Armáda má nedostatek dopravních kapacit. Nové vrtulníky i letouny potřebujeme, říká ministr obrany Metnar

Lubomír Metnar v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nákup amerických vrtulníků byl podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nezbytný, sloužit by měly doma i v zahraničí. Uvedl to v Interview ČT24, kde mluvil i o dalších armádních zakázkách – zejména o v pondělí podepsané smlouvě na dodávku dvou transportních letounů CASA ze Španělska. Vyjádřil se ale i k odvolání šéfa úřadu pro kyberbezpečnost Dušana Navrátila.

„Armáda si potřebuje udržet a zvýšit své schopnosti vrtulníkového letectva,“ vysvětlil Metnar důvod nákupu osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bojových vrtulníků AH-1Z Viper. „Budou vyměněny za ruské Mi-24, ty budou armádě sloužit do té doby, než dojde k přeškolení personálu,“ vysvětlil šéf resortu.

Podle ministra už totiž nejsou ruské stroje dostačující. „Problémem jsou náhradní díly, údržba, vysoká poruchovost,“ vysvětlil. Jako jeden z hlavních důvodů obměny uvedl i interoperabilitu s ostatními stroji používanými v rámci NATO.

Americké vrtulníky by mělo Česko obdržet v roce 2023. Po přeškolení personálu by podle Mentara měly sloužit v České republice i na zahraničních misích. 

Kromě vrtulníků ministerstvo obrany nakoupilo i dva transportní letouny CASA. Smlouvu o jejich dodání resort podepsal se španělským dodavatelem v pondělí.

Podle Metnara je armádní letectvo poddimenzované a nemá dostatek dopravních kapacit – je proto nutné ho rozšířit. „Letouny nahradí zastaralou techniku,“ dodal a odmítl, že by zakázka téměř za dvě miliardy mohla být předražená. „Máme na to nezávislý posudek,“ vysvětlil.

Odvolání ředitele NÚKIB nesouvisí s kauzou Huawei, tvrdí Metnar

Ministr obrany se v Interview ČT24 vyjádřil i k odvolání šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. „Jeho odbornost se projevovala v negativní stránce a přinášelo to celou řadu komunikačních problémů s resorty,“ uvedl Metnar.

Podle něj Navrátilův konec ve funkci nijak nesouvisí s loňským upozorněním úřadu na bezpečnostní riziko při používání některých technologií čínského výrobce Huawei.