Třetí evakuační speciál z Kábulu dosedl na letišti v pražských Kbelích

Třetí evakuační let české armády z Kábulu přistál po desáté večer na letišti v pražských Kbelích. Podle šéfa resortu obrany Lubomíra Metnara (za ANO) bylo na palubě 62 pasažérů. Let měl mezipřistání v ázerbájdžánském Baku kvůli tankování. Při předchozích dvou cestách dopravil speciál do Česka 133 lidí.

On-line přenos

Taliban postupuje Afghánistánem

  • 22:17

    Pentagon v pátek oznámil, že americké evakuační lety z Kábulu budou přistávat i v Německu.

  • 21:43

    Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně. V pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura AP.

  • 20:47

    "Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a je vedena za obtížných okolností. Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek nebo že bude bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné prostředky," řekl americký prezident Joe Biden o evakuaci z Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters.  

Na palubě byli i afghánští tlumočníci s dětmi, držitelé trvalého pobytu v České republice nebo čtyři Afghánci, o jejichž přepravu požádalo Slovensko. Evakuaci dopoledne koordinoval krizový štáb ministerstva zahraničí s českou armádou, uvedl Metnar.

Na kábulském letišti zůstalo stále několik afghánských rodin nebo osob s vazbami na Českou republiku, řekla odpoledne Miroslava Pašková ze spolku Vlčí máky. Další se podle ní snaží na letiště dostat. Spolek vyzval vládu, aby se uskutečnil další evakuační let.

„V Afghánistánu zůstávají lidé, které potřebujeme evakuovat do České republiky. Jsou to v první řadě spolupracovníci české armády, ministerstva zahraničních věcí a jejich malé děti, kteří se zatím nedostali do prvních dvou speciálů,“ přiblížila už před odletem speciálu z Kábulu mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Na místě jsou podle ní stále i další lidé, kteří mají trvalý pobyt v České republice. „V první fázi evakuace, která se prioritně soustředila na ty nejohroženější,“ dodala.

Z Prahy speciál potřetí odletěl v noci. Podle údajů z leteckého radaru po necelých čtyřech hodinách přistál v ázerbájdžánském Baku, odkud ráno pokračoval.

Několikadenní evakuace

Předchozí evakuační stroj české armády přistál v Praze-Kbelích v úterý večer. Na jeho palubě bylo 87 pasažérů. Byli mezi nimi Češi, včetně velvyslance Jiřího Balouna, Afghánci i dva Poláci. Už v pondělí přistál v Česku první letoun, který přivezl 46 lidí.

„V noci přistálo další letadlo v pořádku v Praze. V Kábulu je chaos a zmatek, ale podařilo se nám sednout a pak bezpečně s lidmi odletět. Už jsme na cestě zpátky pro další,“ informovala na Twitteru česká armáda.

Vyslání třetího stroje ocenil předseda senátního výboru pro bezpečnost Pavel Fischer (nestr.). „S ohledem na velikost naší země, na zmatky, které tu panovaly kolem plánování, i na mimořádně obtížnou situaci v samotném Kábulu, je třetí cesta v tak rekordně krátkém čase obdivuhodný výkon,“ napsal na Twitteru.

Česká republika, stejně jako další členské země protitalibanské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se radikální islamistické hnutí Taliban zmocnilo i Kábulu.

Kulhánek v úterý večer označil podmínky v Kábulu za extrémně vyhrocené. „Kvůli přítomnosti Talibanu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu,“ přiblížil po příletu druhého speciálu do Prahy.

Karanténa a očkování

Evakuované Afghánce čeká v Česku deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) . Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl Hamáček.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002, od té doby se jich v zemi vystřídalo 11 500, někteří z nich opakovaně. Podle údajů ministerstva obrany výdaje na afghánské mise v letech 2002 až 2020 činily asi dvacet miliard korun.