TÉMA

Re'uven Rivlin

Zeman se omluvil Herzogovi za postoj ministra Lipavského ke zprávě komise rady OSN

Na Pražský hrad v pondělí dorazil izraelský prezident Jicchak Herzog, setkáním s hlavou státu Milošem Zemanem zahájil oficiální část návštěvy Česka. Zeman se na tiskové konferenci Herzogovi omluvil za postoj ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli. Oba prezidenti se také shodli, že by se mělo uskutečnit společné zasedání vlád Česka a Izraele. Herzog jednal rovněž s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 20:00|

V Izraeli se rýsuje vláda bez Netanjahua, podpoří ji pravicová strana Jamina

Lídr izraelské krajně pravicové strany Jamina Naftali Bennett podpoří opoziční návrh na vytvoření vlády, ve které po dvanácti letech už nebude premiérem Benjamin Netanjahu. Bennettovo oznámení označují tiskové agentury za klíčový krok pro vytvoření kabinetu. Netanjahu vzápětí svého někdejšího spojence Bennetta obvinil ze zrady izraelské pravice.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 22:46|

Do krytu schovat nejdřív děti, pak psy a nakonec sebe. Dopady konfliktu pociťují i Češi žijící v Izraeli

Útoky z Pásma Gazy na Izrael se dotýkají i tamní české komunity. Tvoří ji diplomati, studenti i lidé ze smíšených manželství. Ti všichni si teď zvykají na novou rutinu – být permanentně připraven co nejrychleji doběhnout do krytu.
17. 5. 2021|

Pověření sestavit novou izraelskou vládu dostal dosavadní premiér Netanjahu, má na to 28 dní

Izraelský prezident Reuven Rivlin pověřil sestavením nové vlády dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua. Předčasné volby se konaly v březnu a nepřinesly výsledek, který by jakémukoli z politiků umožnil sestavit většinový kabinet. Netanjahu má nyní ve 120členném parlamentu podporu 52 poslanců.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 16:15|

Izrael čekají čtvrté volby za dva roky. Koronavirus zpomalí sčítání hlasů

Izraelská volební komise musela kvůli pandemické situaci v zemi upravit organizaci úterních parlamentních voleb. Očekává se pomalejší sčítání hlasů, protože až šest set tisíc jich bude odevzdáno mimo volební místnosti ve dvojité obálce. Izraelci v minulých dvou letech kvůli nestabilitě vládních koalic volili třikrát, naposledy loni v březnu. Úterní volby přitom budou druhé, které se konají v době koronavirové pandemie.
22. 3. 2021|

Británie očkuje proti koronaviru, vakcínu dostala jako první důchodkyně ze Severního Irska

Velká Británie jako první země v západní Evropě zahájila očkování proti covidu-19. Schválenou vakcínu Pfizer/BioNTech dostala jako první devadesátiletá žena ze Severního Irska. Vláda očkování touto látkou schválila minulou středu. Spojené království si zatím objednalo 40 milionů dávek, což umožní naočkovat 20 milionů lidí. Očkovat se chystají i další státy včetně Česka. Brazilská vláda rozhodla, že za vakcíny její obyvatelé nebudou platit. Donald Trump chce nejprve očkovat Američany, jeho exekutivní nařízení je ale nejasné.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 21:56|

Spojené arabské emiráty zrušily bojkot Izraele, obě země spolu můžou obchodovat

Prezident Spojených arabských emirátů (SAE) dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak spolu mohou nyní obchodovat a uzavírat finanční dohody. Informovala o tom v sobotu tisková agentura emirátů WAM. Jde o další konkrétní krok po ohlášení normalizace vztahů obou zemí z poloviny srpna. Emiráty se staly po Egyptu a Jordánsku třetím arabským státem ochotným k plnohodnotným diplomatickým stykům s Izraelem.
29. 8. 2020|

Izraelský prezident pověřil Netanjahua sestavením nové vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin ve čtvrtek večer oficiálně pověřil premiéra Benjamina Netanjahua sestavením nové vlády. Stalo se tak poté, co izraelský parlament schválil zákon nezbytný k vytvoření koaličního kabinetu, na němž se dohodli Netanjahu a jeho volební rival Benny Gantz. Slib by nová vláda měla složit příští středu.
7. 5. 2020Aktualizováno7. 5. 2020, 20:20|

