Český velvyslanec v Afghánistánu s sebou vzal vlajku. Byla to povinnost, řekl

Události, komentáře: Velvyslanec ČR v Afghánistánu se vrátil do Prahy (zdroj: ČT)

Česko třetím letem ukončilo evakuaci svých lidí z Afghánistánu, nad kterým získalo kontrolu radikální hnutí Taliban. Do bezpečí se dostalo 195 osob včetně sto sedmdesáti afghánských spolupracovníků. Do Česka se vrátil i velvyslanec v Kábulu Jiří Baloun. Jak sám uvedl, měl obavy, zda zvládne jeho tým dostat lidi na letiště, s Talibanci sám nemluvil. Zda se do Kábulu ještě někdy vrátí, ale teď neví. Je to otázka dalšího vývoje, řekl Baloun v Událostech, komentářích.

Ještě minulý pátek česká diplomacie počítala s tím, že má na evakuaci čas do konce září. Taliban ale postupoval rychleji, než se očekávalo. „V pondělí se situace bohužel vyhrotila. Kolem letiště se začaly srocovat tisíce lidí. Byla tam střelba. Brány byly zavřené, dráhy byly zavřené, takže naše letadlo ani nemohlo přistát,“ popsal vyostřenou situaci Baloun.

Americkým vojákům se nakonec podařilo dostat situaci na letišti pod kontrolu. Velvyslanectví rychle mezitím obvolávalo rodiny afghánských spolupracovníků, aby je dostalo co nejrychleji do bezpečí. „Byly obavy, jestli se nám podaří lidi, kteří s námi spolupracovali, dostat na letiště. Člověk si nedokáže představit, že by tam nechal rodinu s malými dětmi,“ řekl Baloun. Vyzdvihl ochranný tým, který podle něj měl „vysokou kázeň a zodpovědnost“. 

Baloun je bývalý generál, což mu prý pomohlo získat klid v momentech, kdy byl pod tlakem. Zároveň dodal, že i díky štěstí se podařilo spolupracovníky české ambasády a také armády dostat do evakuačních letů. Přiznal totiž, že se mohly naskytnout situace, kdy Taliban spojence Západu dál nepouštěl.

Konec české ambasády

Česká ambasáda v Afghánistánu podle Balouna působila téměř patnáct let. Při jejím vyklízení vzal velvyslanec s sebou vlajku. Jak sám uvedl, bral to jako voják, protože vojáci nosí vlajku na rameni a je pro něj povinností vzít ji jako státní symbol s sebou a přivézt domů.

Samotné opuštění ambasády popsal Baloun jako připravenou akci. „V tomto případě jsme postupovali podle plánu. Čas byl samozřejmě velice zkrácený, tam u toho žádný chaos nebyl –⁠ jen rychlost. I dokumenty se pálí plánovaně,“ podotkl. 

Ohledně toho, jak to v současnosti na ambasádě v Afghánistánu vypadá, si Baloun nedovolil nic konkrétního říct. „Ale co vím, byli se tam podívat různí lidé, protože to my vidíme pomocí různých zařízení. Nejsou to ale ti, kteří by tam hlídali, bohužel,“ řekl.

Jestli se vrátí do Kábulu, v současnosti neví. „To je otázka dalšího vývoje v Afghánistánu a politického rozhodnutí, jestli budeme s tou následnou vládou nějakým způsobem v kontaktu,“ sdělil.

Baloun zatím stále zůstává velvyslancem, protože oficiálně podle jeho slov úřad v Afghánistánu zrušený nebyl. Sám si v této chvíli ale neumí představit, že by Česká republika navázala kontakt s Talibanem. „Ale ten vývoj ukáže, jak se bude chovat a co všechno připustí, nebo nepřipustí,“ uzavřel.