Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Události: Počasí komplikovalo dopravu i dodávky proudu (zdroj: ČT24)

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.

Po několika mimořádně teplých dnech v úterý začalo v Česku místy sněžit a sněžení bude v části republiky zřejmě trvat až do půlnoci. Na horách podle výstrahy ČHMÚ připadne až 25 centimetrů sněhu. Ústav varoval i před silným větrem, který zasáhne Česko také ve středu, sněhovými jazyky a zvýšením hladiny řek. 

Výkyv čeká v příštích dnech i teploty. Zatímco v úterý ráno bylo ještě až 10 stupňů Celsia, ve středu budou maximálně 0 až 4 stupně a v dalších dnech se bude jen pomalu oteplovat. S koncem týdne by ale mohly teploty stoupnout výrazněji, v neděli nebo pondělí by mohlo být opět i více než deset stupňů Celsia.

Počasí komplikovalo dopravu i dodávky proudu

Počasí už v úterý působilo problémy v dopravě. Kvůli popadaným stromům byla ráno na tři hodiny uzavřena silnice I/4 mezi Vimperkem a Strážným na Prachaticku. Neprůjezdná byla v obou směrech. Zprůjezdnit ji se podařilo až před devátou hodinou dopoledne.

K padlým kmenům vyjížděli hasiči. Ti podle ředitele krajského sboru Lubomíra Bureše zasahovali od rána do jedenácti hodin dopoledne více než osmdesátkrát. „Jednoznačně nejvíce práce měly jednotky na Prachaticku. Zde byla téměř polovina všech výjezdů. Vítr pak postupoval přes celý kraj,“ doplnila mluvčí hasičského sboru Vendula Matějů. V jižních Čechách se během dopoledne začalo ochlazovat, a proto na silnice vyjely sypače.

Desítky zásahů mají za sebou také hasiči z Plzeňského kraje. Nejvíce popadaných stromů uklízeli na Šumavě v okolí Železné Rudy a Sušice. Práci jim počasí připravilo také v Plzni, kde museli odčerpat lagunu na silnici.

Likvidace následků větru na Prachaticku
Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Stromy ale nebylo potřeba odklízet jenom ze silnic. Stály kvůli nim i vlaky na trati mezi Klatovy a Domažlicemi. „Lokálka s pěti cestujícími najela na strom, nikomu se nic nestalo,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Vítr v jižních Čechách neušetřil ani elektrické vedení. Ráno evidovala společnost E.ON zhruba sedm tisíc odběratelů bez elektřiny. Poruchy v regionu se sice podařilo energetikům během dopoledne opravit, v té době ale již řádil vítr v Jihomoravském kraji, kde zanechal bez proudu rovněž asi sedm tisíc domácností, a poté ve Zlínském kraji, kde připravil o dodávky elektřiny další dva tisíce odběratelů.

Stromy padaly i na severu a severovýchodě Čech. Události se obešly beze škod, informovala během dne mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. Na horách v Královéhradeckém a Libereckém kraji sněží, na hřebenech Krkonoš již přibylo i dvacet centimetrů sněhu. 

Vzhledem k tomu, že na severu Čech přibývá sněhu, byla pro nákladní vozidla nad 6 tun uzavřena silnice přes Oldřichovské sedlo. Jde o komunikaci III. třídy, která je však nejrychlejší spojnicí z Liberce do Raspenavy. Když nasněží, bývá pro nákladní dopravu uzavřena každoročně.

iReportér: místa v Česku zasypal sníh a rozvodnily se některé řeky (zdroj: iReportér)

Počasí ovlivnilo dopravu i na Vysočině. „Výstraha meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. Výstraha platí až do 22:00,“ varovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Neprůjezdné byly dopoledne mimo jiné silnice u Mrákotína na Jihlavsku nebo mezi Třebíči a Budíkovicemi. Odpoledne popadané stromy zablokovaly silnici u Rudolce na Žďársku.

Jihomoravští hasiči od rána vyjeli k více než 150 událostem v souvislosti se silným větrem, především ke spadlým stromům. Stromy spadly i na auta, nikdo nebyl zraněn. Situace se začala uklidňovat odpoledne, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

„Výjezdy se týkají celého kraje, nejvíce na Blanensko a Brněnsko. Nejčastěji odstraňujeme nebezpečně nakloněné nebo popadané stromy. Tentokrát jsme řešili i pády stromů na auta, což není úplně obvyklé,“ zmínil Mikoška.

Strom poničil auta
Zdroj: HZS Jihomoravského kraje

Vítr se prohnal Českem od západu na východ, a tak na závěr postihl také Zlínský kraj. Kromě popadaných stromů a větví zasahovali hasiči i u vyvráceného sloupu vysokého napětí u Horní Lhoty na Zlínsku. „Elektrické dráty tam visely nízko nad silnicí,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Nejen jazyky, ale i povodně

Jediný den přinesl extrémy, které obvykle patří do různých ročních období. Zatímco některé oblasti se mohou potýkat se sněhovými jazyky, na jiných místech hrozí povodně. 

Ze dvou měřicích stanic přicházejí údaje o dosažení druhého stupně povodňové aktivity, jde o Velkou Stanovnici a Bystřičku. V obou případech jde ale o průtoky u přehrad, které regulují vodohospodáři. Na první povodňový stupeň se dostala také Dřevnice u nádrže v Kašavě (ta také ve Slušovicích) a Luhačovický potok u přehrady v Luhačovicích.

Dále na první stupneň povodňové aktivity vystoupaly Jizera v Železném Brodě, Třebůvka v Mezihoří, Jevíčka v Chornici, Bystřice ve Velké Bystřici, Olešnice v Kokorách, Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a ve Vsetíně, Senice v Ústí, Olšava v Uherském Brodě nebo Svratka v Dalečíně.

„Ohrožení majetku a zdraví lidí ale v tuto chvíli nehrozí. Vzhledem k tomu, že by srážky měly v průběhu dnešního dne ustávat, tak nepředpokládáme, že by se situace měla nějak dramaticky měnit,“ ujistil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Dodal, že zvýšení hladin není na škodu. „Vzhledem k hydrologické situaci během celé zimy i v předchozím období to poměrně vítáme, protože se nám daří ze srážek vodní nádrže plnit,“ řekl.