Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude

Jan Lipavský hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.

To, že prezident Lipavskému doporučil, aby se kandidatury vzdal, sám možný budoucí ministr zahraničí přímo nepotvrdil. „V tuto chvíli probíhá celá řada schůzek pana prezidenta s jednotlivými kandidáty na ministry. Je to součást procesu mezi jmenovaným premiérem a prezidentem, nemá tak smysl to komentovat,“ řekl Lipavský s tím, že tak zněla dohoda na úrovni koalice i dohoda mezi Zemanem a Fialou.

Lipavský uvedl, že tento postup je dobrým příkladem toho, jak věci mají fungovat, což je podle něj u vlády v demisi vedené Andrejem Babišem (ANO) naopak. Zmínil například praxi, kdy se ještě během jednání dostávají ven různé tweety či SMS zprávy o tom, co na nich zaznělo. „Pak se to vyvrací a dementuje, toto je podle mě určitá analogie,“ řekl. 

„Nebudu komentovat informace Frekvence 1 z toho důvodu, že pan premiér Petr Fiala má domluvenou podobu vlády tak, jak je to domluveno na koaličním půdorysu s jasnou 'sto osmičkou' v Poslanecké sněmovně. Nechci si přikládat ten kredit, že budu interpretovat slova pana prezidenta, říkal jsem to už na tiskové konferenci v Lánech,“ uvedl k informacím o doporučení prezidenta Lipavský. 

Kandidatury se Lipavský vzdávat nebude

Kandidát na ministra zahraničí také řekl, že rozhodnutí nekomentovat jednání s prezidentem je obecným politickým principem. „Jestliže zde hovoříme o nějaké změně, že vláda přinese změnu do politiky, tak je to o tom, aby se ty věci nejdříve dohodly, a potom komunikovaly. V situaci, kdy je proces otevřený, to nechci komentovat,“ sdělil a odmítl, že by to vytvářelo domněnky. 

Na otázku, co by se stalo, kdyby kandidát na ministra zahraničí potvrdil nebo vyvrátil informace o Zemanově výzvě, Lipavský řekl, že neumí věštit. „Narušil bych domluvený proces,“ dodal krátce. Odmítl ale, že on sám by se kandidatury vzdával. 

Lipavský upozornil, že by si nepřál situaci, kdy by muselo dojít na ústavní žalobu na prezidenta právě kvůli případnému nejmenování navržených kandidátů na ministry. „Takový scénář nebude výhodný pro nikoho,“ uvedl. 

Havlovská zahraniční politika a předsednictví EU

V koaliční smlouvě takzvané pětikoalice stojí: „Obnovíme tradici Havlovské zahraniční politiky“, což podle Lipavského znamená odkaz k ideálům ze začátku devadesátých let. „V programu se to projevuje ve zcela konkrétních místech. Je to pojetí lidsko-právní politiky, vrácení tohoto étosu do české zahraniční politiky. Není to, že bychom zahazovali snahu o rozvíjení ekonomické diplomacie, ale my víme, že obojí může fungovat souběžně,“ řekl.

Hlavní prioritou kandidáta na ministra zahraničí Lipavského je předsednictví v Radě Evropské unie. „Je to největší výzva, která přijde v následujícím roce. Půl roku povedeme celou řadu procesů v Evropské unii. Běžný občan možná nepozná rozdíl, ale na politické úrovni zde bude probíhat celá řada jednání, budeme moci ovlivnit agendu EU, bude to velká příležitost vysvětlit přínos EU občanům,“ popsal. 

Prvním cílem podle Lipavského je, dobře předsednictví EU zvládnout. Míní, že po současném premiérovi Babišovi nový kabinet zdědí přípravy, které jsou sice po technické stránce rozběhnuty kvalitně, ale upozornil na zastupitelský úřad v Bruselu, kde je podle něj málo zaměstnanců, což se už napravit nepodaří. 

„Já mám představu o tom, že Česká republika je velmi silná v některých otázkách digitální agendy, umím si představit, že Česká republika může dávat akcenty v oblasti volného obchodu a pohybu zboží v rámci EU. Z těch zahraničně-politických agend je to například otázka ve vztahu k východní Evropě. Je možné, že budeme odpovědni za finišování agendy migrace a azylu,“ řekl s tím, že hlavní téma, se kterým Česko půjde do předsednictví, neexistuje, jelikož jej podle Lipavského dosluhující vláda nepřipravila. 

Vztahy s Ruskem

Už dříve Piráti hovořili také o revidování vztahů s Ruskem a Čínou, například s Ruskou federací je podle Lipavského momentálně vztah na bodu mrazu. „Je to dlouhodobě nevýhodná situace pro Česko. To, co já vítám, je aktivita současného ministra zahraničí, který vypracoval audit vztahů Česka a Ruska, proběhlo k tomu několik jednání na politické úrovni,“ sdělil Lipavský.

Podle kandidáta na ministra zahraničí zatím není jasné, jak z této situace ven. „Česko bude muset nějakým způsobem iniciovat vnitřní debatu. My si musíme ujasnit, jakým způsobem chceme k Rusku přistupovat. Vztahy se nepohnout dál, dokud bude Česko na tomto seznamu,“ upozornil. (Ruský seznam zemí, které nejsou přátelské - je na něm Česko a USA - pozn. red.) Problém je i v tom, že Rusko údajně o jednání s Českem nejeví zájem. Největší šancí podle Lipavského je, jednat s Ruskem společně s českými spojenci. 

Lipavský ale zdůraznil, že dobré vztahy s Ruskou federací považuje za důležité. Podle něj to však nebude jednoduché.