Velvyslanci se radí v ústředí. Ministr apeloval na silné vztahy s USA a Izraelem, premiér připomněl potíže s Ruskem

Spojenectví se Spojenými státy a také s Izraelem by podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) měla být důležitými body zahraniční a bezpečnostní politiky České republiky, potažmo celé Evropské unie. Řekl to v projevu na úvod porady velvyslanců. Hovořil také o situaci v Afghánistánu, za práci při evakuaci ze země vyznamenal velvyslance Jiřího Balouna. S projevem před diplomaty vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil ekonomickou diplomacii a připomněl komplikované vztahy s Ruskem, které se však podle něj nepokazily vinou české strany.

Český velvyslanec v Afghánistánu Baloun převzal za svou práci při evakuaci z Kábulu nejvyšší vyznamenání ministerstva zahraničí – medaili Za zásluhy o diplomacii. Ministr zahraničí Kulhánek se situaci v zemi věnoval ve svém projevu na úvod porady velvyslanců, medaili Balounovi předal po projevu.

„Bezprostřední výzvy spojené se stažením českých vojáků a našich afghánských spolupracovníků jsou již vyřešeny. Přestože nelze výsledek dvacetiletého působení označit jako úspěch, jsem pyšný na českou armádu i naši diplomacii za všechnu práci během našeho dvacetiletého působení v této zemi,“ řekl Kulhánek.

Podle ministerstva zahraničí teď Česká republika ještě jedná o přepravě několika jednotlivců s vazbou na Česko. Vlastní letadlo ale už stát poslat do Kábulu neplánuje. To kritizoval předseda STAN Vít Rakušan: „V této chvíli je potřeba využít veškerých našich spojeneckých vazeb. Pokud by se ukázalo, že Česká republika by měla vypravit letadlo, tak je to věc, kterou by neměla a priori odmítat.“

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek předal na poradě velvyslanců nejvyšší resortní vyznamenání Jiřímu Balounovi
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ve svém projevu hovořil Kulhánek také o komplikacích, které práci diplomatů způsobila pandemie covidu-19, i o zahraničněpolitické orientaci Česka. „Dobré transatlantické vztahy, tedy spolupráci se Spojenými státy a udržení funkční Severoatlantické aliance, považuji dlouhodobě za jeden z pilířů naší zahraniční a bezpečnostní politiky,“ akcentoval. Zároveň zdůraznil potřebu dále rozvíjet vztahy s Izraelem.

Babiš: Nevidím zájem Ruska o dialog

Také Babiš označil Spojené státy a Izrael za jedny z klíčových partnerů Česka. K nim řadí také Německo, Francii či Velkou Británii. Má také zájem o rozvoj vztahů s Čínou. Vztahy s Moskvou jsou naopak problematické, premiér zdůraznil, že to není vina české strany. „Nemáme zájem krizi dále prohlubovat, ale k dialogu jsou potřeba dva a já z ruské strany zájem o dialog nevidím,“ uvedl. O dialogu podle něj navíc nemůže být řeč, dokud bude Česko zařazeno na ruském seznamu „nikoli přátelských“ zemí.

Ministr Kulhánek ovšem odmítl „úplnou demontáž“ česko-ruských vztahů, i když návrat k normálu podle něj bude trvat dlouho. Česko by se mělo pokusit udržet obchodní nebo kulturní vztahy.

Babiš před velvyslanci rekapituloval zahraničněpolitické kroky své vlády, která skončí po říjnových volbách. „Základní hodnotovou a zahraničně-bezpečnostní premisou naší zahraniční politiky je členství v Evropské unii a NATO,“ uvedl. Dodal, že se Česká republika v těchto organizacích „zasazovala o dodržování mezinárodního práva“, mezi cíle, k nimž vláda směřovala, patřilo podle Babiše posílení vztahů s Francií a Německem, ale i snaha prosadit přijetí Bulharska, Rumunska či Chorvatska do schengenského prostoru. Rozšiřování Unie bude podle Jakuba Kulhánka i jedním z témat českého předsednictví v příštím roce.

Akcentoval také význam ekonomické diplomacie. Diplomaty vybídl, aby hledali oblasti, kde lze hospodářskou spolupráci zlepšovat. „Kromě unijních priorit (…) jsou pro nás důležité i trhy mimo Evropskou unii. Nehodláme akceptovat, aby se české firmy musely z některých regionů stahovat jen kvůli politice,“ zdůraznil.

Zároveň však označil za „jeden z tradičních pilířů české zahraniční politiky“ obranu lidských práv. „Prosazování ekonomických zájmů našich firem a lidskoprávní politika se nevylučují,“ míní předseda české vlády. Česko podle něj v posledních letech ukázalo, že není lhostejné vůči násilí a represím ve světě. „Tak to i do budoucna zůstane. Nutné je něco opravdu konkrétního v tomto směru činit, a ne z toho dělat domácí politické exhibice. Budeme nabízet konkrétní pomoc, nikoli líbivá gesta,“ dodal.