Nově nakažených přibylo v pátek méně než minulý týden. Vláda se chystá kompenzovat ztráty stánkařům

Méně nakažených než předchozí den i než minulý týden ukázaly testy v pátek. Bylo jich 20 315. Poprvé od konce září se zastavil růst sedmidenní incidence, ta však zůstává i tak vysoko nad tisícem, na hodnotě 1207 nakažených na sto tisíc obyvatel. Ve dvoutýdenní retrospektivě relativní počet nakažených stále roste. Potvrdil se první výskyt varianty omikron na českém území. Od pátečního večera platí přísnější protiepidemická pravidla. Ministr průmyslu a obchodu v demisi sdělil ČT, že chtějí kompenzovat výdaje provozovatelům vánočních trhů.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V Česku je nyní v přepočtu na sto tisíc obyvatel více lidí nakažených koronavirem než v kterémkoli sousedním státu. Dlouho se nákaza šířila rychleji na Slovensku a v Rakousku, to však již neplatí. Dvoutýdenní incidence v Česku (2081 na sto tisíc obyvatel) je vyšší než v obou těchto zemích, oproti Německu je více než dvojnásobná a oproti Polsku s 754 případy na sto tisíc obyvatel za dva týdny téměř trojnásobná.

I páteční denní přírůstek více než 20 tisíc pozitivních testů na koronavirus je údaj vyšší než cokoli, co přinesly předchozí vlny epidemie, přesto je to mírné zlepšení ve srovnání s posledními dny. Je to nižší hodnota než necelých 23 tisíc z předchozího pátku i než čtvrtečních bezmála 28 tisíc nakažených. Pozitivní výsledek měla více než třetina provedených testů. Z pozitivně testovaných lidí nebylo v pátek 64 procent očkovaných a čtyři procenta neměla vakcinaci dokončenou. 

Mezitýdně se zmírnil denní přírůstek poprvé od 28. září, kdy ovšem byl svátek, a od téhož dne až do čtvrtka také nepřetržitě rostla týdenní incidence. V pátek oproti předchozímu dnu mírně klesla na 1207 případů na sto tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu je však incidence stále výrazně vyšší.

Počet případů i týdenní incidence klesly v pátek ve srovnání s předchozím dnem i týdnem ve většině krajů, nikoli však ve všech. V Libereckém, Pardubickém a Zlínském kraji prokázaly testy více nakažených než 19. listopadu a na Vysočině byl přírůstek vyšší i ve srovnání se čtvrtkem.

V sobotu liberecká nemocnice potvrdila první výskyt nové varianty omikron v Česku. Čeká ještě na potvrzení pozitivity v Národní referenční laboratoři. Jde o ženu z Libereckého kraje, která se vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj.

Za týden přibylo téměř tisíc nemocničních lůžek obsazených covidovými pacienty

V nemocnicích je podle aktuálních údajů 6169 pacientů nakažených covidem, z nich je 924 v těžkém stavu. Celkový počet pacientů je srovnatelný se čtvrtkem. Momentálně je nepatrně nižší, ale ministerstvo zdravotnictví často tuto statistiku ještě zpětně doplňuje. Za týden přibylo téměř tisíc nemocničních lůžek obsazených covidovými pacienty a 154 jimi obsazených lůžek intenzivní péče.

Z nově hospitalizovaných pacientů nebylo očkováno vůbec nebo ještě vakcinaci nedokončilo 58 procent. Z lidí, kteří byli v pátek nově přijati na JIP, nemělo očkování vůbec nebo dokončené 67 procent.

V pátek nepoklesl počet lidí, kteří přišli do očkovacích center. Bylo jich 65 858, z nich polovina (32 3222) přišla pro posilující dávku, na první dávku dorazilo 19 516 lidí. 

