Obce dostanou během příštího týdne peníze za koronavirové ztráty, potvrdila Schillerová

Obce dostanou během příštího týdne peníze za koronavirové ztráty, potvrdila Schillerová (zdroj: ČT24)

Obce dostanou během příštího týdne peníze za koronavirové ztráty, potvrdila České televizi ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO). Příkaz by měla podepsat už v pondělí. Stát měl kompenzace za výpadky příjmu začít rozesílat na začátku srpna. Celkem má jít o 1250 korun na každého obyvatele obce. Využít je místní samosprávy můžou, na co chtějí. Podle některých kritiků ale peníze měly přijít mnohem dřív.

„Dala jsem pokyn svým kolegům, aby v pondělí připravili podklady k tomu, abych podepsala příslušný převod z bankovních účtů. To znamená, že v průběhu příštího týdne by to obce obdržely,“ říká ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová.

Obce by od státu měly na kompenzacích získat přes 13 miliard korun. Podle propočtů Svazu měst a obcí ale dopad na obecní rozpočty převýší minimálně dvojnásobek, tedy více než 30 miliard. A tak řada původně plánovaných investic se letos neuskuteční. Odpadne tak například rekonstrukce bytů pro seniory v Božanově na Broumovsku. 

„V případě, že celoroční propad bude o víc jak deset procent daňových příjmů oproti roku 2019, říkám na rovinu, nebudeme schopní to ufinancovat,“ varoval už 5. června starosta Božanova Karel Rejchrt (nez.).

Podobně o pár dní dříve starostka obce Jeřišno Dagmar Vaňková (nestr.) potvrdila, že v jejich případě bude muset počkat oprava požární nádrže, byť už je podle ní v havarijním stavu. „Bohužel určitě opravu pro letošek odložíme,“ uvedla.

Obec Zvole chtěla podle tamního starosty Miroslava Stoklasy (nestr.) investovat do nového obecního úřadu a už pořídila i pozemek na návsi obce – nyní ale stavbu odkládají.

Do těchto i dalších obcí by už příští týden ale měly přijít peníze z kompenzací. Třeba pro obec s třemi stovkami lidí to dělá 375 tisíc korun. „Na počet obyvatel každá obec dostane 1250 (korun na osobu) a celkově to bude státní rozpočet stát 13,4 miliardy, které jdou na obce. A já věřím, že je smysluplně využijí zejména na investice,“ uvedla k tomu ministryně financí.

Právě investice ale některé obce pro letošek zastavily. Podle některých kritiků totiž trvalo dlouho, než bylo jasné, kolik a kdy dostanou.

„Teď už to s investicemi na tento rok bude horší a nebudeme si nic nalhávat, právě investice obcí a krajů jsou podstatné pro to, aby se ekonomika mohla šikovně startovat – a to se teď úplně nepovedlo,“ říká místopředseda ČSSD a poslanec Ondřej Veselý.

Podle Svazu měst a obcí bude třeba také další finanční injekce. Obce totiž přicházejí o další peníze například z výběru daní. „Je to de facto vratka toho, co si stát od obcí půjčil pro to, aby byl schopen realizovat kompenzační bonus vůči malým živnostníkům a 'eseročkům'. Myslíme si, a stejně tak to beze sporu vnímá i vláda, že je třeba obce podpořit mnohem více,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„V tuto chvíli všechna města a obce žijí obrovskou nejistotou, jak to bude s jejich daňovými příjmy, sledují jen, jak to klesá, tohle je konkrétní částka, se kterou můžou počítat, to je jejich důležitá jistota,“ uvedl k tomu místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle předsedy STAN a poslance Víta Rakušana je tato kompenzace potřebná k tomu, aby obce udržely mandatorní výdaje, což znamená, že se nezastaví jejich chod. „Protože pokud by tyto peníze nebyly, hrozilo by, že se omezí základní občanská obslužnost,“ konstatuje s tím, že obce jsou velmi opatrné, jaké investice vracet do chodu města, protože odhad propadu příjmů za tento rok ještě zřejmý není.

Obce totiž dostávají každý měsíc peníze z takzvaných sdílených daní, kdy se o tyto vybrané peníze státní rozpočet dělí právě se samosprávami. A těchto peněz je v posledních měsících méně. Současně by ale města mohla čerpat další peníze z dotací.