Prezident probral se Síkelou podporu podnikání. Rakušan po schůzce věří v brzké jmenování celé vlády

Brífink Josefa Síkely po návštěvě prezidenta (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman ve středu odpoledne v Lánech jednal s kandidátem STAN na ministerstvo průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Ten po setkání uvedl, že by se chtěl zaměřit na podporu podnikání, transformaci ekonomiky a zajištění energetické soběstačnosti. Předtím byl u prezidenta kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který věří, že vláda obdrží jmenování v půlce prosince.

Po jednání Síkela uvedl, že s prezidentem probírali hlavně ekonomická témata. Jako tři hlavní výzvy svého resortu označil podporu podnikání, příležitost v souvislosti s evropským Green Dealem a zajištěním energetické soběstačnosti. 

„Zdůraznil jsem potřebu podpory malých a středních firem, jako páteře ekonomiky a segmentu, který zaměstnává největší část obyvatelstva,“ uvedl. Podle Zemana by se ale podpora vlády měla zaměřit i na větší firmy.

Zásadní je podle kandidáta také zaměření ministerstva na transformaci ekonomiky. „Říkám tomu podpora výzkumu a vývoje a koncentrace na finální produkt, tedy na výrobu a služby s vysokou přidanou hodnotou jako významného předpokladu HDP a tím i růstu životní úrovně,“ dodal.

Za velkou příležitost pro modernizaci českého průmyslu a energetiky považuje evropskou Zelenou dohodu, tedy takzvaný Green Deal. „Musíme se rozhodnout, jestli se vydáme stejnou cestou jako Evropa a Německo, nebo nám ten vlak ujede,“ podotkl. Ekonomické náklady nevyužití příležitosti by podle něj byly vysoké, protože by tak země ztratila konkurenceschopnost.

Velká část diskuse se týkala energetické soběstačnosti a zajištění dostatečných kapacit výroby elektrické energie a výstavby nového jaderného zdroje. „Informoval jsem pana prezidenta o svém pohledu na věc a on mě informoval o jeho pohledu na celou problematiku,“ poznamenal bez bližších podrobností.

Síkela v seznamu kandidátů v minulém týdnu nahradil původně navrženého spolustraníka Věslava Michalika, který se nominace kvůli spekulacím o jeho podnikání v oblasti solárních elektráren a možném střetu zájmů vzdal. Za sebou má třicetiletou praxi v bankovnictví ve střední a východní Evropě, byl například členem představenstva rakouské Erste Group.

Setkání s Rakušanem

Rakušan se Zemanem mluvili zejména o prioritách ministerstva vnitra. Kandidát na ministra také vyjádřil naději, že prezident jmenuje vládu jako celek. „Z mého pohledu pan prezident počítá s tím, že by vláda mohla být jmenována okolo poloviny prosince,“ doufá Rakušan.  

Prezident Miloš Zeman přitom na úterním jednání v Lánech podle informací rádia Frekvence 1 doporučil pirátskému kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému, aby z kandidatury odstoupil. Designovaný premiér Petr Fiala ale poté na Twitteru oznámil, že na nominaci kandidátů na ministry se nic nemění. S Vítem Rakušanem prý Miloš Zeman toto téma na schůzce neprobíral. 

Brífink po jednání Víta Rakušana s prezidentem (zdroj: ČT24)

Rakušan také uvedl, že s prezidentem diskutovali o možnostech vytvoření nové pozice Národního poradce pro oblast bezpečnosti, který může sloužit jako prostředník mezi ministerstvy obrany, vnitra, zahraničí a tajnými službami a mohl by mít za úkol například řídit ústřední krizový štáb, radit premiérovi při zásadních bezpečnostních rozhodnutích a zodpovídat za strategickou komunikaci státu v krizových situacích. 

Dalším tématem rozhovoru byla podle Rakušana například reforma specializovaných pracovišť policie či údajně špatná situace na České poště. 

Kandidát na ministra chce do půlky volebního období představit změnu legislativy krizového řízení. Má reagovat na nové hrozby, jako je pandemie koronaviru, blackouty či terorismus. Rakušan už také dříve prohlásil,  že se hodlá více soustředit na dodržování a důslednější kontrolu stávajících protiepidemických opatření, což vidí jako řešení krize spíše než zavádění dalších dodatečných nařízení. Řekl také, že by nechal více policistů dohlížet na restrikce. 

Prezident se s Nekulou, který je v izolaci, možná setká on-line

V úterý se měl setkat se Zemanem také kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), ten ale nastoupil do izolace potom, co u něj PCR test potvrdil nákazu covidem-19. Lidovci nyní čekají na rozhodnutí prezidentské kanceláře o případné náhradě termínu. Je možné, že schůzka proběhne on-line pomocí videokonference, naznačil předseda sněmovního klubu lidovců Marek Výborný.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v ústavě. Kritici považují cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pět stran uzavřelo koaliční dohodu 8. listopadu.

Další podrobnosti ke schůzce prezidenta s Janem Lipavským

Ve středu se objevily další informace ohledně úterní schůzky prezidenta s kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Rezignaci mu prý výslovně nedoporučil, opakovaně to ale naznačil. Použil k tomu mimo jiné citát z bible. S odvoláním na své zdroje seznámené s průběhem úterní schůzky to napsal Deník N.

O prezidentově doporučení pro Lipavského informovala s odkazem na dva zdroje Frekvence 1. Lipavský podle ní sdělení, že ho ministrem nejmenuje, od Zemana jasně slyšel.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Média spekulovala, že prezidentovy výhrady se týkají právě Lipavského. Bývalý pirátský poslanec se po úterním setkání k záležitosti konkrétně nevyjádřil, situaci nekomentoval ani Pražský hrad. Budoucí premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že na nominaci kandidátů na členy kabinetu se nic nemění.

Deník N s odvoláním na tři zdroje píše, že Zeman při setkání mluvil o tom, že pro Lipavského by se mohlo najít i jiné uplatnění. „Neřekl ale ani jednou přímo, že má odstoupit. Naznačil, že by mohl být finančně zajištěný, kdyby zvolil jinou variantu,“ cituje deník jednoho z lidí, kteří průběh schůzky znají. Prezident podle něj Lipavskému sdělil, že přehodnotit životní rozhodnutí není nic špatného. Lipavský to údajně přešel bez komentáře.

„A pak Zeman citoval úryvek z bible: Lepší suchá skýva a k tomu klid než dům plný obětních hodů a spory,“ popsal zdroj Deníku N. „Naznačil mu, zda by neskončil, to ano. Vyloženě ho k tomu ale nevyzval,“ cituje deník další svůj zdroj.

Před tím prezident podle zdrojů deníku mluvil o tom, že se mu nelíbí Lipavského postoje k Izraeli. Zeman dlouhodobě volá po přesunutí českého velvyslanectví do Jeruzaléma, podle Lipavského je třeba takovou věc náležitě zvážit.