Nejlepší vánoční dárek pro prarodiče je sada respirátorů, nabádá Blatný

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5864 případů koronaviru. Už několik dní roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Jeho hodnota je teď 1,16. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varuje, že se Česko dostává do složité situace, a apeluje na dodržování základní prevence. Vládě v pondělí navrhne přechod do čtvrtého stupně PES.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Evropou obchází koronavirové strašidlo a ještě tu nějaký čas bude,“ řekl na tiskové konferenci. Situace v nemocnicích je stabilizovaná, ale výchozí pozice jsou při zhoršení diametrálně odlišné od jara a podzimu, varuje ministr.

„Je jen na nás, jak to bude vypadat dál, zda bude vzestup pozvolný, nebo příkrý,“ nechal se slyšet. Opět apeloval na základní preventivní opatření jako mytí rukou, nošení roušky a omezení sociálních kontaktů. „Kde není mezilidský kontakt, není přenos,“ zdůrazňuje.

Blatný také upozornil na to, že opět roste mobilita obyvatel. Podle posledních dat o 30 procent, dle ministra pravděpodobně nyní ještě o víc, jelikož data jsou vždy k dispozici se zpožděním.

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 11. prosince (zdroj: ČT24)

Vyšší mobilita se nevyhnutelně projeví, varuje Dušek

To potvrzuje i šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Ještě před týdnem, čtrnácti dny jsme měli 50 až 60 procent redukce mobility obyvatel. To se změnilo na minus 20, minus 30 procent. To se nevyhnutelně projeví v dalším vývoji,“ předesílá.

„Brždění epidemie v ČR se zastavilo, šíření nákazy začíná opět zrychlovat. Pozorujeme řadu rozdílů mezi regiony,“ konstatuje Dušek. „Ve velkém množství krajů dochází k nárůstu rizika. V tuto chvíli pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v hodnotě bodové škály pod šedesáti ze sta bodů,“ doplňuje. Hlavní město má skóre 49, Plzeňský kraj 58.

Predikce podle něj počítají s tím, že v následujících dnech přibude denně 300 až 350 hospitalizovaných, zatím se tato předpověď vyplňuje. „Predikce je negativní, tedy riziková,“ podotýká šéf ÚZIS s tím, že do budoucna počítá s nárůstem.

Blatný dle svých slov navrhne na pondělním zasedání vlády přechod do čtvrtého stupně PES. Nebude ale požadovat zákaz návštěv domovů seniorů při dodržení pravidelného testování zaměstnanců, klientů i návštěv. „Budeme reflektovat opakované požadavky, aby nebyly znevýhodňovány malé podniky. Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale pouze množstvím osob na metr čtvereční,“ doplňuje.

Blatný: Nejlepší dárek pro prarodiče je sada respirátorů

Ministr zdravotnictví žádá, aby všichni, kteří při vánočních návštěvách přijdou do styku se seniory, nosili respirátory třídy FFP2. „Budu velmi apelovat na všechny seniory, aby respirátory nosili i oni sami,“ dodává s tím, že jsou k dostání v každé lékarně a jejich cena není závratná. „Nejlepší dárek pro prarodiče pod stromeček je velká sada FFP2 respirátorů,“ míní Blatný.

Nabádá také všechny, kteří o Vánocích chtějí navštívit své příbuzné a bližní, aby se nechali testovat. „Všichni respektujme výsledky testů, bude to mít veliký význam,“ věří ministr. „Když už letošní Vánoce budou jiné, ať je to změna smysluplná, která nám umožní, aby budoucí čas nebyl tak složitý, jak se nyní někteří z nás musí obávat,“ doplňuje.

„Je to příležitost mít jistotu, že pokud test bude negativní, mohu s respirátorem FFP2 navštívit příbuzné v klidu,“ přidává hlavní hygienička Jarmila Rážová a zdůrazňuje, že vánoční testování bude zdarma. „Nechat se otestovat znamená udržet otevřené obchody, společenský život a zdravotnickou péči v plném rozsahu,“ uvádí.

Co pomáhá? Ministr Blatný vysvětluje, jak se nejlépe chránit proti koronaviru (zdroj: ČT24)

První očkování v lednu

Koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta v pátek řekl, že půjde o jednu z nejnáročnějších logistických operací v dějinách českého i československého zdravotnictví. Zopakoval, že první dodávky vakcín by měly být v Česku v lednu, za první čtvrtletí roku 2021 by měly být dávky pro 1,12 milionu lidí.