Sirény po celém Izraeli připomněly oběti holocaustu, přeživší zažehli pochodně

Izrael si připomíná oběti holocaustu, v pondělí večer se konaly hlavní vzpomínkové obřady v jeruzalémském památníku Jad vašem. V úterý dopoledne se pak celou zemí rozezněly sirény. Připomínka vraždění Židů za 2. světové války má letos netradiční podobu, všichni řečníci mluvili v soukromí a lidé je mohli sledovat jen prostřednictvím televizních obrazovek.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 13:08|

Gantz dostal víc času na sestavení izraelské vlády. V jednání s Netanjahuem hlásí pokrok

Izraelský prezident Reuven Rivlin prodloužil lídrovi koalice Modro-bílí Bennymu Gantzovi lhůtu na sestavení vlády o 48 hodin, tedy do středeční půlnoci místního času. Původní termín vypršel v pondělí o půlnoci (23:00 SELČ). Gantz se snaží domluvit na velké koalici se stranou Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua.
14. 4. 2020|

Gantz překvapivě předsedou Knesetu. Nahrává to spekulacím o dohodě s Netanjahuem

Lídr izraelské opozice a hlavní rival premiéra Benjamina Netanjahua Benny Gantz byl zvolen předsedou parlamentu. Výsledek hlasování je velkým překvapením a podle agentury Reuters může představovat pro Netanjahua šanci, že zůstane ve funkci. Web listu The Times of Israel píše, že určitá dohoda mezi oběma politiky už existuje, ale zatím nebyla oficiálně potvrzena.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 12:26|

„Stojím tu obtěžkaný vinou.“ Steinmeier jako první poválečný německý prezident vystoupil v památníku holocaustu

Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi přiznal zodpovědnost Němců za vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. V jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem promluvil jako první poválečný prezident Německa. Do Izraele se sjeli nejvyšší představitelé pěti desítek států. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 20:07|

Třetí volby za rok. Kneset se rozpustil a Izraelce čeká další kampaň

Izrael míří k předčasným volbám. Ty se uskuteční druhého března a budou už třetí za jediný rok. Dvoje předešlé dopadly tak, že ani jeden z potenciálních koaličních bloků nezískal většinu poslanců, a nemohl tak sestavit vládu. O půlnoci vypršel zákonem daný limit a parlament musel být rozpuštěn.
11. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 12:25|

Izraelské volby opět skončily patem. Netanjahu chce sionistický kabinet, Gantz vládu národní jednoty

Centristická koalice Modrobílí někdejšího náčelníka generálního štábu Bennyho Gantze patrně získala v izraelských volbách o jeden mandát víc než pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Ukazují to průběžné výsledky po sečtení více než pětadevadesáti procent odevzdaných hlasů. Ani centristé, ani Likud zřejmě nebudou moci vytvořit vládní koalici bez exministra obrany Avigdora Liebermana, který stojí v čele nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov.
17. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 22:40|

Letos už druhý klíčový den pro Netanjahua. Izraelci opět volili parlament

V Izraeli se konaly letos již druhé parlamentní volby. Premiér Benjamin Netanjahu je vyvolal předčasně, když nedokázal najít koaliční partnery. Podobně jako při dubnových volbách průzkumy předpovídaly těsný souboj pravicové Netanjahuovy strany Likud a centristické koalice Modro-bílí někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gantze. Volební místnosti se uzavřely ve 21 hodin našeho času.
17. 9. 2019Aktualizováno17. 9. 2019, 20:59|

Kouzelník popáté premiérem. Izraelský prezident pověřil Netanjahua sestavením vlády

Izraelský prezident Reuven Rivlin formálně pověřil dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua sestavením příští koaliční vlády. Netanjahuova pravicová strana Likud má po volbách nejširší podporu ostatních stran. Netanjahuovi po pěti volebních výhrách říkají jeho stoupenci Kouzelník.
17. 4. 2019|

Říkali mu Kazik. V Izraeli zemřel poslední muž, který zažil povstání ve varšavském ghettu

V Izraeli zemřel v sobotu ve věku 94 let poslední přeživší židovského povstání ve varšavském ghettu Simcha Rotem. Muž, známý také pod jménem Kazik, patřil k těm, kdo se postavili nacistům v době masových deportací Židů z polské metropole. Po konci války byl mezi skupinou, která zkusila otrávit tisíce nacistů v zajateckém táboře.
23. 12. 2018|