Další opatření by nedávala smysl, musíme kontrolovat ta stávající, myslí si Rakušan a Jurečka

Události komentáře: Vít Rakušan a Marian Jurečka o boji proti covidu (zdroj: ČT24)

V Česku začal platit nouzový stav a spolu s ním i nová protiepidemická opatření. Jedním z nich je omezení otevírací doby barů nebo restaurací, zavřít musejí vždy už ve 22 hodin. Členové budoucí vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Vít Rakušan (STAN) s omezeními spíš souhlasí, jsou podle nich nezbytná, aby se covidová epidemie zvládla. Lockdownu by se ale chtěli vyhnout. Prostor vidí ve výraznějším vymáhání stávajících opatření než vymýšlení nových. Byli hosty Událostí, komentářů.

Podle předsedy STAN a budoucího ministra vnitra Víta Rakušana je správné, že se snižují opatřeními kontakty mezi lidmi, že se zavírají restaurace dříve, omezují se počty účastníků na velkých akcích.

„Je potřeba preventivní převoz pacientů do nemocnic s volnými kapacitami, nepřevážet je až v té chvíli, kdy se dostanou do problémů, ale pacient, u kterého lze indikovat dopředu, že by se do problémů mohl dostat, tak už ho odvážet na volnější kapacity,“ míní Rakušan.

Další důraz dává na dostatečné kapacity PCR a plošné testování. Zásadní jsou dle Rakušana přísná režimová opatření v zařízeních pro seniory a třetí dávka jejich očkování. Věří, že k lockdownu nebude třeba sáhnout, nevylučuje ho ale.

„Vrstvit další opatření nedává smysl, pokud ta základní nebudou dodržována a vymáhána,“ doplňuje předseda KDU-ČSL a budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Cestou by bylo více kontrolovat dodržování opatření, říká. I Rakušan by nechal více policistů dohlížet na restrikce.

Podle Jurečky je potřeba zrychlit proces testování a trasování nakažených a aktivovat veškeré kapacity na testování v republice. Nemyslí si, že by v praxi fungovalo povinné očkování. „Pořád věřím, že má smysl lidem komunikovat rizika, data hovoří jasně, lidé umírají úplně zbytečně,“ deklaruje Jurečka. Ani Rakušan si nedokáže představit, že by například policisté nutili lidi k očkování.

Zmiňuje také ještě jeden problém v rámci řešení pandemie, a to boj s dezinformacemi. „Byla založena konzultační skupina, kde rychle ministerstvo vnitro předávalo resortu zdravotnictví informace, jaké jsou dezinformace a jak je potřeba na ně reagovat. To se nikdy nenahradí PR kampaní se známým hercem,“ hodnotí Rakušan. Přesvědčit lidi k očkování by podle něj mohli praktičtí lékaři. Kladl by také větší důraz na krizový štáb pro řízení pandemie.

Vyhlášený nouzový stav nově vznikající vláda torpédovat nebude, takže by měl trvat do 25. prosince. S některými opatřeními ale Jurečka nesouhlasí. „Nedává mi logiku zavření vánočních trhů. Ať se reguluje počet lidí na plochu, ale proč zavřeme vánoční trh venku? Farmářský trh vedle může fungovat a mezitím můžou jít lidé vedle do napráskaného nákupního centra,“ kritizuje Jurečka. Nová vláda by ráda ještě rozhodnutí ohledně trhů zvrátila, bylo podle Rakušana avizováno nedostatečně dopředu.

Jmenování Petra Fialy premiérem

Podle Jurečky není tak důležité, kdy prezident Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu (ODS) premiérem, ale spíše kdy bude jmenován celý kabinet. „Potřebujeme vládu, která má většinu v Poslanecké sněmovně, aby mohla dělat smysluplné kompetentní kroky pro boj s covidem, energetickou krizí a přípravou na předsednictví Evropské unii,“ říká šéf lidovců.

„Myslím, že i veřejnost čeká, že proces sestavování nové vlády do cíle dospěje, doufám, že ke jmenování za bezpečných podmínek v neděli dojde,“ věří předseda STAN. Jeho hnutí v neděli oznámí kandidáta, kterého vybralo na ministra průmyslu a obchodu místo Věslava Michalika (STAN), který se kandidatury vzdal.

V otázce Jana Lipavského (Piráti), jehož jméno by mohlo být pro Zemana problém, je pak Jurečka jednoznačný. „Předseda vlády je za ni zodpovědný vůči Poslanecké sněmovně, vůči voličům, kteří volili do sněmovny. Nevidíme žádný prostor, abychom přistupovali na veto pana prezidenta,“ deklaruje Jurečka.