Kyperská firma, od níž si půjčila Michalikova společnost, patřila jeho ženě. Slíbil, že informace o podnikání zveřejní

Majitelkou kyperské společnosti, od které si v minulosti půjčovala tehdejší firma Věslava Michalika (STAN), byla jeho manželka. Oznámil to sám kandidát na ministra průmyslu obchodu s tím, že podrobnosti zveřejní ve čtvrtek. Na jeho někdejší transakce s neprůhlednou kyperskou společností upozornil Deník N. Michalik se k tomu zprvu nechtěl vyjádřit, nakonec se ale dohodl s předsedou svého hnutí Vítem Rakušanem, že zveřejní podrobnosti, které by vyvrátily pochybnosti.

Michalik slíbil, že ve čtvrtek vysvětlí všechny okolnosti podnikání svého i své rodiny. Ujistil, že na něm není nic pochybného. „Předem říkám, že majitelem dotčené kyperské firmy je moje žena,“ uvedl.

Deník N v pondělí napsal, že někdejší firma místopředsedy STAN Michalika si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur. Michalik ani jeho manželka Hana původně nechtěli deníku říct, kdo za společností z daňového ráje stojí ani jaký je původ peněz. Anonymní kyperské firmy umožňují skrýt koncové vlastníky.

Vysvětlení po Michalikovi chtěl Vít Rakušan, tedy předseda hnutí STAN, které ho nominovalo na post ministra průmyslu a obchodu v budoucí Fialově vládě. Hovořil s ním jak o půjčce, tak o faktu, že podnikal v solárním byznysu.

„Dohodl jsem se s Věslavem Michalikem, že vyřeší svůj potenciální střet zájmů ohledně solárních elektráren a zároveň přinese průkazné informace, že jeho podnikání byly běžné investice,“ sdělil Rakušan. Informace podle něj Michalik poskytne nejen jemu, ale i veřejnosti.

Rakušan: Michalik je připraven prodávat, půjde-li o střet zájmů

Rakušan a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová řekli Hospodářským novinám, že Michalik předsednictvu i celostátnímu výboru hnutí představil celé své portfolio včetně zdrojů příjmů. „Podle mých informací v letech 2007 a 2008 investoval do dvou solárních elektráren postavených ještě v době, než začala ‚zlatokopecká‘ éra tohoto byznysu,“ uvedla Kovářová. Podle Rakušana je Michalik připraven řešit situaci prodejem, pokud by měla představovat střet zájmů.

Rakušan byl z koalice, která sestavuje nový kabinet, zatím jediný, kdo se informacím Deníku N věnoval. Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, který by se měl stát ministrem financí, se k Michalikovým záležitostem nechtěl vyjádřit. „Je to otázka na pana Rakušana, aby se k tomu postavil,“ konstatoval. 

Věslav Michalik je v politice téměř od počátku století, zprvu byl zastupitelem, poté starostou středočeských Dolních Břežan. Posledních devět let byl zároveň i zastupitelem Středočeského kraje. Po volbách v roce 2016 krátce zasedal i v krajské radě, znovu se do ní vrátil loni, a to jako náměstek hejtmanky.

Od letošního léta je místopředsedou STAN. Ve sněmovních volbách Michalik nekandidoval, po nich se o něm však začalo hovořit jako o možném kandidátovi na ministra. To potvrdil kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS), když zveřejnil jména všech kandidátů na členy své budoucí vlády.