Policie kontroluje auta i cestující ve vlacích přes okresní hranice. Nakažených dál přibývá

Epidemie covidu-19 sílí i v den, kdy začal platit zákaz cestování mezi okresy s několika výjimkami včetně cest do práce – na to dohlíží na hranicích okresů policie. Reprodukční číslo sice oproti předchozím dvěma dnům kleslo, zůstává však nad jedničkou, množství nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny je vysoko nad tisícem. V neděli přibylo 4557 nových případů, což byl nejvyšší nedělní přírůstek od 3. ledna.

On-line přenos
Koronavirus – březen
22:34

Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

21:52

Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

21:51

Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Od půlnoci platí z hlediska volnosti pohybu dosud nejtvrdší omezení. Vláda zakázala na tři týdny cestování mezi okresy s výjimkou cest do práce, k lékaři nebo za blízkými v nouzi.

Sportovat nebo chodit na vycházky mohou lidé pouze na území obce, kde žijí. Zejména v malých obcích to působí nesnáze. Rozlohou nejmenší obcí v republice je Závist na Blanensku s 44 hektary. Její starosta Jaroslav Poláček již požádal ministerstvo vnitra o výjimku, aby mohli obyvatelé vyrazit i do okolních lesů, které náleží na území sousedních obcí. Místostarostka další velmi malé obce Karlovy Studánky Pavla Skrutková míní, že hlavně mladí lidé nařízení dodržovat nebudou. „Je to tak. Kolem je spousta lesů. Mladí asi na procházky do nich vyrazí,“ míní.

Na dodržování zákazu přejíždění okresních hranic dohlížejí policisté, první den jich je podle policejního prezidenta Jana Švejdara několik tisíc. Hlídkují na hlavních silnicích, náhodně zastavují auta a kontrolují cestující v nich, zda opravdu jedou do práce nebo spadají do některé další výjimky. V Moravskoslezském kraji kontrolují i cestující ve vlacích a autobusech. Na silnicích musí řidiči počítat s tím, že se místa kontrol mění. „Stanoviště jsou na páteřních komunikacích, tedy na dálnicích a na silnicích první třídy, jsou i na silnicích nižších tříd, na hranicích okresu a samozřejmě i na dalších místech,“ uvedl krajský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar ocenili, že většina lidí respektuje nová pravidla, při kontrolách mívají řidiči připravené potřebné doklady. „Nejsou po České republice žádné zásadní problémy – jak z naší strany, tak ze strany řidičů,“ ujistil Švejdar. Problémy podle něj jsou hlavně s přesným vymezením území obcí.

Na jižním okraji Prahy ve Strakonické ulici podle policie asi jeden z padesáti konrolovaných řidičů nemá potřebné dokumenty, které by zdůvodňovaly jeho cestu mezi okresy. Policie zatím nedodržení vládních pravidel nepokutuje, řidiče spíše informuje a domlouvá jim. Kdo nemá předepsané potvrzení od zaměstnavatele, dostává od hlídek i předtištěné formuláře. Ve druhé polovině týdne však benevolence skončí, varovali policisté.

Hamáček udělil výjimky ze zákazu cestování

Písemný dokument není potřeba pro pobyt v přírodě. Lidé na vycházkách ale nesmí opustit svou obec. V krajních případech může ministr vnitra pro překračování hranic obcí a okresů udělit výjimku. Jako to udělal například u obchodního centra, které stojí v okresu Plzeň-sever, zároveň ale jen několik desítek metrů od nejlidnatějšího sídliště v okresu Plzeň-město.

Hamáček v pondělí také udělil výjimku ze zákazu cestování mezi okresy pro Turnov a obce, jež patří pod jeho správu. Ministr o tom informoval po jednání vlády. „Situace je tam velmi specifická. (…) Je logické, že obce, které jsou v působnosti obce s rozšířenou působností Turnov, mají mít možnost cestovat do Turnova za nákupy,“ řekl. O výjimku v neděli požádal starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turnov je v územním správním členění státu anomálií, patří pod něj 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec a Semily. Podle Hockeho by lidé z některých obcí museli bez výjimky jezdit za nákupy desítky kilometrů do Liberce nebo Jablonce místo toho, aby nakoupili v mnohem bližším Turnově. Podle mluvčího Libereckého kraje Filipa Trdly se nyní budou u lidí, kteří mají trvalé bydliště ve správním obvodu, možnosti jejich pohybu a pobytu shodovat s územím obvodu.

Pražští policisté se nesetkali se závažným prohřeškem

Podle krajského ředitele policie hlavního města Prahy Tomáše Lercha během prvního dne policisté na okresních hranicích otočili asi desítku řidičů. Zásadní prohřešky ale neevidují. „Musím říci, že občani respektují tato nařízení,“ informoval.

