Británie očkuje proti koronaviru, vakcínu dostala jako první důchodkyně ze Severního Irska

Události ČT: Británie zahájila očkování proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Velká Británie jako první země v západní Evropě zahájila očkování proti covidu-19. Schválenou vakcínu Pfizer/BioNTech dostala jako první devadesátiletá žena ze Severního Irska. Vláda očkování touto látkou schválila minulou středu. Spojené království si zatím objednalo 40 milionů dávek, což umožní naočkovat 20 milionů lidí. Očkovat se chystají i další státy včetně Česka. Brazilská vláda rozhodla, že za vakcíny její obyvatelé nebudou platit. Donald Trump chce nejprve očkovat Američany, jeho exekutivní nařízení je ale nejasné.

On-line přenos
Šíření koronaviru - prosinec
23:52

WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

23:50

Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

23:49
Česko

V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Britská vláda rozhodla, že očkování začne u lidí, kteří žijí v pečovatelských domech, a u tamního personálu. Mezi prvními jsou naočkováni lidé ve věku kolem 80 let.

Vůbec prvním očkovaným byla Margaret Keenanová, které bude příští týden 91 let a dříve pracovala v klenotnictví. Očkována byla v 06:30 tamního času v univerzitní nemocnici v Coventry. „Je pro mě velkou poctou být prvním člověkem očkovaným proti covidu-19, je to nejlepší předčasný dárek k narozeninám, jaký jsem si mohla přát, protože to znamená, že se konečně mohu těšit na čas strávený s rodinou a s přáteli v novém roce poté, co jsem většinu letošního roku byla sama,“ prohlásila podle BBC seniorka.

Vakcína pro 20 milionů Britů

Svůj úmysl nechat se očkovat už oznámila i čtyřiadevadesátiletá královna Alžběta II. a její choť princ Filip, kterému je 99 let. Podle zdrojů z Buckinghamského paláce ale nepůjdou přednostně a jsou zapsáni v pořadníku.

V tomto týdnu má mít ministerstvo zdravotnictví k dispozici 800 tisíc dávek vakcíny vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech. Dohromady Britové zakoupili 40 milionů vakcín, což by podle vládního mluvčího mělo stačit na imunizování 20 milionů Britů.

Vakcína z belgické továrny byla poprvé nasazená ve Spojeném království jen díky tomu, že ostrovní vláda využila unijní výjimku a schválila autorizaci rychleji než Evropská léková agentura pro Evropskou unii. 

„U této vakcíny přichází první imunitní odpověď asi za dvanáct dní. Pak přijde druhá dávka. Opět dostanete další imunitu asi po týdnu. Naplno tak asi nejmíň za měsíc,“ řekl hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance. 

Jakmile bude vakcína schválená a dostupná v USA, hned tři bývalí prezidenti Bill Clinton, George Bush a Barack Obama nabídli, že se nechají veřejně naočkovat. Chtějí tak ukázat, že vědcům věří. Podobný krok před 65 lety učinil zpěvák Elvis Presley při vakcinaci proti obrně.

V Česku by mohla dostupná vakcína být do konce roku, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Stát má prostřednictvím společných smluv Evropské unie objednanou vakcínu pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude dobrovolné a hrazené z veřejného zdravotního pojištění. 

Události komentáře: Příprava očkování proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Dobrovolně a zadarmo se v budoucnu budou moci očkovat obyvatelé Brazílie. Podle agentury Reuters to oznámil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Doplnil, že očkovací látky ještě musí schválit Brazilská agentura pro kontrolu léčiv a potravin (Anvisa).

Trump chce nejprve očkovat Američany, není ale jasné jak

Americký prezident Donald Trump v úterý podepsal exekutivní příkaz týkající se distribuce vakcíny, jeho význam ale není podle zámořských médií zřejmý. V televizním rozhovoru jej nebyl schopen vysvětlit ani hlavní vědecký poradce vládní operace podporující vývoj očkovacích látek Moncef Slaoui.

„Upřímně řečeno, nevím. Do tohohle se nepouštím, nemůžu to komentovat,“ řekl Slaoui, když se jej moderátor televize ABC zeptal na vysvětlení dekretu. „Vy nevíte? Vždyť jste doslova vrchní vědecký poradce Operace nadsvětelná rychlost,“ reagoval moderátor George Stephanopoulos. „Nevím, o čem přesně toto nařízení je,“ odvětil Slaoui.

Podle Trumpa je cílem dekretu, aby „americká vláda dala přednost při očkování americkým občanům, než vakcíny zašle do cizích zemí“. Samotný text příkazu však zatím není k dispozici a Bílý dům nesdělil, jak konkrétně má opatření zabránit přesměrovávání dávek. Podle deníku The New York Times se zdálo, že nemá žádnou právní sílu.

Prezident Trump společně s viceprezidentem Mikem Pencem hostil „summit“ Operace nadsvětelná rychlost, což je název vládní iniciativy na podporu výroby koronavirových vakcín. Cílem akce je podle zákulisních vyjádření oslavit dosažené úspěchy a zmírnit mezi Američany obavy ohledně rekordně rychlého vývoje schvalovacího procesu nových látek.

V Izraeli bude platit noční zákaz vycházení kvůli nárůstu infekcí

Mezi státy, které napjatě očekávají vakcíny, patří i Izrael. Do konce prosince obdrží čtyři miliony dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech, uvedl prezident Reuven Rivlin v pondělí. Dodal, že první dávky očkovací látky by do země měly dorazit v nadcházejících dnech.

V Izraeli začne od středečního večera platit noční zákaz vycházení. Opatření, jež vstoupí v platnost v předvečer osmidenního židovského svátku chanuka, má pomoci zpomalit šíření koronavirové nákazy. S odvoláním na pondělní prohlášení kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom informovala agentura AFP.

Během nočního zákazu vycházení, který by podle zpravodajského webu The Times of Israel měl platit tři týdny, budou zavřené obchody a další podniky, které přijímají zákazníky. Omezen bude také pohyb mezi městy. Izrael letos zavedl plošnou uzávěru již dvakrát.

Rakousko plošně otestuje policisty

Rakousko pokračuje v hromadném testování, o něž lidé neprojevují takový zájem, jak se očekávalo. Začalo se s ním v pátek. V úterý je na programu otestování policistů. Jednat by se mělo o 40 tisíc strážců zákona.

V Bavorsku bude hlasovat zemský sněm o přijetí nouzového stavu. Tamní vláda jej schválila v neděli. Opatření, které zahrne i zákaz malého pohraničního styku, by mělo začít platit ve středu.

Nákaza koronavirem se v Německu v uplynulých 24 hodinách potvrdila u 14 054 lidí a dalších 423 lidí tam s onemocněním covid-19 za tu dobu zemřelo. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI).