Zásah čínské armády v Hongkongu není vyloučen, varovala Lamová

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová varovala, že by čínská armáda mohla zasáhnout, pokud by se demonstrace proti její vládě vyhrotily. Místní úřady však podle ní dál věří, že situaci zvládnou vlastními silami.

„Stále mám silný pocit, že bychom měli najít řešení sami. Ale pokud se situace zhorší, nebude možné vyloučit žádnou možnost, pokud chceme Hongkongu dopřát další šanci,“ prohlásila Lamová. Vyzvala zahraniční kritiky, aby přijali realitu, že po čtyřech měsících protestů poznamenaných násilnostmi ze strany policie i demonstrujících už nelze mluvit o „pokojném hnutí za demokracii“.

Podle agentury Reuters dala před novináři najevo, že se nechystá využít mimořádných pravomocí k vydání dalších nařízení. Město je podle ní vybaveno dostatečně, aby zvládlo situaci vlastními silami.

Už dříve je využila k zákazu zakrývání obličeje na demonstracích. Proti tomu protestovali lidé o víkendu a v pondělí byli z porušení nového zákazu před soudem obviněni osmnáctiletý student a osmatřicetiletá žena. Hrozí jim až rok vězení.

Čtyři měsíce

V bývalé britské kolonii Hongkongu, který se v roce 1997 vrátil pod čínskou správu, se protivládní shromáždění a průvody konají již od června. Obyvatelé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání lidí podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Mají obavy, že před tamní komunistickou justicí by neměli zaručený spravedlivý proces a byli souzeni kvůli politickým názorům. Návrh tohoto zákona Lamová slíbila stáhnout, zatím to však neudělala.

Demonstranti časem přišli i s dalšími požadavky včetně vyšetření brutality policejních zásahů proti nim, propuštění zadržených a obecnějších demokratických reforem, včetně svobodných voleb správce Hongkongu.

Demonstrace nyní téměř každodenně přerůstají v násilnosti, při nichž radikálové házejí na policisty zápalné láhve a dlažební kostky, ničí stanice metra a zakládají v ulicích ohně. Bezpečnostní síly odpovídají vodními děly, obušky, slzným plynem, gumovými projektily a minulý týden použily dvakrát již také ostrou střelbu, postřelili mimo jiné čtrnáctiletého chlapce.