Kontroly pražská policie prováděla ještě před tímto opatřením. Podle Lercha je nyní ještě zintenzivní. „V současné době máme nasazeno zhruba 300 policistů. Nejsou to jen stanoviště, která jsou na okraji Prahy, ale jsou to i policisté uvnitř Prahy na výrazných dopravních uzlech, jako jsou nádraží. Samozřejmě jsou to i namátkové kontroly na celém území hlavního města,“ přiblížil. Od úterý k policistům přibude stovka příslušníků armády, vojenské policie a celní správy.

V Libereckém kraji se tak dopoledne stalo v několika případech, ráno museli zpět dva řidiči, kteří směřovali z Mladoboleslavska směrem k Turnovu. „Vrátili jsme je proto, že se ničím neprokázali ani na nic nereagovali. Otočili se a odjeli zpět,“ uvedla policejní mluvčí Jana Světlá.

Poněkud se zmírnil režim na hranicích okresů Trutnov, Cheb a Sokolov, které byly uzavřené již déle než dva týdny a policejní kontroly na jejich hranicích byly velmi intenzivní. Podle starosty Rtyně v Podkrkonoší Zdeňka Špringra policie na hranici okresů Náchod a Trutnov odstranila svoji mobilní buňku, u které zastavovala všechna projíždějící vozidla. Nově si místa i vozidla ke kontrole vybírá.

V týdnu postupně kontroly zesílí, kromě policie začnou dodržování vládních nařízení kontrolovat celníci a také vojáci. Od úterý se jich do kontrol dodržování opatření zapojí 3834. S nimi také 270 celníků, informovalo ministerstvo vnitra na Twitteru. Celkem vláda rozhodla o nasazení až pěti tisíců vojáků a 300 celníků na pomoc policii v souvislosti s epidemií koronaviru.

Kabinet změnil téměř rok staré usnesení, kterým na pomoc policii loni na jaře povolal až 4096 vojáků a 432 celníků. Nasazeni tehdy byli při ostraze uzavřených hranic.

Platí zpřísněná pravidla: povinné roušky venku, zavřené školky

Kromě omezení pohybu platí od pondělí i další nová opatření. Zejména jsou to přísnější pravidla pro zakrytí dýchacích cest. Od pondělí je povinné nosit nejméně chirurgickou roušku všude v zastavěných oblastech obcí, tedy ne jenom v situaci, kdy se člověk přiblíží k jinému na méně než dva metry. V obchodech nebo veřejné dopravě je nově nutné mít přes nos a ústa ochranný prostředek s účinností alespoň 94 procent, což je respirátor, případně nanorouška odpovídající třídě FFP2.

Zavřené jsou téměř všechny školy včetně školek a dětských skupin, otevřené zůstaly pouze ty při zdravotnických zařízeních, respektive školy určené k péči o děti zdravotníků. Jejich děti mohou například do základní školy v Praze 2. „Pomůžeme jim s připojením na distanční výuku, pak pomáháme, co je potřeba, po obědě děláme domácí úkoly, odpoledne družinový provoz,“ popsala vychovatelka ze ZŠ Sázavská Lenka Poklopová. V mateřské škole v centru Ostravy pak měli vychovatelé na starost 12 dětí. Už na úterý jich tam je ale přihlášený dvojnásobek.

Vláda současně doporučila zřizovatelům dětských hřišť, aby je na tři týdny uzavřeli, ne všichni to však udělali. Například prvňáci, druháci a děti ze školek ve středočeských Říčanech se mohou i nyní jít zhoupnout, radnice nechala hřiště otevřená, ačkoli musí mezi lidmi z různých domácností být alespoň dvoumetrový odstup a i na hřištích jsou povinné respirátory.

„Myslíme si, že pohyb na čerstvém vzduchu je nejen pro děti žádoucí a při dodržení opatření i bezpečný. Aby však mohl být tento stav dlouhodobý, je nutné, aby všichni návštěvníci či sportovci dbali platných opatření,“ uvedl starosta David Michalička (Klidné město). 

Bez omezení výroby nové restrikce nepomohou, varovali vědci

Vědci sdružení v Centru pro modelovaní biologických a společenských procesů varovali, že opatření založená na zákazu pohybu mezi okresy proti rychlému šíření nákazy nepomohou. Za jedinou možnost, jak do dubna výrazně snížit počty nových případů, považují omezení kontaktů ve výrobě.

