ČSSD chce navrhnout uzavření méně důležitých podniků, řekl předseda strany Hamáček

Předsednictvo ČSSD pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Oznámil to předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Vláda má opět jednat v pondělí.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v televizi Nova uvedl, že pro větší podniky by mělo být plošné testování povinné od 8. března, pro menší firmy později.

Už v pátek večer sociálnědemokratická ministryně práce Jana Maláčová na Twitteru uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla průmysl omezit. „Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ napsala. V sobotu se k tomu na sítích vyjádřil i její stranický kolega a ministr vnitra Jan Hamáček. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek po jednání vlády oznámil, že průmyslové podniky zůstanou od pondělí bez nových omezení. Vláda přitom přijala nové a rozsáhlejší restrikce kvůli vývoji epidemie nemoci covid-19, například omezila pohyb občanů nebo rozšířila povinnosti nošení respirátorů a roušek.

Havlíček uvedl, že ve firmách se spustí dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné. Stát chce podle Havlíčkova vyjádření z průmyslu vytvořit desetitisíce testovacích míst.

Až bude jasné, že je logistika pod kontrolou, je tedy dostatek dodavatelů testů a je zabezpečeno řádově 20 až 25 milionů testů, bude zahájen povinný režim. Stane se tak podle Havlíčka v řádu jednotek dnů nebo málo týdnů, třeba za 14 dnů.

V televizi Nova v sobotu Havlíček uvedl, že požadavek ČSSD přestane mít smysl, protože v průmyslu se začne od pondělí plošně testovat. Hlásí se k tomu tisíce firem, řekl ministr. Vypnutí průmyslu by podle něj znamenalo připravit se o testovací místa a mělo by katastrofické ekonomické následky.

Přechod na povinné testování nastane v řádu několika dnů, až bude připravený právní rámec, uvedl. „Od dalšího týdne, což znamená v pondělí 8. (března), bychom dali pro první skupinu firem, zřejmě by to byly větší firmy, a později teprve menší, to testování jako povinné,“ dodal.