Od března bude povinná ochrana dýchacích cest venku v obci i v práci

V prodejnách či ve veřejné dopravě bude od 1. března povinnost nosit respirátory a podobně účinné ochrany dýchacích cest. Alespoň chirurgická rouška bude nutná i venku a to v zastavěném území obcí. Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od pondělí povinné také na pracovištích. Ochranné prostředky musí zaměstnancům zajistit zaměstnavatel.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) potvrdil už ve čtvrtek avizované změny v nošení roušek a respirátorů. Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky. Povinné budou respirátory nebo podobně účinné ochrany dýchacích cest splňující stanovenou normu. 

„Týká se to jen osob od 15 let, protože pro malé děti respirátory nejsou,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví. Musí mít ale aspoň onu chirurgickou roušku.

V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku. „Bez ohledu na to, jak budete daleko od ostatních osob,“ dodal ministr zdravotnictví. 

Mimo obec stačí mít roušku jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti. „Když půjdete do lesa, budete tam sami nebo jen se svými příbuznými, tak to nebude potřeba nosit,“ uvedl Blatný. 

V pondělí schválené mimořádné opatření, které umožnilo nosit dvě roušky na sobě, odborníci kritizovali. Podle nich se zdvojením snižuje jejich průchodnost a vzduch s virovou nákazou je může obcházet. Mimo povolený rámec budou od pondělí všechny podomácku vyrobené či prodávané látkové roušky.

Vláda začátkem týdne schválila, že Správa státních hmotných rezerv vydá 7,5 milionu roušek pro osoby v nouzi. Vydávají je potravinové banky, na osobu balíček s padesáti.

Ochrana dýchacích cest povinná i v práci

Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova, řekl po pátečním jednání vlády ministr zdravotnictví. 

Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel, a to dostatečně na každou směnu. 

Spolu s výjimkou pro zaměstnance končí i pro ústavní činitele, i dosud ale roušku obě skupiny mít musely, pokud dotyční byli do dvou metrů od jiné osoby.

V místech, kde je od pondělí povinný respirátor, tedy v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě, musí zaměstnavatel zajistit respirátor nebo ochranu nosu a úst s obdobnou účinností. V ostatních vnitřních prostorách bude stačit chirurgická rouška.