„Obáváme se, že jedinou možností je jedno- až dvoutýdenní uzávěra neesenciálních provozů do doby, než tato opatření připravena budou,“ uvedlo centrum sdružující vědce z Akademie věd, Univerzity Karlovy i dalších institucí. O takové možnosti začali o víkendu hovořit někteří politici včetně reprezentantů vládní ČSSD. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale v pátek zdůraznil, že průmyslu se netýkají žádné restrikce kromě povinnosti nosit v práci respirátor. Podniky mají povinnost respirátory pracovníkům zajistit, podle Hospodářské komory jich mají dostatek i přes čtyřnásobný růst poptávky – předzásobily se.

Ve firmách také v pondělí začíná státem hrazené testování. Zatím je testování dobrovolné, vláda ale na své odpolední schůzi projedná zavedení povinnosti. Podle návrhu, který ministři posoudí, by od pátku musely pod hrozbou půlmilionové pokuty testovat své pracovníky podniky s více než 250 zaměstnanci. Od 12. března by již měly testovat i společnosti s více než 50 zaměstnanci.

Podle Jana Hamáčka požádal Havlíček vládu, aby mohl jeho resort využít více než milion testovacích sad dodaných původně pro plánované testování žáků ve školách – stát je objednal v době, kdy ještě vláda plánovala, že do škol pustí více žáků. „Jsem rád, že ministerstvo průmyslu přišlo s iniciativou zrychlit nástup povinného testování na středu, určitě to na vládě podpoříme,“ uvedl Hamáček.

Nejhorší neděle od 3. ledna

Stále stoupá číslo reprezentující počet lidí, kteří se v posledních dvou týdnech nakazili koronavirem, v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Po víkendu dosáhlo hodnoty 1393. Za týden stouplo téměř o tři stovky, v polovině února byl počet nakažených za čtrnáct dní pod tisícovkou. Poněkud však pokleslo reprodukční číslo, které naznačuje, jak rychle se nákaza šíří. Na konci pracovního týdne bylo nad 1,2, nyní se snížilo na 1,15.

V posledním únorovém týdnu přibývalo každý den výrazně více nakažených než v týdnu přechozím a neděle nebyla výjimkou. I když 4557 nových případů covidu-19 působí příznivěji než úterních necelých 16 tisíc, nedělní výsledky bývají vždy mnohem nižší než v ostatních dnech a ze srovnání nedělí vychází ta poslední velmi špatně. Více nových případů laboratoře rozpoznaly naposledy 3. ledna, kdy ale výsledek ovlivnil náběh testování po svátcích. Předtím bylo více nových případů než nynějších 4557 v neděli 1. listopadu.

Více než čtyři a půl tisíce pozitivních bylo z celkového počtu 11 547 PCR testů, pozitivita tedy dosáhla 34,9 procenta.

V nemocnicích je 7049 lidí nakažených covidem-19. Po sobotě jich bylo poněkud méně – těsně pod sedmi tisíci. O víkendech ale i počty hospitalizovaných vždy klesají a ve srovnání s předchozí nedělí přibylo téměř sedm stovek obsazených lůžek. V těžkém stavu je podle údajů ministerstva zdravotnictví 1507 lidí.

V Pardubickém kraji začali v nemocnicích pomáhat hasiči. „Pokud to bude potřeba, hasiči se do nemocnic přestěhují na celý měsíc. Sloužit budou nepřetržitě, i v noci,“ řekla jejich mluvčí Vendula Horáková. Nemocnice v regionu mají téměř zaplněná lůžka včetně lůžek intenzivní péče, a navíc trpí nedostatkem personálu. Výpadek dosahuje 15 až 20 procent, a to i kvůli jiným chorobám než covidu-19.

Personál pro péči o další těžce nemocné s koronavirem už nemají v nemocnicích v Libereckém kraji. Hejtman Martin Půta (SLK) proto ještě v pondělí požádá o další pomoc armády. Uvedl to po jednání krizového štábu. „Nám především dělá problém opatření, které schválila hlavní armádní hygienička, díky kterému vojáci, dokud nemají druhou dávku vakcíny, nemohou pomáhat na covidových odděleních, kde je nejvíc potřebujeme,“ řekl.

Ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji bylo v pondělí ráno hospitalizováno 402 pacientů s covidem, to je nejvíce od začátku epidemie a o 30 více než v neděli. Rekordní je i počet lidí, kteří potřebují intenzivní péči. Od neděle jejich počet stoupl o osm na 85. V neděli by tento počet znamenal, že zbývá poslední volné lůžko pro nejtěžší případy, v pondělí ale nemocnice v kraji jejich počty zvýšily o dalších devět.

