Radnice chtějí kompenzace za covid. Schillerová s tím nepočítá, obce jsou prý v přebytku

Události: Obce chtějí kompenzace kvůli covidu, ministerstvo financí nesouhlasí (zdroj: ČT24)

Obce by měly vyčíslit ztráty, které mají za loňský rok kvůli pandemii ve svých příspěvkových organizacích. Svaz měst a obcí tak chce získat podklady pro jednání se zástupci vlády. To je v plánu hned začátkem června. S kompenzacemi ale ministryně financí nepočítá. Radnice podle ní hospodaří s přebytkem, za první čtvrtletí víc než 14 miliard korun.

Pod krajské město Jihlavu spadá řada příspěvkových organizací, část z nich na kompenzace od státu dosáhla. Část ale ne, třeba zoo nebo městská prádelna.

„Za minulý rok jsme jako město přišli o dvacet milionů, v tomto roce jsou to tři miliony zatím. Někomu jsme odpouštěli nájemné, někomu jsme snižovali podíl na zisku, někde jsme právě řešili třeba i vklad do základního jmění, i dary jsme dávali,“ přibližuje primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Jedny z největších ztrát hlásí společnost Prádelna a čistírna Jihlava. Její služby využívají ubytovací zařízení po celé republice. Zatímco předloni měsíčně odbavili až 520 tun prádla, vloni na jaře se dostali na nulu. Kvůli vládním zákazům neměli pro koho prát.

„My jsme neměli co zpracovávat, ale nebyli jsme zavření, což byl další problém, jak se ukázalo v čerpání antiviru,“ popisuje jednatelka Prádelny a čistírny Jihlava Martina Prošková. Firmě pomohl start loňského roku a také krátké rozvolnění během léta. „Propad byl pouze 67 procent,“ vypočítává Prošková.

Méně peněz i v malých obcích

Výpadky v rozpočtu hlásí i ty nejmenší obce třeba městys Mladé Buky v Podkrkonoší. Loňské ztráty jim nahradily státní kompenzace, na letošek museli upravit plán investic i rozpočet. „Díky té kompenzaci na rozdíl od krajů, jsme měli možnost skutečně to dorovnat, prakticky tak, že jsme žádnou újmu nepoznali,“ říká starostka obce Mladé Buky Lucie Potůčková (Mladobučáci). Výpadky v rozpočtu jsou nyní podle ní asi deset procent.

K vyčíslení ztrát jednotlivé radnice vyzývá Svaz měst a obcí. Už v červnu má jednat se zástupci vlády mimo jiné i o dopadech koronaviru a také o tom, že městské organizace podle nich většinou nemohly získat státní podporu.

„My jsme momentálně chtěli alespoň těch 60 korun na testy, ale neuspěli jsme, a zkusíme znovu sdělovat, že ty finanční problémy máme. O tom, jestli se podaří další navyšování příspěvků do voleb máme velké pochybnosti,“ bojí se výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Hospodaření krajů a obcí
Zdroj: ČT24

Resort financí s kompenzacemi nepočítá, obce podle něj vloni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun. A peníze mají na účtech i letos, za první čtvrtletí jsou prý v plusu 14 miliard. „Skutečně nevidím prostor, abychom poskytovali další kompenzace a nevidím pro to důvod, protože jejich hospodaření je přebytkové a na účtech mají dostatek peněz,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministerstvo argumentuje také tím, že vloni se měnilo rozpočtové určení daní ve prospěch obcí a také, že stát radnicím z osmdesáti procent pokrývá výpadek způsobený kompenzačním bonusem.