Deset let od Havlovy smrti připomene pamětní list v podobě bankovky

UDÁLOSTI: Pamětní list připomene deset let od Havlovy smrti (zdroj: ČT24)

Od smrti prezidenta Václava Havla uplyne v prosinci deset let a Státní tiskárna cenin toto výročí připomíná pamětním listem v podobě bankovky. Za grafickým návrhem stojí akademická malířka Eva Hašková, vyrobeno bude 2800 kusů.

Na lícové straně listu je hlavním motivem Havlův portrét, pro nějž vznikly hned čtyři návrhy. „Mohla jsem si vybrat,“ dodává vdova po prezidentovi Dagmar Havlová, která pro portrét zapůjčila fotografie z rodinného archivu. Na některých se podle ní hodně smál, jinde byl zamračený a na poslední „má takové ty svoje vlídné laskavé oči“, dodává Havlová s tím, že vybrala právě tento. 

Grafiku prezidentovy tváře doprovází na líci jižní křídlo Pražského hradu s prezidentským balkonem, ze kterého 29. prosince 1989 poprvé promluvil jako hlava státu, čímž se také dovršila revoluční změna režimu v Československu. 

„Snažila jsem se na Hradě najít něco, co se týkalo přímo Václava Havla,“ vysvětluje svou volbu grafička Eva Hašková. „Ať už tam po něm půjde kdokoliv, tak pro mě je to prostě balkon Václava Havla. Už je jenom jeho.“ 

Švehla, Václav, Kafka

Na rubu pamětního listu se hradní motiv opakuje, tentokrát jde o barokní Matyášovu bránu a sousoší Titánů. Pamětní list má řadu ochranných prvků jako bankovky včetně vodoznaku (lipového listu), nemá ale žádnou nominální hodnotu, jen tu tržní. 

„Nesmí se na něm objevit název koruna, česká koruna nebo něco, co by evokovalo samotnou měnu. A nesmí tam být i další rysy bankovek,“ poznamenává generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka, podle kterého podobné tisky procházejí i konzultací s Českou národní bankou. 

Havlovský list navíc není úplné unikum – tiskárna se příští rok chystá stejným způsobem připomenout prvorepublikového ministerského předsedu Antonína Švehlu, v roce 2024 míní věnovat podobný tisk také svatému Václavovi a v roce 2024, ku příležitosti sta let od úmrtí, připomene pražského německého spisovatele Franze Kafku.