Michalik se vzdal ministerského angažmá. Nového kandidáta oznámí STAN nejdříve Fialovi

Michalik se nebude ucházet o post ministra (zdroj: ČT24)

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale, aby situace působila jako v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. Nového kandidáta na šéfa průmyslu oznámí Starostové nejdříve Fialovi, řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík. Michalik bude v 18:28 hostem Interview ČT24.

„To jméno se dozví budoucí premiér Fiala a naši koaliční partneři. Rozhodneme se v nejbližších hodinách a dnech,“ uvedl Gazdík.

Šéf Starostů Vít Rakušan doplnil, že hnutí má několik kandidátů na ministra průmyslu. Nominaci musí schválit celostátní výbor hnutí, ideálně v řádu hodin, nejdéle dnů, řekl.

Rakušan zároveň ocenil Michalikovu práci. Podle něj má obrovský přehled a resort průmyslu by zvládl skvěle. Michalik se podle něj rozhodl sám. „Jeho rozhodnutí si vážím. Nespáchal nic, co by bylo nelegální, nemáme pocit, že by překročil zákon,“ dodal. 

Starostové neuvažují o výměně resortů

Starostové podle Rakušana udělají vše pro to, aby změna kandidáta nebrzdila vznik vlády. Hnutí nezvažuje, že by usilovalo o výměnu resortů. Rakušan zároveň odmítl zmínit jména adeptů do ministerské funkce. Na dotaz potvrdil, že roli ministra průmyslu by zvládl například někdejší plzeňský hejtman a bývalý ředitel Škoda Transportation Josef Bernard (STAN). Starostové s ním však počítají spíš do role předsedy sněmovního rozpočtového výboru, do které byl zvolen ve středu. „Na této pozici s ním dost počítáme, tím by se to celé zkomplikovalo,“ podotkl předseda Starostů.

TK: Michalik se nebude ucházet o post ministra (zdroj: ČT24)

Kandidát na premiéra a předseda ODS Petr Fiala poděkoval místopředsedovi Starostů a Michalikovi za odpovědný přístup. Očekává, že Rakušan přijde co nejdříve s návrhem nového kandidáta, napsal na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš napsal, že o novém kandidátovi bude koalice Pirátů se STAN jednat. Michalikův postup Piráti považují za jediný správný. Nová vláda podle Ivana Bartoše musí jít příkladem a mít čistý štít, občané by neměli mít pochybnosti o kvalitách a hodnověrnosti jejích členů. „Přesto je nutné za STAN celou situaci kolem podnikání pana Michalika a financování tohoto podnikání ještě veřejnosti objasnit a rozptýlit případné pochybnosti, což stále probíhá,“ dodal Bartoš.

„Věslav Michalik nezačal hovořit o kampani, účelovce a honu médií na jeho osobu. Přistoupil k celé záležitosti odpovědně. Děkuji mu za to. Slibovali jsme změnu politického stylu a podle toho jednáme,“ konstatovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Také lidovecký šéf Marian Jurečka ocenil, že se Michalik k situaci postavil čelem. „V posledních letech bohužel nebylo běžné bez výmluv vyvodit osobní odpovědnost. Je to jasný signál, že s nápravou politické kultury u nás to myslíme opravdu vážně a své sliby plníme,“ poznamenal.

Nedělo se nic nelegálního, prohlásil Michalik

Michalik uvedl, že jeho rodina měla společnost na Kypru od roku 2002, její činnost ukončila v roce 2017. „Nevnímám tuto záležitost z pohledu byznysového jako něco negativního, vše probíhalo v souladu se zákonem, nedělo se tam nic nelegálního,“ vysvětlil. Původní vklad řádně vydělal a zdanil v Česku, dodal Michalik.

Potenciální střet zájmů kvůli třetinovému podílu ve fondu, který vlastní solární elektrárny, by se podle něj dal vyřešit prodejem elektráren. „Dospěl jsem k závěru, že je pro mě důležitější STAN. Vláda by neměla začínat s tím, že je přirovnávána k tomu, že je to stejné jako předtím,“ dodal Michalik. Zatím neví, kdo bude náhradním kandidátem STAN. Hnutí je Michalik dál připraven pomáhat v ekonomických otázkách. 

Věslav Michalik se narodil 1. března 1963 v Českém Těšíně. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, kde v roce 1992 získal i titul kandidáta věd, ekonomické vzdělání si doplnil na Rochester Institute of Technology v USA.

V letech 1986 až 1996 pracoval jako vědecký pracovník Akademie věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření, po odchodu z akademické sféry až do roku 2007 působil ve finančních institucích v různých funkcích od analytika až po člena představenstva. Od roku 2002 také podniká v oboru investiční poradenství.

V komunálních volbách v roce 2002 byl Michalik zvolen zastupitelem Dolních Břežan, do roku 2004 byl místostarostou, poté se stal starostou. V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v letech 2016 až 2017 byl radním kraje pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova, v listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky Středočeského kraje pro finance a strategii.

Členem STAN je od roku 2013, od roku 2014 zasedá v předsednictvu hnutí, je předsedou středočeského krajského výboru STAN.

Je autorem desítek publikací v mezinárodních vědeckých časopisech. Michalik je ženatý, má dvě dospělé děti.

Věslav Michalik
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na jeho někdejší transakce s neprůhlednou kyperskou společností upozornil Deník N. Někdejší Michalikova firma si podle něj v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč).

Michalikova rodina má celkem podíl 96 procent ve fondu Valour, který ovládá tři solární elektrárny. Sám Michalik má ve fondu třetinový podíl. Fond ovládá tři solární elektrárny, díky kterým se řadí k předním výrobcům elektřiny ze slunce v zemi, uvedl server Seznam Zprávy. „Jednal jsem s fondem, co by bylo nejjednodušší a nejrychlejší řešení a dospěli jsme k závěru, že prodej těch elektráren,“ dodal Michalik.