Moravu v neděli zasáhnou velmi silné bouřky, v Čechách bude hodně pršet. Rozvodní se řeky

Moravu a Slezsko zasáhnou v neděli velmi silné bouřky. Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V přívalových deštích může napršet až 50 milimetrů, v bouřkách bude navíc vát silný vítr. Na jihu a východě Čech bude také vydatně pršet. Po deštích se také mohou rozvodnit řeky.

Výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí před bouřkami vydali meteorologové pro celý Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj a pro většinu Olomouckého kraje, nikoli však pro oblast Jeseníků. Tato výstraha bude platit od 9 do 18 hodin.

Kromě přívalových dešťů, při kterých může spadnout kolem 50 milimetrů srážek, bude silně foukat, v nárazech bude mít vítr rychlost kolem 90 kilometrů za hodinu. Hrozí proto vytopení sklepů, ale i pády stromů, hrozí úrazy poletujícími předměty a také bleskem.

Již dříve – od půlnoci ze soboty na neděli – bude platit mírnější výstraha na vydatný déšť pro Jihočeský kraj, Sušicko a Vysočinu – a také jih Moravy, kde se ale výstraha částečně prolíná s varováním na bouřky. V neděli ráno začne silně pršet i ve východní části Pardubického kraje, v západní části Olomouckého kraje i ve zbytku Moravy a Slezska, kde zároveň bude platit výstraha na velmi silné bouřky.

S vydatnými dešti, případně i bouřkami souvisí povodňová bdělost platná pro celou Moravu a Slezsko a některé oblasti na jihu a východě Čech. Platit bude od nedělních 6 hodin až do pondělního poledne. ČHMÚ očekává nanejvýš první stupeň povodňové aktivity, a to především pod horami.