásil šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný, podle kterého vláda nemá jinou možnost, než prosazovat normu zrychleně, protože účinnost stanovená předchozím kabinetem končí na konci měsíce.

„Tato koalice licitovala o každý den nouzového stavu v momentě, kdy byly přecpané nemocnice. Uplyne rok, a najednou nejde o dny, ale o měsíce. Pandemický zákon by byl bianco šek do konce listopadu,“ zpochybňuje vládní zájem na projednávané úpravě zástupce ANO Nacher.

Dalšími body řádné schůze po pandemické novele budou žádosti o vydání předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k soudnímu řízení v kauze někdejší městské karty Opencard.

Hnutí ANO chce ještě na jednání zařadit bod k dohodě mezi Českou republikou a Polskem o řešení dopadů těžby v hnědouhelném Dole Turów. Pokud se to nepodaří, má sesbírány podpisy na svolání mimořádné schůze, oznámil bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Ještě na úvod úterního jednání se poslanec STAN Jan Farský prohlášením na sněmovním plénu vzdal poslaneckého mandátu kvůli stáži v USA. Farský byl předtím kritizován, že si chtěl mandát ponechat a na klíčová hlasování z USA přilétat.

Farský na plénu uvedl, že poslancem byl jedenáct let. Poděkoval všem s tím, že každá debata byla obohacující. Koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) popřál, ať je úspěšnou vládou, protože když bude úspěšnou vládou, budou to úspěšné roky i pro Česko.

Prohlášení Jana Farského na sněmovním plénu ke konci poslaneckého mandátu (zdroj: ČT24)

Sněmovna je znovu kompletní

Jana Farského nahradila nová poslankyně Jarmila Levko (STAN), která po jeho odchodu složila předepsaný slib. Sněmovna je tedy opět kompletní.

Divadelní manažerka Levko působí jako zastupitelka Liberce. Je členkou Starostů pro Liberecký kraj (SLK), což je partnerské hnutí Starostů a nezávislých (STAN). Před složením slibu převzala Levko osvědčení o zvolení od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Změnu v poslaneckých lavicích projednal také mandátový a imunitní výbor. 

Jednací den měl ve středu podle původních plánů končit ve dvě odpoledne kvůli schůzi vlády a sněmovního rozpočtového výboru, který se měl před pátečním prvním čtením zabývat návrhem státního rozpočtu na letošní rok. Sněmovna si ale na návrh poslanců vládní koalice odhlasovala možnost hlasovat i po 19:00, 21:00 a půlnoci

V pátek vystoupí ve sněmovně prezident Zeman

Ve čtvrtek se poslanci musejí sejít z podnětu ANO na mimořádné schůzi k růstu cen energií a ke koronavirové pomoci podnikatelům. V pátek bude sněmovna projednávat v úvodním kole návrh státního rozpočtu na letošní rok. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že při projednávání návrhu rozpočtu by měl ve sněmovně vystoupit prezident Miloš Zeman.

„Pan prezident prostřednictvím vedoucího kanceláře pana (Vratislava) Mynáře projevil zájem o vystoupení k návrhu rozpočtu. Projednávání rozpočtu je plánováno na pátek a pan prezident by měl vystoupit kolem desáté hodiny,“ sdělila Pekarová Adamová.