K očkování se nově registrují sedmdesátníci

Očkováno oběma dávkami bylo do neděle 239 799 lidí, pouze první dávku dostalo přes 173 tisíc dalších lidí. Očkovali se zatím především zdravotníci a lidé nad 80 let.

V posledním týdnu očkování poněkud zrychlilo, počty podaných dávek se kromě pondělí pohybovaly každý pracovní den nad 19 tisíci. Od soboty se na očkování mohou registrovat i učitelé. S počátkem března je registrační systém k dispozici i sedmdesátníkům. Z této skupiny se jich během prvního dne do večera k očkování přihlásilo 174 tisíc, tedy zhruba 17 procent z nich. Konkrétní termín získalo deset a půl tisíce lidí.

Ministerstvo zdravotnictví neoznámilo, v jaký čas registrace lidem nad 70 let zpřístupní, ráno však Chytrá karanténa uvedla, že byly k dispozici již od jedné hodiny v noci. Dopoledne se nově registrovalo k vakcinaci přes sto tisíc lidí.

Vakcínu proti koronaviru začali v Jihomoravském kraji podávat i praktičtí lékaři. K dispozici dostanou čtyři tisíce dávek přípravku AstraZeneca, který naočkují seniorům. „K 21. únoru se nám hlásilo 380 zájemců, mezi které současnou dávku rozdělíme. V neděli jsem se díval a počet zájemců vzrostl na 440, na ty další se ale dostane až z příštích dodávek,“ uvedl krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Ivo Procházka.

Předseda sdružení Petr Šonka uvedl, že v celé republice je připraveno začít očkovat nebo již očkuje 4000 praktických lékařů. Ve většině krajů se ale teprve začíná řešit distribuce vakcín do ordinací. „Vakcíny mají pouze někteří praktičtí lékaři, kde jim kraj přidělil něco ze svých zásob, které dostal do očkovacích center. Ostatní vakcíny nemají,“ upozornil Šonka. Také jen některé ordinace mají dostatek injekčních stříkaček.

Praktici upozornili, že kdo se chce nechat očkovat v jejich ordinacích, neměl by se přihlašovat do centrálního rezervačního systému. Ten slouží k registraci do větších očkovacích center. Kdo se registruje, ale chtěl by se očkovat u praktika, musí registraci telefonicky zrušit. Podle sdružení je to složité.

Velkokapacitní očkovací centra mimo nemocnice se ale teprve začínají otevírat. S počátkem března zahájilo provoz očkovací centrum na ostravském výstavišti Černá louka, první den naočkuje 250 lidí, v dalších dnech 300 lidí. Od dubna by mělo fungovat již naplno s kapacitou 1800 očkovaných denně. V první březnový den podali první vakcíny zdravotníci i v očkovacím centru v Hodoníně. Očkovací centrum ve sportovní hale v pražské Libni ještě nefunguje, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se to změní až 11. dubna. 

Lékový ústav posuzuje vakcínu Sputnik V, má ale málo informací

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se začal zabývat ruskou vakcínou Sputnik V, o kterou český prezident Miloš Zeman požádal ruského prezidenta Vladimira Putina. Kreml v reakci na žádost české hlavy státu v pondělí uvedl, že nedokáže vyhovět všem žádostem o poskytnutí vakcíny, objem výroby to zatím neumožňuje.

Výrobce vakcíny Sputnik V zatím nepožádal Evropskou agenturu pro léčivé prostředky (EMA) o schválení pro použití na území EU. Výrobce v minulosti tvrdil, že žádost podal. Podle mluvčí tuzemského ústavu pro kontrolu léčiv Kláry Brunclíkové je vakcína u EMA ve fázi odborného poradenství. To podle webu EMA znamená, že agentura může například poskytovat výrobcům informace o tom, jaká data mají k posouzení medicínských přínosů předložit. Toto poradenství je nezávazné a nemusí vést k registraci konkrétního léku či vakcíny.

Tuzemský lékový ústav se Sputnikem začal zabývat. „Zatím však máme k dispozici jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry,“ řekla Brunclíková. Později doplnila, že o odborný názor požádal Úřad vlády. „V tuto chvíli se však nejedná o zahájení oficiálního procesu,“ dodala.

Výjimku pro použití neregistrovaného přípravku může udělit ministerstvo zdravotnictví na základě stanoviska SÚKL. „Ministerstvo zdravotnictví o udělení výjimky pro vakcínu Sputnik V na základě zákona o léčivech momentálně nejedná,“ sdělila mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Připomněla, že platí dřívější stanovisko ministra Jana Blatného (za ANO), že podmínkou pro použití Sputniku v Česku je jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé prostředky. „Na tomto jeho názoru se nic nezměnilo,“ doplnila Peterová.