Ministerstvo posílá kompenzace obcím. Dostanou dvakrát víc, než je výpadek příjmů, uvedla Schillerová

Události ČT: Kompenzace obcím – dostanou dvakrát víc, tvrdí Schillerová (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí v pondělí pošle obcím 13,4 miliardy korun jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Peníze mohou obce očekávat na svých účtech v polovině srpna, uvedl resort v tiskové zprávě. Jednorázový příspěvek 1250 korun na obyvatele je poskytnut na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek.

Novela dále umožňuje lidem pracujícím na pojištěnou dohodu žádat o státní pomoc. Zástupci obcí a krajů dříve kritizovali, že vyplácení bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) připraví místní samosprávy o příjmy z daní.

Vyplácený příspěvek OSVČ a společníkům malých firem, o který bylo možné žádat do pátku byl fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Celkem poskytnutá částka 13,4 miliardy korun navíc dalece přesahuje reálný výpadek obcí odhadovaný na 5,5 miliardy. Vytváříme jim tím tedy i dodatečný polštář pro další investice, které nyní naše ekonomika potřebuje.
Alena Schillerová
ministryně financí

Peníze pošle ministerstvo v pondělí krajům, ty mají následně podle zákona pět pracovních dní na jejich převod obcím. Ministerstvo tak nevyužije zákonnou 60denní lhůtu.

Živnostníkům a společníkům malých společností s ručením omezeným dosud finanční správa vyplatila 21,8 miliardy korun.