Opatření proti covidu

Vláda v posledních týdnech postupně zpřísňovala opatření, která mají šíření koronaviru zpomalit. Zprvu se soustředila především na kroky směřující k proočkování co nejvíce lidí, jako je konec uznávání potvrzení o negativním testu pro vstup do restaurace nebo do provozoven služeb.

Od pátku ale platí nouzový stav a opatření, která se již vztahují i na očkované. Nikdo nemůže například zajít na vánoční trhy, protože ty vláda s účinností od pátečních 18 hodin zakázala. V pátek ve 22 hodin musely poprvé zavřít restaurace, bary a kluby. Jim kabinet nařídil, že musí mít zavřeno každou noc od 22 hodin do 4:59. Navíc jsou od pátku uzavřené foodcourty v nákupních centrech, nesmí se pít alkohol na veřejných místech a do divadel, na koncerty nebo sportovní utkání může přijít maximálně tisíc lidí. Oslavy či plesy vláda zastropovala maximálně počtem sto účastníků. 

Od pondělí se také neočkovaní lidé povinně testují ve školách či v zaměstnání. Zatímco testy ve školách se od 22. listopadu budou konat každé pondělí, zaměstnavatelé mají na přetestování svých pracovníků vždy celý týden. První kolo musí skončit do 29. listopadu, potom se budou testy opakovat jednou týdně.

Pomoc podnikatelům

Zabedněné stánky, uzavřené restaurace v deset večer, prázdné stoly v jídelnách obchodních domů - symboly nových omezení. Podnikatelé jsou po zavedení nových opatření znovu v nouzi. Vláda v demisi se jim chystá ztráty kompenzovat.

S největší pravděpodobností tak budou tři stupně státní pomoci – podle toho kolik podnikatel tratí. Současně kabinet už dříve zmínil zavedení kompenzačního bonusu. Zvažuje se i pomoc s náklady na zaměstnance – takzvaný Antivirus B. Na nutnosti změn státní pomoci se končící vláda shodne i s tou nastupující.

„Pro ty, kteří musí zavírat, tak bude ta kompenzace maximální, to znamená bude se blížit až k téměř těm sto procentům, ti, kteří mají částečně otevřeno, tak ta kompenzace bude nižší podle toho, jaký bude výpadek tržeb,“ řekl ministr průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO). Třeba právě v případě vánočních trhů by měla být maximální.

„Bylo by dobré, abychom i my jako budoucí vláda v úpravách parametrů kompenzačních programů s tím nějakým způsobem pracovali,“ zmínil kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Události: Advent bez trhů (zdroj: ČT24)

Asociace: Pokud obchodní centra ohraničí jídelní zóny, můžou fungovat

Pokud obchodní centra ohraničí jídelní zóny od ostatních prostor pevnou a jasnou bariérou, aby zamezila neautorizovanému vstupu, a u vchodu zajistí kontrolu dokladů o očkování nebo prodělání nemoci, budou podle Asociace nákupních center moci fungovat. Lidé, kteří se prokážou platnými certifikáty, budou moci zakoupené občerstvení zkonzumovat na místě v těchto oddělených prostorech. Asociace se na tom domluvila s ministerstvem zdravotnictví. ČTK to sdělil předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček. 

„Předložili jsme ministerstvu zpracovanou argumentaci prokazující naši schopnost zabezpečit jídelní prostory a jejich bezpečný provoz, včetně dostatečné cirkulace vzduchu. Jsme rádi, že nám ministerstvo vyšlo vstříc a my jsme tak zpět na úrovni restaurací,“ řekl Kubíček.

Architektonické řešení moderních nákupních center podle Kubíčka umožňuje dostatek volného prostoru pro bezpečný pohyb zákazníků. Lidé se podle něj navíc v centrech pohybují kratší dobu a nehrozí rizikové kontakty. Zaměstnanci ostrahy nákupních center podle Kubíčka dohlížejí na dodržování platných opatření, jako jsou nošení respirátorů, dostatečné rozestupy či stanovená kapacita zákazníků na metry čtvereční v prodejních jednotkách.