Zeman vyzval podle Frekvence 1 Lipavského k odstoupení z kandidatury. Fiala na nominaci trvá

Brífink Jana Lipavského po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech přijal Jana Lipavského (Piráti), který je kandidátem na ministra zahraničních věcí. O bývalém poslanci se zároveň spekuluje jako o nominantovi, u nějž Zeman naznačil, že ho do vlády nejmenuje. Podle Frekvence 1 mu během jednání prezident doporučil z kandidatury odstoupit, Lipavského se ale zastali předseda Pirátů Ivan Bartoš i nový premiér Petr Fiala (ODS). Sám Lipavský bez bližšího uvedl, že diskuze s prezidentem byla věcná a korektní. Odpoledne měl prezident jednat také s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), schůzka se ale kvůli jeho pozitivnímu testu na korovirus zrušila.

V úterý pokračovala jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry. Cyklus Zemanových schůzek s nominanty by měl skončit v pátek 10. prosince. 

O adeptovi na šéfa resortu diplomacie Janu Lipavském se hovoří jako o muži, o kterém se prezident dříve nepřímo vyjádřil, že ho nejmenuje. Podle Frekvence 1 mu během jednání dokonce doporučil, aby se nominace do vlády Petra Fialy vzdal. 

UDÁLOSTI: Lipavský připustil, že se u některých témat s prezidentem neshodnou (zdroj: ČT24)

Fiala zdůraznil, že přes prezidentovy výhrady se na složení jeho vlády nic nemění. Stejně tak se Lipavského zastal předseda pirátské strany Ivan Bartoš. Prohlásil, že Piráti za nominací Lipavského stojí. Blíže se ale nechtěl k údajným prezidentovým výhradám vůči kandidátovi na ministra zahraničí vyjadřovat.

„Ctíme dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou, personální záležitosti tedy nebudeme více komentovat, než se pan prezident sejde se všemi ministerskými kandidáty. Nehodláme opakovat chyby vlády pana (Andreje) Babiše (ANO), kdy byly vypouštěny informace z nedokončených jednání, šířily se polopravdy a vnášely mezi veřejnost zmatek,“ uvedl Bartoš. Zároveň podotkl, že považuje informace Frekvence 1 za spekulace.

I nynější ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) dal najevo, že počítá s tím, že jej nahradí Jan Lipavský. „V případě, že o to projeví zájem, jsem připraven s ním konzultovat věci ohledně české zahraniční politiky a vnitřního fungování ministerstva zahraničí tak, jak už spolupracují někteří moji ministerští kolegové se svými nástupci,“ slíbil.

Rozhlasová stanice se odvolala na dva zdroje obeznámené s průběhem schůzky, Lipavský ale na brífinku po setkání nepotvrdil, že k němu má Zeman výhrady, hovořil pouze o některých rozdílných názorech o podobě zahraniční politiky. Jasné odpovědi se vyhnul i v Interview ČT24 a v rozhovoru pro Události. Obdobně neurčitý je i Hrad. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček již dříve oznámil, že jednotlivá setkání s ministerskými kandidáty nebude komentovat.

„Jsou oblasti, kde jsme debatovali. Například o otázce Izraele a o V4. Já jsem představil velmi konkrétní kroky, které se vážou k české zahraniční politice a k tomu, co by česká zahraniční politika mohla dělat v těchto vztazích,“ uvedl Lipavský k diskuzi nad spornými tématy.

Za své priority v resortu Lipavský dříve označil návrat k hodnotově orientované zahraniční politice, ekonomickou diplomacii zaměřenou na vědu, výzkum a inovace nebo profesionalizaci diplomatické služby. Zmínil také, že chce pracovat na přijetí Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv nebo na věcné revizi vztahů s Ruskem a Čínou.

Zařazení Česka na ruský „seznam nepřátelských zemí“ je podle něj pro Česko dlouhodobě nevýhodné a považuje za důležité usilovat o normalizaci vztahů. Co se týče Číny, vidí Lipavský cestu v užší spolupráci na úrovni Evropské unie.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Podle ústavy prezident jmenuje premiéra a na jeho návrh jmenuje ostatní členy kabinetu a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava ale nezmiňuje. Lidovecký předseda a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka v neděli v České televizi řekl, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, podaly by koalice kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. 

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková uvedla, že dokud žádný návrh nedorazil, není se k čemu vyjadřovat. ÚS obecně plenární věci vyřizuje zhruba za devět až dvanáct měsíců. Pokud ale soudce zpravodaj sezná, že dotyčná věc má mimořádnou důležitost a nesnese odkladu, může ji předřadit před statní. Je tak možnost vyřídit ji dříve.

Jednání se Zdeňkem Nekulou zmařil pozitivní test kandidáta

Odpoledne měl do Lán dorazit i kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula. Po příjezdu byl ale testován na koronavirus s pozitivním výsledkem. „Pan Nekula je bezpříznakový a po dvou dávkách očkování. Momentálně hledáme náhradní řešení,“ uvedli lidovci.

„Schůzka Zdeňka Nekuly s prezidentem republiky se dnes bohužel neuskuteční. Důvodem je pozitivní antigenní test na covid-19, který pan Nekula absolvoval před setkáním v Lánech,“ uvedla na svém twitterovém účtu KDU-ČSL. Na jiné formě setkání nyní obě strany pracují. 

Podle předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného by neměl být z organizací náhradního pohovoru prezidenta s Nekulouv problém. „Lze to vyřešit nějakou formou, pro kterou se rozhodne kancelář prezidenta, ať už by to byla on-line konference nebo telefonát,“ uvedl.

Před schůzkou Nekula avizoval, že jeho prioritou v úřadu je využívání moderních technologií, tedy takzvané precizní zemědělství. Jde například o využívání dat ze senzorů a čidel v zemědělské půdě či meteorologických údajů v on-line systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů. Zdůraznil také užší spolupráci s ministerstvem životního prostředí.