Protože se zřejmě bude jednat o vakcínu, která vyžaduje skladování a převoz při velmi nízkých teplotách, počet očkovacích center bude zpočátku omezen. Podle Blahuty se dá rovněž očekávat, že v první fázi bude mít zájem o očkování více lidí, než pro kolik bude mít Česko vakcínu k dispozici.

Vláda ve schválené očkovací strategii rozhodla, že první budou očkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami. Jen seniorů je podle poslední statistické ročenky přes 2,13 milionu, tvoří tak pětinu obyvatel republiky. Proto bude podle Blahuty potřeba stanovit priority i v rámci už vybraných skupin.

Značné rozpaky způsobil novinový inzerát ministerstva zdravotnictví, ve kterém se uvádí důvody, proč by se lidé měli nechat očkovat. Zároveň v něm odmítá nepravdivá tvrzení o očkování. Kritici inzerátu poukazovali na nepovedenou grafickou podobu i nevhodnou formu. 

Premiér Babiš inzerát označil za katastrofální, ministr zdravotnictví by si podle něj měl sehnat lepší odborníky na marketing. Blatný uvedl, že inzerát vyrobili sami zaměstnanci ministerstva a kampaň za 50 milionů se teprve připravuje.

Plošné očkování podporuje 52 procent lidí, tvrdí průzkum

Více než polovina lidí podporuje plošné očkování proti covidu-19. Je mezi nimi i pětina těch, kteří se sami nechtějí nechat očkovat. Plošné testování má podporu asi u tří pětin populace, přičemž jsou mezi nimi opět i lidé, kteří se sami testovat neplánují. Obavu z rizika nákazy nemocí covid-19 má 70 procent lidí, vyplývá z průzkumu, který si nechalo udělat ministerstvo zdravotnictví.

Průzkum také uvádí, že 45 procent lidí odmítá očkování proti covidu-19, dvě pětiny lidí se chtějí nechat očkovat a asi 16 procent váhá. Mezi zastánci očkování jsou nejčastěji lidé starší 60 let, obyvatelé velkých měst a také častěji muži než ženy. Obecně ale 52 procent respondentů podporuje plošné očkování. Z těch, kteří se sami očkovat nechtějí, plošné očkování podporuje asi pětina a dalších 34 procent si není podporou jisto.

Průzkum provedla agentura STEM od 30. listopadu do 3. prosince, zúčastnilo se jej 1004 respondentů.

PES zůstává na skóre 64

S covidem-19 v Česku dosud zemřelo 9341 infikovaných, z toho 57 úmrtí připadá na čtvrtek. Laboratoře ve čtvrtek provedly 23 489 testů, o necelé tři tisíce více než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků dosáhl stejně jako ve středu čtvrtiny, minulý čtvrtek to bylo 22,3 procenta.

Rizikové skóre PES o víkendu stouplo na 64 bodů ze sta, což by odpovídalo hodnotám čtvrtého rizikového stupně. I v pátek zůstává skóre na této hodnotě, vláda ale zatím o zpřísnění protiepidemických opatření, která momentálně odpovídají třetímu stupni, nerozhodla, přestože podle původní metodiky se mělo zpřísnit po třech dnech. Podle ministra je ale PES jen jedním ze zvažovaných kritérií. 

Čtvrteční otevření obchodů, restaurací a služeb a s ním související nárůst sociálních kontaktů se podle odborníků ještě na počtech nakažených projevit nemohl.

Návraty z Francie a Řecka bez testů

Od pondělí 14. prosince se mohou Češi bez omezení vracet z Francie a Řecka. Test na covid-19 musejí mít při příjezdu z těchto zemí jen cizinci, kteří v Česku dlouhodobě pracují nebo studují. Oba státy se po aktualizaci takzvaného cestovatelského semaforu nově přesunuly na seznam oranžových zemí. 

Oranžově označné státy mají střední míru rizika nákazy, podíl pozitivních testů je tam nad čtyřmi procenty a evidují méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři.

Na antigenní test od 18. prosince se Pražané už mohou registrovat

K antigennímu testování na covid-19, které bude spuštěno 18. prosince a bude hrazeno ze zdravotního pojištění, se Pražané mohou už na několika odběrových místech registrovat. Z nemocnic rezervace umožnila Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nebo Thomayerova nemocnice. Možné jsou také v některých soukromých centrech. Termíny do Vánoc se plní, například ÚVN měla dnes odpoledne první volný na Štědrý den ráno.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová oznámila, že ministerstvo spustí jednotný rezervační systém. Někde na něj ale nečekali. „Rezervace jsme spustili minulý týden spolu s testováním pro učitele. Zájem je poměrně velký,“ řekla ČTK mluvčí ÚVN Jitka Zinke.